14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η αγγλική «κατάρα» των πέναλτι

    Δεν τους θέλουν τους Άγγλους τα πέναλτι. Δεν τους πάνε, πώς να το κάνουμε; Ξέρεις ότι άπαξ και φτάσουν στη «ρώσικη ρουλέτα», μα σε Euro είναι, μα σε Μουντιάλ, οι Άγγλοι έχουν όλες τις πιθανότητες εναντίον τους. Και τους πλέον σπεσιαλίστες στη διαδικασία να φτάσει να έχει στις τάξεις της η Εθνική Αγγλίας, η γκαντεμιά είναι τόση που εν τέλει θα υπερισχύσει!

    Ο προχθεσινός τους αποκλεισμός από τους Ιταλούς στους «8» του Euro 2012 ήταν απλά το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σήριαλ που… πάει καρφί για δεύτερη σεζόν με την επιτυχία που σημειώνει!

    Όλα ξεκίνησαν το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Οι Άγγλοι είχαν προκριθεί στα ημιτελικά, εκεί όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Γερμανία. Η παράταση ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-1. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι με τους Stuart Pearce και Chris Waddle να αστοχούν στην τέταρτη και την πέμπτη εκτέλεση και τη «Νατσιονάλμανσαφτ» να προκρίνεται στον τελικό –και εν τέλει να κατακτά και το τρόπαιο.


    World Cup 1990 England – Germany Penalty Shoot-Out από antonis_tsir

    Η συνέχεια δόθηκε στο Euro 1996 με τους Άγγλους, σπίτι τους πλέον, να φτάνουν στα ημιτελικά. Εκεί βρήκαν απέναντί τους και πάλι τη Γερμανία με την οποία, αναδείχθηκαν και πάλι ισόπαλοι και μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-1)! Στα πέναλτι οι δύο ομάδες πήγαιναν τέρμα-τέρμα, μέχρι που ο Gareth Southgate νικήθηκε από τον Andreas Kopke που έστειλε τους Γερμανούς στον τελικό (6-5 στα πέναλτι) όπου κατά διαβολική σύμπτωση κατέκτησαν και πάλι την κούπα!


    Germany vs England in semifinal euro96 από antonis_tsir

    Δύο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ του 1998 λίγο πιο νότια, στη Γαλλία, οι Άγγλοι είπαν να δοκιμάσουν την παράδοση κόντρα σε μία μη ευρωπαϊκή ομάδα. Βρήκαν λοιπόν στη φάση των «16» την Αργεντινή με την οποία ολοκλήρωσαν τον αγώνα ισόπαλοι 2-2 –ίσως να θυμάστε κάποιοι το φοβερό γκολ του 18χρονου τότε Michael Owen. Ο μοιραίος αυτή τη φορά ήταν ο David Batty που νικήθηκε από τον Αργεντινό τερματοφύλακα Carlos Roa στο κρίσιμο πέναλτι. Όχι, οι Αργεντίνοι αυτή τη φορά δεν κατέκτησαν το Μουντιάλ…


    Argentina vs England Inglaterra WC 1998 Penalties από antonis_tsir

    Συνεχίζουμε με το επόμενο επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα το 2004, στο Euro. Η Αγγλία βρίσκεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης έχοντας απέναντί της τη γηπεδούχο Πορτογαλία. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώνεται με σκορ 1-1, η παράταση με 2-2 και έτσι καταλήγουμε για ακόμα μια φορά στα πέναλτι. Το «κλου» της υπόθεσης δεν είναι άλλο από την τραγική εκτέλεση του David Beckham (φήμες λένε πως η μπάλα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη…), ωστόσο το μοιραίο πέναλτι ήταν του Darius Vassell. Ο επιθετικός –τότε- της Manchester City νικήθηκε από τον Πορτογάλο τερματοφύλακα Ricardo που ανέλαβε και την ευθύνη της εκτέλεσης του έβδομου πέναλτι, ευστοχώντας και χαρίζοντας την πρόκριση στους Πορτογάλους. Όλοι ξέρουμε τι έγινε μετά.


    Portugal 2 2 England EURO 2004 από kokoretsi

    Στο Μουντιάλ της Γερμανίας, οι δύο ομάδες θα βρεθούν και πάλι αντιμετωπές, ω του θαύματος στη φάση των προημιτελικών. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύονται λιγότερο παραγωγικές αφού τα 120 λεπτά αγώνα και παράτασης ολοκληρώνονται δίχως γκολ για να φτάσουμε στα πέναλτι. Εκεί από τους Άγγλους αστοχούν οι Lampard, Gerrard και Carragher και ο Cristiano Ronaldo που τότε κατά διαβολική σύμπτωση αγωνιζόταν στη Manchester United, χαρίζει την πρόκριση στην Πορτογαλία.


    portugal vs england penalty shootout από antonis_tsir

     

    Πηγή: Sport24

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles