14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Huawei Y5 Hands-On Review: «Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 Ευρώ»!

    Δε χρειάζεται να πούμε το πόσο δύσκολη οικονομικά είναι η εποχή που ζούμε, καθώς από τη στιγμή που πασχίζεις να εξασφαλίσεις ακόμη και τα βασικά, ο θαυμαστός κόσμος των smartphones και της mobile τεχνολογίας μπορεί σε πολλούς από εμάς να μοιάζει «πολυτέλεια». Ωστόσο, το καλό είναι ότι οι σύγχρονες mobile συσκευές δεν είναι πλέον προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες συσκευές που δεν κοστίζουν παραπάνω από 100 Ευρώ, επιτρέποντας στους users να ταξιδέψουν στον μαγευτικό κόσμο των φορητών συσκευών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το Huawei Y5 που θα αναλύσουμε στο review που ακολουθεί πρόκειται για μία σούπερ low-end και entry-level συσκευή, η οποία κοστίζει 99 Ευρώ και είναι ουσιαστικά η απάντηση της Huawei στην φθηνή κατηγορία, στην οποία ύστερα από την εισβολή των περισσοτέρων «made in China» smartphones ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και επικρατεί κυριολεκτικά… «σφαγή»!

    Huawei Y5 (1)

    Στιβαρό και άνετο!

    Παρατηρώντας την εξωτερική εμφάνιση και το design του Huawei Y5, είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κινητό που παρά τον low-end χαρακτήρα του, αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνει μία «φτηνιάρικη» αίσθηση στο χέρι του user. Αρκετά συμπαγές και στιβαρό προσφέρει εξαιρετικό κράτημα, καθώς οι μίνι-αυλακώσεις που υπάρχουν στο back cover αποτρέπουν το γλίστρημα του Y5 από το χέρι του user. Η συσκευή «ζυγίζει» 160 γραμμάρια και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι λόγω των διαστάσεων της (135.9×67.7×10 mm), η πρόταση της Huawei προσφέρει μεγάλη άνεση στο χειρισμό.

    Huawei Y5 (2)

    Huawei Y5 (3)

    Τα πλήκτρα ελέγχου (power lock/button και volume up/down) ξεχωρίζουν για την μεταλλική αίσθηση που αφήνουν και βρίσκονται τοποθετημένα στην δεξιά πλευρά, ενώ η επάνω πλευρά φιλοξενεί την υποδοχή για την microUSB και το audio input jack. Επιπλέον, η πρόταση της Huawei φέρει on-screen buttons (back, home και settings). Αφαιρώντας το καπάκι, διακρίνουμε την μπαταρία της συσκευής (με χωρητικότητα στα 2.000mAh), ενώ στο εσωτερικό βρίσκονται οι micro-SIM και microSD card slots. Τέλος, στην κάτω αριστερή πλευρά υπάρχει τοποθετημένο το ηχείο του Huawei Y5.

    Huawei Y5 (7)

    Huawei Y5 (8)

    Κρίνοντας σχεδιαστικά το Huawei Y5 η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, πέρα από τα συνηθισμένα. Άλλωστε μιλάμε για μία entry-level πρόταση, όπου κύριος στόχος είναι η ευκολία χρήσης που προσφέρει στον user, παρά η ευμορφία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα low-end κινητό, η ποιότητα που χαρακτηρίζει όλα τα smartphones της Huawei είναι εντυπωμένη και στο Huawei Y5, το οποίο μπορεί να μην κοστίζει πολλά, παρόλα αυτά εξασφαλίζει μπόλικη ποιότητα και ευχρηστία, που σπάνια συναντάς σε συσκευές της συγκεκριμένης κατηγορίας.

    Στα ενδότερα…

    Το Huawei Y5 είναι ένα κινητό 4.5 ιντσών τεχνολογίας TFT TN LCD με ανάλυση στα 854×480 pixels, με το display να παράγει 16 εκατομμύρια χρώματα. Η επαφή μας με την οθόνη του οικονομικού κινητού της Huawei ήταν αρκετά ικανοποιητική, αν και διαπιστώσαμε κάποια θέματα με την απόκριση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάπως αργή. Παρόλα αυτά, τόσο σε επίπεδο χρωμάτων όσο και σε επίπεδο φωτεινότητας η οθόνη του Huawei Y5 κατάφερε να μας αφήσει θετικές εντυπώσεις. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε ότι το πρώτο πράγμα που θυσιάζεται στις entry-level προτάσεις στον βωμό της οικονομίας, είναι η ποιότητα του display.

    Huawei Y5 (9)

    Προχωρώντας στην ανάλυση των tech specs της entry-level συσκευής της Huawei, τo Υ5 φέρει στο εσωτερικό του ένα Qualcomm MSM8909 SoC, το οποίο διαθέτει μία τετραπύρηνη CPU, με ταχύτητα ρολογιού στο 1.1GHz, η οποία συνοδεύεται από 1GB μνήμης RAM. Φυσικά και δεν θα σας πέσει το σαγόνι με την ταχύτητα της συγκεκριμένης συσκευής, καθώς δεν πρέπει να παραλείπουμε το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone που δημιουργήθηκε για να φέρει εις πέρας ορισμένα από τα πολύ βασικά καθημερινά tasks του user. Και πράγματι, σε ότι έχει να κάνει με το net surfing και με τη διαχείριση και το τρέξιμο των περισσοτέρων εφαρμογών το Y5 δεν απογοητεύει. Εξυπακούεται βέβαια ότι δεν θα το «τεντώσετε», καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της χαμηλής απόδοσης.

    Huawei Y5 (4)

    Σχολιάζοντας το OS που φιλοξενείται στο εσωτερικό του Y5 είναι ευχάριστο ότι το smartphone της Huawei διαθέτει λειτουργικό Android 5.1.1, το οποίο όμως είναι ενδεδυμένο με το EMUI της Huawei. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομορφότερα menus και εικονίδια και περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης από το vanilla Android λειτουργικό της Google.

    Huawei Y5 UI 1

    Huawei Y5 UI 2
    Σε ότι έχει να κάνει με τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, το Y5 διαθέτει 8GB ενσωματωμένης μνήμης, όπου περίπου 4.5GB μένουν ελεύθερα προς χρήση, καθώς ένα μεγάλο τμήμα καταλαμβάνεται από το λειτουργικό. Σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα GB δεν είναι αρκετά, η  λύση της microSD φτιάχνει αρκετά την κατάσταση (το Huawei Y5 μπορεί να δεχθεί μέχρι κάρτες έως 32GB). Σε επίπεδο δικτύων και σε επιλογές συνδεσιμότητας, η entry-level πρόταση της Huawei υποστηρίζει 3G και 4G (αποτελώντας ουσιαστικά ένα από τα πιο οικονομικά 4G κινητά που συναντήσετε στην αγορά), όπως επίσης Wi-Fi a/b/g/n, GPS, Bluetooth 4.1, GPS και δέκτη radio FM.

    Best things in life are… cheap!

    To μικρό και οικονομικό 4G smartphone της Huawei φυσικά προσφέρει και φωτογραφικές δυνατότητες στους users, καθώς ο κύριος σένσορας του τραβάει φωτογραφίες με ανάλυση στα 5MP (περιλαμβάνει και LED flash), ενώ παράλληλα στο μπροστινό τμήμα του βρίσκεται και μία selfie cam με 2MP. Σαφώς και το Y5 δεν είναι το P8 ή το Mate S με τις εκπληκτικές (σχεδόν επαγγελματικές) κάμερες, παρόλα αυτά για να παίξετε λίγο στα social media ή να απαθανατίσετε κοντινά αντικείμενα το αποτέλεσμα δεν είναι  κι’ άσχημο. Ολοκληρώνοντας την ανάλυση μας πάνω στις δυνατότητες του φθηνού 4G smartphone της Huawei δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στην μπαταρία, η οποία με τα 2000mAh προσφέρει χρόνο αναμονής που ξεπερνάει τις 250 ώρες και full λειτουργία που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 8 ώρες.

    Huawei Y5 (5)

    Συνοψίζοντας, το Huawei Y5 δεν πρόκειται να σας αφήσει με το στόμα ανοικτό με τις επιδόσεις του, ωστόσο διαθέτει πρόσβαση σε δίκτυα 4G και επιπλέον είναι ικανοποιητικό από άποψη ταχύτητας. Το φθηνότερο Huawei που υπάρχει αυτή τη στιγμή (τιμή μόλις στα 99 Ευρώ) μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα τα μεγαλύτερα high-end και mid-range μοντέλα της γνωστής εταιρείας σε ότι έχει να κάνει με τις τεχνικές προδιαγραφές, παρόλα αυτά η κορυφαία ποιότητα του αγαπημένου Κινέζου κατασκευαστή υπάρχει και εδώ, για αυτό και σίγουρα αποτελεί μία συσκευή “εγγύηση” για όλους εκείνους τους users που αναζητούν ένα οικονομικό κινητό που να θριαμβεύει στην ultra-budget κατηγορία.

    * To Huawei Y5 ήταν μία προσφορά των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles