21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Επιστήμονες φτιάχνουν τις πλήρεις λειτουργίες ενός κυττάρου σε software

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Stanford, δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό μοντέλο του βακτηρίου Mycoplasma genitalium, που ζει στους αναπαραγωγικούς και αναπνευστικούς σωλήνες του ανθρώπινου σώματος, σε υπολογιστή. Το επίτευγμα θα επιτρέψει την επιτάχυνση πολλών πειραμάτων, τα οποία υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα απαιτούσαν χρονοβόρες παρεμβάσεις σε πραγματικά κύτταρα.

    Οι ερευνητές επέλεξαν το συγκεκριμένο βακτήριο καθώς είναι απλό. Το μοντέλο αποτελείται από 28 μεμονωμένες αλγοριθμικές μονάδες που αναπαριστούν τις βασικές λειτουργείες του κυττάρου. Κάθε μία από αυτές τις μονάδες, επικοινωνούν η μία με την άλλη, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να καταγράφουν τις αντιδράσεις που προκύπτουν σε μιρκές αλλαγές που προκαλούν.

    Τόσος θόρυβος, θα αναρωτηθείτε, για ένα λογισμικό που αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια την λειτουργία ενός βακτηρίου; Όχι ακριβώς. Το software αυτό μπορεί να βοηθά να ανακαλύψει κανείς τις αντιδράσεις και τις ιδιότητες του συγκεκριμένου βακτηρίου, αλλά κατά κύριο λόγο, ανοίγει τον δρόμο για την ψηφιοποίηση των λειτουργειών πολλών ειδών κυττάρων και άρα την πραγματοποίηση πειραμάτων, πολύ πιο γρήγορα και συνδυαστικά με άλλα κύτταρα. Έτσι, θα μπορούν να δοθούν πιο γρήγορα απαντήσεις για πολύπλοκα θέματα όπως η θεραπεία του καρκίνου ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ένα μικρό βήμα για το βακτήριο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.

    Πηγή: New York Times

    Φώτο: Gizmodo

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles