24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    “Εξαντλήσαμε” το Huawei P9 σε long-term δοκιμή [hands-on video]!

    Έχουν περάσει λίγες μέρες από το launch του Huawei P9 και του P9 Plus στο Λονδίνο, όπου φυσικά βρεθήκαμε και σας μεταφέραμε πρώτοι τις εντυπώσεις μας από τις συσκευές της εταιρείας, μαζί με το TalkBand B3. Η σκόνη έχει καταλαγιάσει και μπορούμε, πιό ψύχραιμα πλέον, να δούμε αναλυτικά τη νέα ναυαρχίδα της Huawei… για πάμε!

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Huawei P9

    • Διαστάσεις: 145 x 70.9 x 6,9 mm
    • Βάρος: 144 γρ.
    • Οθόνη: 5,2” IPS-NEO (1080×1920 pixels), Gorilla Glass 4
    • Επεξεργαστής: 8-core HiSilicon Kirin 955 (1,8-2,5 GHz)
    • Μνήμη: 3/4GB RAM, 32/64GB αποθηκευτικού χώρου, microSD έως 128GB
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dualband-DLNA-Direct-hotspot, Bluetooth v4.2 (με A2DP LE), GPS-A-GPS-GLONASS, NFC, USB Type-C v1.0
    • Λειτουργικό: Android 6.0
    • Κάμερα: Dual Leica 12 MPixel, f/2.2, 27 mm, phase detection autofocus, dual-LED flash, 1080p@60fps, HDR, εμπρόσθια 8 MPixel, 1080p video
    • Μπαταρία: 3.000mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, fast charging, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: Καλώδιο USB Type-C, φορτιστής (2A), ακουστικά, εξαγωγέας sim tray

     

    huawei p9 (1)

    Ξεκινώντας, να τονίσουμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας τη “μικρή” έκδοση, με τα 3GB RAM και τα 32GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ με 50€ περισσότερα, όταν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, θα μπορείτε να αποκτήσετε αυτήν με τα 4/64GB. To Huawei P9 είναι διαθέσιμο σε 6 χρώματα, τρία εκ των οποίων έχουν “κεραμική επίστρωση”. Στην πράξη η διαφορά είναι μικρή στην αίσθηση, αλλά κάποια χρώματα διατίθενται μόνο με κεραμική επίστρωση και άλλα όχι. Το μοντέλο της δοκιμής έχει χρώμα Titanium Gray και δε διαθέτει κεραμική επίστρωση.

    huawei p9 (8) huawei p9 (10) huawei p9 (11) huawei p9 (7) huawei p9 (5) huawei p9 (4)

    Η κατασκευή είναι άψογη, με Gorilla Glass 4 εμπρός, πολύ ομαλές πλευρές και γωνίες και τις κάμερες να μην εξέχουν καθόλου και να προστατεύονται από κρύσταλλο. Ωστόσο, γλιστρά αρκετά εύκολα, οπότε θα χρειαστείτε θήκη οπωσδήποτε. Τα πλήκτρα στο πλάι είναι τοποθετημένα σωστά, με τα volume buttons να εξέχουν ενώ το power/lock είναι ελαφρώς πιό μέσα, αλλά με σαγρέ υφή. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε την USB Type-C υποδοχή, το οποίο είναι θετικότατο και γίνεται η δεύτερη ναυαρχίδα που την φέρει, μετά το LG G5. Αν δε γίνει η αρχή, δεν ακολουθεί κανείς…

    Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος βρίσκεται σε εσοχή και είναι αρκετά βολικός και γρήγορος, για ξεκλείδωμα της συσκευής, για λήψη φωτογραφιών ή για πρόσβαση σε “κλειδωμένους” φακέλους. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το nano-SIM tray που έχει και υποδοχή για microSD κάρτα.

    huawei p9 (12)

    huawei p9 (9)

    Η οθόνη είναι IPS-NEO, 5,2 ιντσών και φαίνεται πως οι κατασκευαστές έχουν “ισορροπήσει” σε αυτή τη διαγώνιο για τις περισσότερες συσκευές τους. Οτιδήποτε μεγαλύτερο μάλλον θα είναι “plus” μοντέλο, όπως συνέβη και με το Huawei P9. Η οθόνη είναι εξαιρετική αν και αντανακλά το φως περισσότερο απ’ότι θα θέλαμε, ενώ τα απίστευτα μικρά bezels (1,7mm) την ακολουθούν πολύ ομαλά. Τα κύρια πλήκτρα είναι εντός της οθόνης και όχι ξεχωριστά και μπορείτε να ρυθμίσετε τη “θερμοκρασία” της ανάλογα με τα γούστα σας.

    Από πλευράς hardware, το HiSilicon Kirin 955 ξέρετε τι μπορεί να κάνει, είναι πολύ ισχυρό με τους 8 πυρήνες του, αλλά όχι το κορυφαίο, ωστόσο με την έκδοση των 4GB RAM, κρίνεται υπερ-αρκετό. Από κοντά και η GPU (Mali-T880) που εξασφαλίζει υψηλό framerate στα games. Το Android 6.0 συνδυάζεται με το UI της Huawei και δεν υπάρχει app tray, όλα βρίσκονται στο desktop, ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι το notification tray αλλά και το interface των quick toggles.

    huawei p9 screenshot 2

    Το Huawei P9 έχει προεγκατεστημένες εφαρμογές για fitness tracking που είναι αρκετά χρήσιμο και λειτουργικό, για αλλαγή των themes με εναλασσόμενα wallpapers κάθε φορά που σβήνει-ανάβει η οθόνη (και όχι μόνο), για διαχείριση της συσκευής που “σκανάρει” και απελευθερώνει χώρο, μνήμη, διαχειρίζεται popups, φραγές μηνυμάτων-κλήσεων, κλείδωμα εφαρμογών και γενικά βελτιστοποίηση συστήματος. Η Huawei ανακοίνωσε πως έχει ενσωματώσει ένα κρυφό “defragmenter” στις συσκευές αυτές, ο οποίος λειτουργεί παρασκηνιακά και σε βάθος χρόνου διατηρεί γρήγορη τη λειτουργία της συσκευής, ώστε να μην αρχίζει το lag μετά από μερικούς μήνες χρήσης, όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές της αγοράς. Αυτό, βέβαια, δε μπορεί να δοκιμαστεί μέσα σε λίγες μέρες δοκιμών, οπότε ελέγχεται ακόμη. Επίσης, θα βρείτε κάποια προεγκατεστημένα games, εφαρμογές και εργαλεία (πυξίδα, καθρέπτης, φακός, καιρός κ.λπ.). Τέλος, το app HiCare που παρέχει αναζήτηση κέντρου εξυπηρέτησης, ενημερώσεων λογισμικού και άλλων υπηρεσιών τύπου “after-sales support”.

    huawei p9 screenshot 3

    huawei p9 screenshot 5

    Το Huawei P9 υποστηρίζει τα tap gestures με την άρθρωση των δακτύλων, όπως έχουμε δεί και σε άλλα πρόσφατα μοντέλα της εταιρείας, για εύκολα και γρήγορα custom screenshots, καταγραφή της οθόνης σε video αλλά και άνοιγμα εφαρμογών “σχεδιάζοντας” ένα γράμμα της αλφάβητου στην οθόνη (π.χ. C για την κάμερα). Επίσης, η Huawei κατάφερε να προσθέσει ένα πλήκτρο στην πλάτη της συσκευής, αλλά χωρίς να το κάνει στην πραγματικότητα. Με swipe του δακτύλου (οποιουδήποτε δακτύλου) στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά και taps, μπορείτε να ελέγξετε τις ειδοποιήσεις σας και να κάνετε εκκαθάρισή τους.

    huawei p9 screenshot 4

    Το ηχείο στο κάτω μέρος είναι αρκετά ισχυρό και καθαρό, για τα δεδομένα ενός high-end smartphone, αλλά αν σας ενδιαφέρει πολύ ο ήχος, τότε το P9 Plus έχει dual speakers με το ένα να αποδίδει χαμηλές και το άλλο υψηλές συχνότητες, ακόμη πιό δυνατά.

    huawei p9 screenshot (Large)

    Φυσικά, αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο στο Huawei P9, ήταν και είναι η κάμερά του. Οι κάμερές του, για την ακρίβεια. Η συνεργασία με τη γερμανική Leica ενθουσίασε και εξέπληξε πολλούς και εγγυάται πολύ καλές λήψεις φωτογραφιών και video. Δύο αισθητήρες στο πίσω μέρος, ένας μονοχρωματικός και ένας RGB, συνδυάζουν τις λήψεις τους για να αποδώσουν ακριβώς τα χρώματα του περιβάλλοντος, αλλά και για γρήγορη και ακριβή εστίαση, σε συνδυασμό με το laser focus, κάτω από το dual-LED flash. Με μεγάλο διάφραγμα και μεγαλύτερα pixels σε σχέση με το P8, παρά το ότι οι αισθητήρες είναι “μόνο” 12 MPixels, οι λήψεις το βράδυ είναι πολύ καλές, ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε όσο θέλετε με τα πολλά διαθέσιμα modes για την κάμερα, τα after-effects, αλλά και το “Pro” mode το οποίο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε manually την κάμερα, πριν τη λήψη.

    huawei p9 camera (7) huawei p9 camera (6) huawei p9 camera (5) huawei p9 camera (4) huawei p9 camera (3) huawei p9 camera (2)

    Σε γενικές γραμμές, το Huawei P9 θα σας δώσει το έναυσμα να ασχοληθείτε περισσότερο με τη φωτογραφία, ακόμη κι αν είστε τελείως αρχάριος. Παρά τις πολλές επιλογές και δυνατότητες, το interface της κάμερας είναι γρήγορο, κατανοητό και εύχρηστο, οπότε δε θα μπερδευτείτε. Ωστόσο, δε μπορούμε παρά να σημειώσουμε κάποιες ελλείψεις και αδυναμίες, που σε κάμερα τέτοιας κλάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Πρώτον, δεν υποστηρίζεται λήψη 4K video. Δεύτερον, η slow-motion λήψη στα 720p “χαλάει” την ποιότητα εικόνας περισσότερο απ’ότι θα έπρεπε και τρίτον, το HDR βοηθά ελάχιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, στη διόρθωση του φωτισμού και του constrast. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε manually τις ρυθμίσεις και να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, αλλά για τους οπαδούς του “Auto”, το HDR θα έπρεπε να βοηθά περισσότερο.

    huawei p9 camera (1) huawei p9 camera (13) huawei p9 camera (12) huawei p9 camera (11) huawei p9 camera (10) huawei p9 camera (9) huawei p9 camera (8)

    Άψογη η 8άρα selfie camera στο εμπρός μέρος, με εξαιρετικά after effects (ρετούς κ.λπ.) που θα σας βοηθήσουν να ανεβάσετε τρομερές φωτογραφίες στα social media, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν εν αγνοία σας. Και να μη ξεχάσουμε πως μπορείτε να αποθηκεύσετε σε .RAW μορφή τις φωτογραφίες σας, ώστε να διατηρήσουν όλες τις λεπτομέρειες που φθάνουν στο φακό της κάμερας και να τις αναδείξετε έπειτα μέσω κάποιου image editing software.

    Από πλευράς συνδεσιμότητας το Huawei P9 έχει τα πάντα εκτός από δέκτη FM, το οποίο χρησιμοποιούν ακόμη κάποιοι αλλά η χρησιμότητά του σταδιακά μειώνεται. Όσο για την αυτονομία του, η μπαταρία των 3000 mAh είναι όσο μεγάλη πρέπει, αν αναλογιστούμε το πάχος των μόλις 7 χιλιοστών της συσκευής. Στην πράξη επιτυγχάνει πολλές ώρες χρήσης και αναμονής, η Huawei υποστηρίζει πως θα βγάλει πάνω από μια μέρα “βαριάς” χρήσης και αυτό είναι κάτι που θέλει πολλά κότσια για να πείς για μια ναυαρχίδα. Στην πράξη, τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να το υποστηρίξει, καθώς με το P9 όντως θα βγάλετε τη μέρα αν είστε απαιτητικός χρήστης, σε λογικά πλαίσια πάντα. Μη περιμένετε να βγάλει 6 ώρες gaming προφανώς, αλλά σίγουρα η αυτονομία του είναι εξαιρετική. Σε συνδυασμό με το fast charging (15% σε 10′, 44% σε 30′, 83% σε 60′, 100% σε 110′), δε θα σας αφήσει ποτέ από μπαταρία, αρκεί να μη ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το Type-C  USB καλώδιο!

    huawei p9 (2)

    Το Huawei P9 θα διατεθεί στην Ελλάδα το Μάιο, έναντι 549€ για την 3GB/32GB έκδοση και 599€ για την 4GB/64GB έκδοση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Το P9 Plus θα διατεθεί έναντι 699€ και θα το δούμε αναλυτικά σε άλλο review. Δείτε και το video hands-on μας!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles