22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις κυπριακές Επιχειρήσεις το 2020

    Σημαντικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα σχετικά με τις εξελίξεις που παρατηρηθήκαν το 2020 στην χρήση των Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις κυπριακές επιχειρήσεις  προκύπτουν από τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έρευνας Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, 2020 και κάλυψε 1.768 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 10 υπαλλήλους σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

    Σε άνοδο η χρήση υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (CloudComputing)

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η χρήση υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) στην Κύπρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς ποσοστό 34,6% των εταιρειών με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους απαντά ότι αγόρασαν υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους. Κατά κύριο λόγο οι υπηρεσίες αυτές αφορούσαν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (29,8%), λογισμικό γραφείου (24,9%) και αποθήκευση αρχείων (23,9%).

    Οι τρεις υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing) που αναφέρονται πιο πάνω, φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς σε όλες τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνοντας ότι το μέγεθος της επιχείρησης δεν επηρεάζει τις ανάγκες υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους της επιχείρησης.

    Αυξήθηκαν οι συνδέσεις με ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο άνω των 30 Mbit/s

    Σε ότι αφορά τη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο Διαδίκτυο, σχεδόν επτά στις δέκα (69,0%) επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους στην Κύπρο έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες υψηλότερες από 30 Mbit/s σε σύγκριση με 49,3% το 2019. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των συνδέσεων στο διαδίκτυο με ψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Το 37,2% των επιχειρήσεων (10+) έχουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στο διαδίκτυο μεταξύ 30 – 100 Mbit/s και 31,8% έχουν ταχύτητες σύνδεσης μεγαλύτερες από 100 Mbit/s.

    Αντίθετα, οι χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στο διαδίκτυο (κάτω από 30 Mbit/s) μειώθηκαν από 88,2% το 2015 σε 26,6% το 2020.

    Σε ανοδική τροχιά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

    Ποσοστό 16,4% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω δικτύων υπολογιστών το 2019. Το 15,2% έλαβε παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μέσω ιστότοπων ή «εφαρμογών» και 3,1% μέσω μηνυμάτων τύπου EDI. Το 13,7% των επιχειρήσεων έλαβε παραγγελίες μέσω των ιστότοπων ή των «εφαρμογών» της ίδιας της επιχείρησης ενώ το 7,0% έλαβε παραγγελίες μέσω ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου ή «εφαρμογών» που χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις για την εμπορία προϊόντων.

    Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT)

    Το 19,7% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος διασυνδεδεμένων συσκευών ή συστημάτων (έξυπνες συσκευές ή συστήματα) που μπορούν να παρακολουθούνται (να ελέγχονται) μέσω του Διαδικτύου (IoT). Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μειώνεται από 29,6% στις μεγάλες επιχειρήσεις, σε 25,0% στις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 18,7% στις μικρές επιχειρήσεις.

    Εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

    Το 2020, το 24,9% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό ΤΠΕ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 81,5%, στις μεσαίες στο 50,7% και στις μικρές στο 19,8%. 10,7% των επιχειρήσεων προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ κατά το 2019. Η έλλειψη σχετικών προσόντων  (εκπαίδευση ή / και κατάρτιση) και η έλλειψη σχετικής εργασιακής εμπειρίας των αιτούντων ήταν οι δύο από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια τη διαδικασία πρόσληψης ειδικών ΤΠΕ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles