19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Huawei: η καινοτομία και η ψηφιακή πρόοδος συναντούν την ασφάλεια και τη διαφάνεια

    Το 5G θα ξεκινήσει να διατίθεται εμπορικά στις μεγάλες αγορές, το ερχόμενο έτος, και λίγο αργότερα θα το υποδεχτούμε και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες ταχύτητες και το αμελητέο latency θα μειώσουν σημαντικά το χάσμα μεταξύ mobile και σταθερής πρόσβασης στο Internet. Υπηρεσίες που μέχρι σήμερα μπορούν να υποστηριχτούν μόνο από σταθερές υποδομές, θα προσφέρονται κυριολεκτικά από και προς οπουδήποτε, με την ίδια ποιότητα εμπειρίας. Σε όλη αυτή την εξίσωση όμως, δεν υπάρχουν μόνο οι επιδόσεις, αλλά και ένας ακόμα άκρως σημαντικός παράγοντας, η ασφάλεια. Χωρίς επαρκή ασφάλεια, τομείς όπως η υγεία και η αυτόνομη οδήγηση, δεν θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το 5G.

    Η ασφάλεια είναι αναπόσπαστο τμήμα της ψηφιακής πλατφόρμας της Huawei. Προσφέρει αξιόπιστα χαρακτηριστικά end-to-end ασφάλειας, που εγγυώνται την ασφάλεια των δεδομένων στο δίκτυο του πελάτη. Επιτρέποντας στην ψηφιακή πλατφόρμα να παρέχει και να συντηρεί υπηρεσίες σε αποδεκτά επίπεδα, όταν προκύπτουν βλάβες και απειλές, εγγυώντας απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών, μειωμένους κινδύνους, και ασφάλεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Τα προϊόντα και οι λύσεις της Huawei χρησιμοποιούνται ευρέως από 211 κορυφαίες επιχειρήσεις του Fortune 500, που τις βοηθούν να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό με άψογη πορεία στην ψηφιακή ασφάλεια. Έχει ως κύρια προτεραιότητα την ψηφιακή ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, ενώ τα κέντρα διαφάνειας ψηφιακής ασφάλειας της εταιρείας είναι ανοικτά προς τους πελάτες και ανεξάρτητους φορείς δοκιμών.

    Φυσικά είναι γεγονός ότι η ψηφιακή ασφάλεια αφορά το ευρύ κοινωνικό σύνολο και πρέπει να βασίζεται σε νόμους και μηχανισμούς διακυβέρνησης. Το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, έχει αναγνωρίσει 8 βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα. Αυτά περιλαμβάνουν την τεχνολογία και τη νομοθεσία, την ασφάλεια των αντικειμένων, την ψηφιακή ιδιωτικότητα, νέους κανόνες συνεργασίας, τους κινδύνους και τη θωράκιση των συστημάτων, τον ψηφιακό «πόλεμο», την προστασία καίριων υποδομών, και το ψηφιακό έγκλημα.

    Όπως επισήμανε σε μία συνέντευξη του ο Ren Zhengfei, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Huawei Technologies, «Τα θέματα ασφάλειας και κρυπτογράφησης της πληροφορίας θα μας απασχολούν για πολύ καιρό. Η Huawei είναι απλά ένας κατασκευαστής εξοπλισμού, και είναι ευθύνη μας να εγγυόμαστε ότι αυτό που παράγουμε και πουλάμε είναι ασφαλές. Μπορούμε να αναλάβουμε αυτή τη δέσμευση προς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως, όπως και με την πώληση αυτοκινήτων, όταν πωληθεί ο εξοπλισμός μας σε παρόχους, είναι δική τους ευθύνη να διαχειρίζονται τα δεδομένα του εξοπλισμού τους, και αυτά τα δεδομένα πρέπει να διαχειρίζονται σε αυστηρή συμφωνία με τους νόμους κάθε κράτους. Εμείς υπακούμε σε όλους τους νόμους των χωρών όπου λειτουργούμε. Έτσι εγγυόμαστε ότι η πληροφορία παραμένει ασφαλής και αξιόπιστη. Στη Huawei έχουμε δύο ευθύνες. Πρώτον, δεν κάνουμε ποτέ τίποτα παράτυπο. Δεύτερον, είμαστε θετικοί σε ελέγχους από όλες τις κυβερνήσεις, όσον αφορά την ασφάλεια.»

    Τώρα που είμαστε επιτέλους στην ψηφιακή εποχή, και το 5G είναι προ των πυλών, ο νέος παίκτης που θα αλλάξει το τοπίο της αγοράς, διαθέτει επισήμως εμπορικά τις υπηρεσίες του στην Κίνα, με τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθεί σύντομα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το GSMA στο MWC του 2019 στη Βαρκελώνη, μέχρι το 2025 ο αριθμός των συνδέσεων 5G θα φτάσει τα 1,4 δισ., δηλαδή 15% του παγκόσμιου συνόλου. Ο αριθμός των παγκοσμίων συνδέσεων IoT θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2025 στα 25 δισ, ενώ τα παγκόσμια έσοδα θα τετραπλασιαστούν σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το 5G θα συμβάλλει με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, τα επόμενα 15 χρόνια, με τομείς όπως η βιομηχανία, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να ωφελούνται περισσότερο από αυτή τη νέα τεχνολογία. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έρχεται.

    Προς το παρόν, κάποιες ανησυχίες σχετικά με το 5G προέρχονται από ανακριβή ερμηνεία του πως λειτουργεί το 5G, τόσο στον κορμό (core) όσο και στο όριο δικτύου (edge). Λέγεται ότι στο 5G δεν υπάρχει διαφορά συστηματικής διακυβέρνησης της ψηφιακής ασφάλειας, μεταξύ core και edge. Ο Ciaran Martin, CEO του Εθνικού Κέντρου Ψηφιακής Ασφάλειας στην Αγγλία (UK NCSC), το περιγράφει ξεκάθαρα: «Η τεχνική ακρίβεια είναι σημαντική για να πετύχουμε σωστά την ασφάλεια του 5G. Το 5G είναι μία σημαντική καινοτομία, αλλά δεν είναι κάτι μαγικό. Δεν αλλάζει τους νόμους της επιστήμης, ούτε τις αμετάβλητες έννοιες της ασφάλειας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύνολο μηχανικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων και αρχιτεκτονικών. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες σελίδες αναλύσεων από οργανισμούς προτύπων, με περίπλοκους τεχνικούς όρους. Γι’ αυτό η υπεραπλούστευση λαϊκιστικών εκφράσεων, όπως ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ core και edge, χωρίς τεκμηρίωση με στοιχεία, διευκρινίζοντας τι σημαίνει «καμία διαφορά» ή ακόμα και τι σημαίνει «core» και «edge», δεν είναι ο δόκιμος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος.»

    Όταν πρέπει να εκτιμηθεί η ασφάλεια ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή λύσης, μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες παρεξηγήσεις, υιοθετώντας ενοποιημένα πρότυπα. Η Huawei συμβάλλει σημαντικά στα πρότυπα ασφαλείας και ιδιωτικότητας των συστημάτων 3GPP. Το 2018 κατέθεσε 464 τεχνικές προτάσεις για την ασφάλεια του 5G στο SA3 του 3GPP, από τις οποίες οι 227 εγκρίθηκαν.

    Στις 16 Νοεμβρίου 2018, η Huawei άνοιξε το Εργαστήριο Καινοτομίας Ασφάλειας στη Βόννη της Γερμανίας. Αυτό το εργαστήριο ιδρύθηκε για να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ενίσχυσης νέων τεχνολογιών ασφαλείας, για να συζητηθούν καινοτόμες ιδέες ασφαλείας για μελλοντικές τεχνολογίες, και για να συμβάλει στις πιστοποιήσεις ασφαλείας ΤΠΕ και στα παγκόσμια πρότυπα. Στις 5 Μαρτίου 2019, η Huawei άνοιξε το Κέντρο Διαφάνειας Ψηφιακής Ασφάλειας στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει 3 βασικές λειτουργίες.

    • Να αναδείξει τις πρακτικές end-to-end ψηφιακής ασφάλειας της Huawei, από στρατηγικές και την αλυσίδα παροχής, στην έρευνα & ανάπτυξη και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
    • Να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της Huawei και βασικών μετόχων, στις στρατηγικές και πρακτικές end-to-end ψηφιακής ασφάλειας και προστασίας ιδιωτικότητας.
    • Να παρέχει μία πλατφόρμα δοκιμών και πιστοποιήσεων, ασφάλειας και σχετικών υπηρεσιών για τους πελάτες της Huawei.

    Η επιλογή ενός business συνεργάτη που κατανοεί πλήρως την ανάγκη για ασφάλεια στην ασύρματη μεταφορά δεδομένων, ειδικά σε ιδιωτικές εταιρίες, κοινωφελείς οργανισμούς και κρατικές υπηρεσίες, είναι καίριο κριτήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και για τη σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το 5G. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις προσταγές της τεχνολογίας που προσφέρει το 5G διαφορετικά διακινδυνεύσουμε να χάσουμε αυτήν την αξιοσημείωτη ευκαιρία ανάπτυξης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles