23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Η Ε.Ε καλεί τα κράτη μέλη να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών

    Να αυξήσουν την κοινή κυβερνοασφάλεια έναντι κακόβουλων συμπεριφορών και επιθετικών ενεργειών θέλουν τα κράτη-μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον στόχο ευθυγραμμίζονται και τα συμπεράσματα σχετικά με την κυβερνοάμυνα, που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την κυβερνοάμυνα.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων, μεμονωμένα και συλλογικά, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων κυβερνοάμυνας πλήρους φάσματος.

    Τα κράτη-μέλη και άλλοι σχετικοί φορείς καλούνται να αναλάβουν από κοινού δράση για ισχυρότερη κυβερνοάμυνα, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού της ΕΕ και εντός αυτής, μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών κυβερνοκοινοτήτων και μεταξύ ενός δημόσιου και ενός αξιόπιστου ιδιωτικού οικοσυστήματος.

    Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόταση για ένα κέντρο συντονισμού της ΕΕ για την κυβερνοάμυνα με σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού και της επίγνωσης της κατάστασης ιδίως των διοικητών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ και την ενίσχυση της ευρύτερης αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου.

    Το Συμβούλιο προτρέπει επίσης α κράτη μέλη να προστατεύσουν το αμυντικό οικοσύστημα της ΕΕ με την περαιτέρω ανάπτυξη των δικών τους ικανοτήτων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, προληπτικών αμυντικών μέτρων για την προστασία, τον εντοπισμό, την υπεράσπιση και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να μειώσουν τις στρατηγικές εξαρτήσεις τους σε όλες τις ικανότητες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς και να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της κυβερνοάμυνας.

    Σε αυτήν την προσπάθεια περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Επιπλέον, το Συμβούλιο παροτρύνει τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε διαλειτουργικές ικανότητες κυβερνοάμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης ενός συνόλου εθελοντικών δεσμεύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών ικανοτήτων και μέσω της αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των δυνατοτήτων συνεργατικής έρευνας σε επίπεδο ΕΕ.

    Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης το άμεσο όφελος των συνεργατικών έργων σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης εθνικών ικανοτήτων κυβερνοάμυνας. Επιπλέον, καλεί τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας, αξιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ πρωτοβουλιών στρατιωτικού, μη στρατιωτικού και σχετικού με την επιβολή του νόμου χαρακτήρα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles