21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η Ελβετία ετοιμάζει διαστημικές καθαρίστριες

    Όπως στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουμε κατορθώσει να γεμίσουμε τις ακτές με σκουπίδια, κάτι ανάλογο έχουμε κάνει και στο διάστημα. Σε τέτοιο βαθμό που οι ασφαλιστικές εταιρείες διστάζουν να ασφαλίσουν πια τους δορυφόρους που εξυπηρετούν τις τηλεπικοινωνίες γιατί ξέρουν πως καθένα από τα 500.000 κομμάτια σκουπιδιών που βρίσκονται γύρω από την ατμόσφαιρα της γης, αποτελούν κίνδυνο για οποιαδήποτε διαστημική αποστολή.

    Τα 500.000 σκουπίδια βέβαια είναι διαφόρων μεγεθών: από εξαρτήματα πυραύλων που έχουν το μέγεθος λεωφορείου μέχρι μικρά κομμάτια μπογιάς. Ακόμα όμως κι αυτά τα μικρά κομμάτια μπογιάς φανταστείτε με τι ταχύτητες κινούνται γύρω από τη γη. Δυνητικά λοιπόν, το κάθε τέτοιο κομματάκι, είναι επικίνδυνο, τόσο για τους δορυφόρους όσο και για τον ίδιο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Ελβετοί επιστήμονες και μηχανικοί λοιπόν, ανακοίνωσαν το πρόγραμμα CleanSpace One, ένα πρόγραμμα κατά το οποίο θα κατασκευαστεί μία ομάδα «εκκαθαριστικών» δορυφόρων που θα έχουν ως σκοπό να μαζεύουν τα διαστημικά σκουπίδια. Ένα κουτί λοιπόν που θα έχει ένα μηχανικό βραχίονα, θα εκτοξεύεται στο διάστημα, θα συναντά το «σκουπίδι» που θα πρέπει να μαζευτεί, θα το αρπάει με τον βραχίονα και θα μπαίνει στην γήινη ατμόσφαιρα ξανά καταστρέφοντας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το διαστημικό σκουπίδι.

    Η πρώτη τέτοια «διαστημική καθαρίστρια» αναμένεται να εκτοξευθεί σε 3 έως 5 χρόνια, σύμφωνα με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη (EPFL) και αναμένεται να μοσχοπουλήσουν την κατασκευή τους, αν αναλογιστεί κανείς πως αυτά τα διαστημικά σκουπίδια πχ ήταν υπεύθυνα για την καταστροφή ενός δορυφόρου αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Θα μας πείτε… εδώ ο κόσμος χάνεται. Ναι. Μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα όμως όταν ξέρουμε πως, όπως ο κόσμος αναγκάζεται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα εδώ στη γη, χρειάζεται να κάνει το ίδιο και γύρω από τη γη. Ίσως αυτή η διαδικασία τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως όταν σχεδιάζουν κάτι, το σχέδιο πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και όχι κοντόφθαλμο. Αλλιώς, θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους μετά να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

    Πηγή: lifeslittlemysteries.com

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles