Μπορεί σήμερα η ανταλλαγή μηνυμάτων 24/7 να θεωρείται κάτι δεδομένο, τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντοτε έτσι. Η γέννηση του Messaging και του chat συνοδεύονται από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που περιλαμβάνει τεχνολογικές καινοτομίες και κοινωνικές αλλαγές. Ας δούμε, στη συνέχεια, τις βασικές στιγμές και τα σημεία καμπής αυτής της εξέλιξης.
Οι πρώτες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας εμφανίζονται τις δεκαετίες 1930-1960 και ήταν το Telex και το Fax. Σε περίπτωση που δεν είστε ενήμεροι, το Telex ήταν ένα σύστημα τηλεγραφίας που επέτρεπε την άμεση αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου μεταξύ τηλεγραφικών συσκευών, ενώ το Fax επέτρεπε την αποστολή εγγράφων μέσω τηλεφωνικών γραμμών, μετατρέποντας τις εικόνες των εγγράφων σε σήματα που μπορούν να σταλούν και να ληφθούν. Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησαν τα πρώτα e-mails. Το πρώτο e-mail στάλθηκε το 1971 από τον Ray Tomlinson, που δούλευε στο ARPANET (το προκάτοχο του σημερινού Internet) και έδωσε νέες δυνατότητες στην επικοινωνία μεταξύ των χρηστών υπολογιστών.
Online Chat Systems
Τα πρώτα Chat Systems εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980. Αναφέρονται ενδεικτικά:
–Bulletin Board Systems (BBS): Εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980, επιτρέποντας στους χρήστες να αφήνουν μηνύματα και να ανταλλάσσουν αρχεία.
–Internet Relay Chat (IRC): Δημιουργήθηκε το 1988 από τον Jarkko Oikarinen και έφερε την πραγματική επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο (real-time chat) στο διαδίκτυο.
Instant Messaging (IM)
Προχωρώντας προς τα ’90s το instant Messaging αναπτύσσεται. Το ICQ ήταν μια από τις πρώτες δημοφιλείς υπηρεσίες instant messaging, επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν άμεσα μηνύματα και να βλέπουν πότε οι φίλοι τους ήταν online. Συνεχίζοντας, δε γίνεται να μην αναφέρουμε τα AOL Instant Messenger (AIM) και MSN Messenger, δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες IM, που επέτρεπαν συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο με λίστες επαφών, emoticons, και πολλές άλλες λειτουργίες.
Ενώ το AIM ήταν το πρώτο που απευθύνθηκε στις μάζες, πολλά άλλα προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων ακολούθησαν σε ελάχιστο χρόνο. Η Yahoo! λάνσαρε το Messenger της το 1998, με την ονομασία Yahoo! Pager. Το Pidgin ξεκίνησε ως Gaim το 1998, ως ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα για άμεσα μηνύματα, που επέτρεπε στους χρήστες να επικοινωνούν με επαφές σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Η Microsoft κυκλοφόρησε το MSN Messenger το 1999, μετονομάζοντάς το σε Windows Live Messenger το 2005, προσθέτοντας δυνατότητες κοινής χρήσης φωτογραφιών, ενσωμάτωσης κοινωνικών δικτύων και παιχνιδιών. Ωστόσο, υπήρχε το πρόβλημα της χρήσης πολλών προγραμμάτων συνομιλίας και της απώλειας μηνυμάτων αν ήσουν συνδεδεμένος σε ένα και όχι στο άλλο.
Πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης και Mobile Apps
Η πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τα mobile apps σήμερα κυριαρχούν. Το Facebook Messenger ήταν αρχικά μέρος του Facebook και αργότερα έγινε αυτόνομη εφαρμογή, επιτρέποντας μηνύματα, κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Τα WhatsApp, Viber και WeChat είναι εφαρμογές που προσφέρουν άμεσα μηνύματα, φωνητικές κλήσεις, βιντεοκλήσεις και πολλές άλλες λειτουργίες, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο αντί για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Τα Slack και Microsoft Teams είναι εργαλεία συνεργασίας που περιλαμβάνουν δυνατότητες messaging, ειδικά για επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Η εξέλιξη του messaging και του chat αντικατοπτρίζει την τεχνολογική πρόοδο και την αυξανόμενη ανάγκη για άμεση και απρόσκοπτη επικοινωνία. Από τα πρώτα πειράματα με το Telex και το e-mail μέχρι τις σύγχρονες εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Slack, η επικοινωνία έγινε πιο γρήγορη, ευέλικτη και προσβάσιμη από κάθε γωνιά του κόσμου.