17 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Η AI του supercomputer DeepMind, κατάφερε να κατηγοριοποιήσει κάθε γνωστή πρωτεΐνη!

    Στα τέλη του 2020, oι υπεύθυνοι της Alpabet παρουσίασαν τo πρόγραμμα AlphaFold, σύμφωνα με το οποίο κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν επαναστατικό αλγόριθμο, ο οποίος μπορούσε να βοηθήσει στην σωστή κατηγοριοποίηση όλων των γνωστών πρωτεϊνών που υπάρχουν στη φύση. O συγκεκριμένος αλγόριθμος θα χρησιμοποιούσε την ισχύ της AI του DeepMind, λύνοντας ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τους ερευνητές και τους επιστήμονες για τουλάχιστον μισό αιώνα. Ο DeepMind ανέλαβε να αποκρυπτογραφήσει και να βάλει τις πρωτεΐνες σε τάξη, δημιουργώντας μια νέα βάση δεδομένων που θα μπορεί από εδώ και στο εξής να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα, ο DeepMind βοήθησε στο να αυξηθούν τα entries της σχετικής λίστας από το ένα εκατομμύριο στα 200 εκατομμύρια.

    H Alphabet για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το εν λόγω κολοσσιαίων διαστάσεων project συνεργάστηκε με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο βιοπληροφορίας (EMBL-EBI), το οποίο ασχολείται με την καταγραφή όλων των πρωτεϊνών που βρίσκονται σε κάθε πτυχή της ζωής (ζώα, φυτά, βακτήρια, μύκητες κ.λπ). Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Alphabet, ο DeepMind κατάφερε να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες απεικονίσεις των πρωτεϊνών  που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνια ολόκληρα, μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα! Με την σχεδόν πλήρη κατηγοριοποίηση των φυσικών πρωτεϊνών, οι επιστήμονες μπορούν μέσα στα επόμενα χρόνια να βρουν λύσεις σε δεκάδες επιστημονικά ζητήματα, λύνοντας με μεγαλύτερη ευκολία προβλήματα βιολογικής φύσεως.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles