15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Huawei MateBook D16 2024 Hands-On Review: «Η τέχνη της… εξέλιξης»!

    Η Huawei τα τελευταία χρόνια μας έχει παρουσιάσει ένα πραγματικά υψηλών προδιαγραφών line-up στα laptops. Συνδυάζοντας υψηλή ποιότητα κατασκευής, λειτουργίες που κάνουν focus στο κομμάτι του productivity, μοναδική ευχρηστία και πολύ καλή απόδοση, η Huawei αναμφίβολα ανήκει στις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην κατηγορία των all-around laptops, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις ανάγκες της digital καθημερινότητας τόσο των απλών όσο και των power users. Το MateBook D16 2024, από το οποίο είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση στο event “Creation of Beauty” event που έλαβε χώρα στο Dubai τον περασμένο Δεκέμβριο ουσιαστικά πατάει πάνω στις γερές βάσεις που έχουν θέσει οι προκάτοχοι του (μπορείτε εδώ να θυμηθείτε το review μας για το εξαιρετικό D16 2022, προσθέτοντας παράλληλα μια σειρά από απαραίτητες πινελιές, έτσι ώστε η πρόταση της για το 2024 να είναι ακόμα πιο δυναμική και αποδοτική. Πάμε όμως να συνθέσουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της εμπειρίας χρήσης που χαρίζει το upgraded MateBook D16…

    Η ομορφιά κρύβεται στις… λεπτομέρειες!

    Σε επίπεδο σχεδιασμού η Huawei μας έχει συνηθίσει σε designs που υπηρετούν δύο σκοπούς, καθώς από τη μία είναι σούπερ λειτουργικά και από την άλλη υπηρετούν τις αρχές μια elegant και απαράμιλλης μινιμαλιστικής αισθητικής. Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το MateBook D16 2024, αμέσως το μάτι πέφτει στο numeric keyboard, αλλά και στο αρκετά ευμέγεθες Touchpad. Με το πρώτο άγγιγμα μπορούμε να διαπιστώσουμε την αγάπη που έχει βάλει σε ένα ακόμη laptop του ο κινεζικός κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας, καθώς είναι εμφανές ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα στιβαρό κράμα αλουμινίου και μετάλλου που όχι μόνο αφήνει μια premium και stylish αίσθηση, αλλά παράλληλα καθιστά το εν λόγω laptop αρκετά ελαφρύ.

    Συγκεκριμένα, το σώμα του συνολικά «ζυγίζει» περίπου 1.68 κιλά και οι διαστάσεις του ανέρχονται στα 356.7 x 248.7 x 17mm. Παρατηρώντας την πρόταση της Huawei, μια από τις δυνατότητες του που εντυπωσιάζει είναι ότι διαθέτει έναν αναβαθμισμένο μηχανισμό hinge, o οποίος δίνει τη δυνατότητα στο laptop να γίνεται εντελώς flat στο δάπεδο, «απλώνοντας» στις 180 μοίρες. Με ένα screen-to-body ratio που αγγίζει το 90% και με εξαιρετικά μικροσκοπικά bezels, το νέο MateBook όχι μόνο «ξέρει» πως να κερδίζει τα βλέμματα, αλλά παράλληλα προσφέρει και μπόλικη επιφάνεια για να εργαστεί ο απαιτητικός χρήστης, αλλά και κάθε χρήστης που αναζητάει ένα αξιόμαχο all-around laptop.

    Πέραν του Power button (που λειτουργεί ως fingerprint reader), αλλά και του αρκετά «βολικού» touchpad, η Huawei έχει «προικίσει» το νέο MateBook D16 με όλα τα απαραίτητα ports που θα χρειαστεί ο απαιτητικός χρήστης. Ειδικότερα, στην αριστερή πλευρά του laptop θα συναντήσετε μια USB Type-C port, η οποία τόσο για τη φόρτιση όσο και για την μεταφορά data, αλλά και ως DisplayPort. Πιο δίπλα θα βρείτε μια USB 3.2 Type-A θύρα (για data και charging), ένα κλασικό HDMI 1.4 port, καθώς επίσης και ένα 3.5 mm headset and microphone 2-in-1 jack. Στην δεξιά πλευρά θα συναντήσετε μια ακόμη USB 2.0, type-A που χρησιμεύει για τη μεταφορά δεδομένων. Χωρίς να «υπερβάλει» με τα διαθέσιμα ports, το laptop της Huawei εξασφαλίζει όλες τις θύρες που χρειάζεται ο power user για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαιτητική digital καθημερινότητα.

    Εκ πρώτης όψεως και κρίνοντας το design του, το MateBook D16 διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα laptops στην κατηγορία του, γιατί όχι μόνο εξασφαλίζει μπόλικη επιφάνεια εργασίας, αλλά παράλληλα είναι πολύ πιο ελαφρύ και portable. Για μια ακόμη φορά η Huawei γνωρίζει το πως να κρύβει την «ομορφιά»… στις λεπτομέρειες.

    Eyes wide… open!

    Αναμφίβολα, σε ένα laptop υψηλών προδιαγραφών, η οθόνη είναι εκείνη που παίζει καταλυτικό ρόλο στο κομμάτι του «User Experience» και πράγματι το display του MateBook D16 2024, δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Η οθόνη των 16 ιντσών, εξαιτίας του εντυπωσιακού screen-to-body ratio και των σχεδόν… ανύπαρκτων bezels, προσφέρει μια επιφάνεια εργασίας που είναι «πραγματικά» στις 16 ίντσες, καθώς η Huawei σε καμία περίπτωση, δεν κάνει «εκπτώσεις» σε ότι έχει να κάνει με το actual μέγεθος της οθόνης!

    Προσφέροντας μια FullView IPS display εμπειρία με aspect ratio στο 16:10, ανάλυση στα 1920 × 1200 pixels και καλύπτοντας το 100% του χρωματικού φάσματος sRGB, το μόνο σίγουρο είναι ότι η οθόνη του MateBook D 16 2024, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία του. Χωρίς αμφιβολία, το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει το display του MateBook D 16 ξεχειλίζει από ζωντάνια και ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων, ενώ παράλληλα δεν γίνεται να μην σταθούμε στο γεγονός ότι φέρει πιστοποίηση TUV Rheinland Low Blue Light που περικόπτει την βλαβερή μπλε ακτινοβολία, αλλά και τεχνολογία flicker-free (που εξαφανίζει το τρεμόπαιγμα), εξασφαλίζοντας μια άνετη και ξεκούραστη εμπειρία για τα μάτια μας, ακόμη και ύστερα από πολύωρη χρήση.

    Αδιαμφισβήτητα, μια ντελικάτη οθόνη δεν μπορεί από μόνη της να κερδίσει έναν χρήστη, καθώς θα πρέπει να συνοδεύεται και από το απαραίτητο performance. Και στο κομμάτι της απόδοσης, η Huawei δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κανέναν απολύτως συμβιβασμό. Αυτό άλλωστε μας δηλώνει και η επιλογή του Intel Core i9-13900H, μιας CPU 13ης γενιάς, η οποία έχει δημιουργηθεί για να τραβάει στην ανηφόρα και να φέρνει εις πέρας πραγματικά απαιτητικά tasks (και το κυριότερο να βοηθάει στο απαιτητικό multitasking). Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Huawei, η single-core απόδοση της CPU είναι 23.6% ανώτερη από την προηγούμενη γενιά του D 15, ενώ στο multi-core η αύξηση είναι… αστρονομική, καθώς αγγίζει το 142.3%!

    Σε ότι έχει να κάνει με τα visuals, αυτά περνούν μέσα από μια Intel Iris ΧΕ GPU, η οποία σε συνδυασμό με τα 16GB RAM (τεχνολογίας LPDDRX5), ολοκληρώνει  ένα πολύ ισχυρό setup σε ότι έχει να κάνει με την υπολογιστική ισχύ του laptop. Ο δε αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε configurations των 512GB και 1TB storage (NVMe PCIe SSD), ακολουθώντας τα στάνταρ της εποχής. Και επειδή πολλές φορές περισσότερο performance σημαίνει «μοιραία» και… παραπάνω θερμοκρασία στο εσωτερικό, το σχεδιαστικό team της Huawei «επένδυσε» στην ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου συστήματος ψύξης Shark fin, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να διοχετεύει σωστά τον αέρα στο εσωτερικό (boostάρει τη ροή του αέρα κατά 55%), αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικά αθόρυβο (ακόμη και όταν… ανεβαίνουν οι στροφές του ανεμιστήρα), με την ένταση του ήχου να αγγίζει μόλις τα 22db.

    Με τα παραπάνω specs και δοκιμάζοντας στην καθημερινότητα μας, το MateBook D16 2024, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως πιο γρήγορο και από… τον άνεμο, καλύπτοντας με άνεση τα περισσότερα επαγγελματικά και ψυχαγωγικά tasks! Από ένα απαιτητικό video conference call στο Teams ή στο Zoom (φέρει άλλωστε HD κάμερα στα 720p με λειτουργίες A.I.), μια πανεπιστημιακή εργασία, ένα μεγάλο Spreadsheet ή έναν μαραθώνιο binge-watching της αγαπημένης σας σειράς, το MateBook D 16 2024 αναμφίβολα διαθέτει τη στόφα ενός premium laptop που τα κάνει όλα και… συμφέρει! Και εάν αναρωτιέστε πως τα πηγαίνει στον χώρο του gaming, αν και δεν εντάσσεται στην κατηγορία των ακριβών gaming laptops, ωστόσο μπορεί με άνεση να σηκώσει ορισμένους λιγότερο απαιτητικούς τίτλους, καλύπτοντας έτσι τα όποια «gaming» κενά σας. Και μιας και μιλάμε για οικιακή διασκέδαση, το MateBook D 16 2024, διαθέτει ένα αρκετά ικανό και καθαρό σε επίπεδο απόδοσης σύστημα ήχου με stereo speakers, τα οποία χαρίζουν μια ομολογουμένως αρκετά πλούσια εμπειρία ήχου. Το δε dual-σύστημα μικροφώνων εγγυάται πεντακάθαρα calls ακόμη και όταν βρίσκεστε σε ένα εξαιρετικά θορυβώδες περιβάλλον.

    Σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της συνδεσιμότητας, η Huawei έχει ενσωματώσει τεχνολογία μεγάλης εμβέλειας, η οποία επιτρέπει WiFi σύνδεση ακόμη και σε απόσταση που καλύπτει τα 270 μέτρα. Η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτή την εκπληκτική επίδοση ονομάζεται HUAWEI Metaline Antenna και αν μη τι άλλο προσφέρει συνδέσεις… 5 αστέρων, χωρίς διακοπές και lag. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το MateBook D 16 2024, διαθέτει υποστήριξη WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2 x 2 MIMO, αλλά και Bluetooth 5.1. Σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα του software, το laptop της Huawei έρχεται με Windows 11, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις τεχνολογίες Superhub και Super Devices, οι οποίες εξασφαλίζουν τη αθρόα επικοινωνία και την μεταφορά data ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές. Τέλος, η αυτονομία του MateBook D 16 2024 έχει προσεχθεί ιδιαίτερα από την Huawei, με τους ανθρώπους της κινεζικής εταιρείας να ισχυρίζονται ότι το νέο μέλος της οικογένειας των D laptops μπορεί να αντέξει ακόμη και 13.5 ώρες video playback χωρίς να χρειάζεται να το φορτίσετε, με τον φορτιστή των 65W να αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

    Βελτιωμένο και πιο ισχυρό από ποτέ!

    Με το MateBook D 16 2024, η Huawei αποδεικνύει το πως είναι τελικά «τέχνη» να μπορείς να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεις τα προϊόντα σου. Πατώντας στις γερές βάσεις των προκατόχων του, το D 16 2024 αποτελεί ένα all-star “all-around” laptop, το οποίο ανταποκρίνονται με δυναμισμό σε κάθε σύγχρονο και απαιτητικό task. Χωρίς αμφιβολία, o κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας αποδεικνύεται «εγγύηση» και στην κατηγορία των laptops.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles