15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η Boeing καθυστερεί τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις του Starliner

    Για δεύτερη φορά, η Boeing καθυστερεί τις επανδρωμένες πτήσεις CST-100 Starliner, του γνωστού διαστημόπλοιου που θα μεταφέρει αστροναύτες της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αρχικά, ο στόχος ήταν το Starliner να μεταφέρει αστροναύτες για πρώτη φορά μέσα στο 2017, αλλά, μόλις τον Μάιο, η Boeing ανακοίνωσε ότι οι επανδρωμένες πτήσεις δε θα ξεκινήσουν μέχρι το 2018. Συγκεκριμένα, στόχος ήταν οι πτήσεις να ξεκινήσουν στα μέσα του 2018, αλλά, με νεότερη διευκρίνιση, ξεκαθαρίζεται ότι το πρώτο ταξίδι θα γίνει στα τέλη του 2018 και σε καμιά περίπτωση όχι νωρίτερα από το Δεκέμβριο.

    Η εταιρεία αναφέρει ότι οι κύριοι λόγοι της συγκεκριμένης αναβολής είναι συγκεκριμένα προβλήματα με τις δοκιμές ποιότητας που διεξάγονται. Μάλιστα, η ομάδα που εργάζεται στο Starliner διαπίστωσε ένα σημαντικό πρόβλημα σε υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν. Παράλληλα, διάφορες δοκιμές που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των αστροναυτών έχουν μετατεθεί σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή.

    cst-100-starliner

    Για όσους πιθανόν δε γνωρίζουν, το CST-100 Starliner αποτελεί τη δημιουργία της Boeing για το διαστημικό πρόγραμμα της NASA που έχει σκοπό να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αμερικανικά διαστημόπλοια. Αυτή τη στιγμή, η NASA βασίζεται στα Soyuz της Ρωσίας, μια πρακτική που της στοιχίζει ετησίως ως και 80 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση. Για τη μείωση του κόστους των αποστολών και, για χάρη της μικρότερης εξάρτησης από την Ρωσία, η NASA συνήψε συνεργασίες με την SpaceX και την Boeing για την δημιουργία των δικών τους λύσεων.

    Αν και η SpaceX από την μεριά της δεν έχει ανακοινώσει κάποια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση του δικού της προγράμματος, είναι πιθανόν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε, την 1η Σεπτεμβρίου, το Falcon 9 εξερράγη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας δοκιμής ρουτίνας, στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές σε βάσεις εκτόξευσης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει να καθηλώσει στο έδαφος όλες τις πτήσεις, μέχρι να διερευνήσει την αιτία αυτής της έκρηξης.

    Και ενώ αυτές οι καθυστερήσεις υφίστανται, η εξάρτηση από τη Ρωσία μεγαλώνει. Η NASA, μόλις τον προηγούμενο χρόνο, υποχρεώθηκε να προβεί στην αγορά έξι πρόσθετων θέσεων στο Soyuz για αστροναύτες που θα μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2017, με το κόστος να εκτινάσσεται στα 490 εκατομμύρια δολάρια.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles