13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η εμπειρία ενός φοιτητή που εργάστηκε κρυφά στο εργοστάσιο της Pegatron, στην καρδιά της παραγωγής του iPhone

    O Dejian Zeng φοιτητής στο NYU (New York University) πέρασε το προηγούμενο καλοκαίρι ως εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Pegatron όπου κατασκευάζονταν τα iPhone 6s και 7 στο πλαίσιο ενός καλοκαιρινού project για να διαπιστώσει ο ίδιος τις συνθήκες εργασίας ενός εργάτη στην Κίνα. Ο ίδιος παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο Business Insider, με το οποίο μοιράστηκε την εμπειρία του και μας προσέφερε μια πολύ καλή γνώση των συνθηκών εργασίας.

    iphone6s-gray-select-2015_AV3

    Όταν έφθασε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο, η εργασία του ήταν στoν τομέα της τελικής συναρμολόγησης. Έπρεπε απλά να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος και μια βίδα ξανά και ξανά, μια διαδικασία η οποία ήταν μονότονη όπως παραδέχεται ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αυτό δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές, με αποτέλεσμα η μουσική να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας εν ώρα εργασίας. Υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως ανιχνευτές μετάλλων, για να μην εισέρχονται οποιαδήποτε είδους συσκευή στο εσωτερικό του εργοστασίου.

    Αν και ο ίδιος ξεκίνησε τη συναρμολόγηση του iPhone 6s, το εργοστάσιο γρήγορα ξεκίνησε να κατασκευάζει το iPhone 7 τον Αύγουστο, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθούνται για μια συσκευή που δεν έχει κάνει ακόμη το επίσημο ντεμπούτο της. Σύμφωνα με τον Zeng, μόλις η παραγωγή του iPhone 7 ξεκίνησε, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Απαιτούνταν δυο έλεγχοι ασφαλείας και ορισμένες νέες γραμμές παραγωγής έπρεπε να στηθούν. Εργαζόμενοι στην Apple έπρεπε επίσης να παρακολουθούν για τυχόν προβλήματα. «Όταν εργαζόμασταν στην παραγωγή του iPhone 7 υπήρχε προσωπικό της Apple το οποίο επέβλεπε κάθε μέρα, επειδή ήταν ένα νέο προϊόν και δεν ήθελαν να υπάρχουν προβλήματα.

    Ο Zeng έβγαζε περίπου 450 δολάρια, μαζί με τις υπερωρίες, για εργασία ως 12 ωρών την ημέρα. Επειδή τα διαλλείματα δεν πληρώνονταν, ήταν σαν να εργάζονταν 10,5 ώρες την ημέρα. Με 450 δολάρια το μήνα, ο ίδιος σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να αγοράσει τη συσκευή πάνω στην οποία εργαζόταν όλη ημέρα και ορισμένοι συνάδελφοί του είχαν στραφεί σε λύσεις της Oppo και άλλων κινεζικών κατασκευαστών.

    Αξίζει να αναφερθεί ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι λάμβαναν μόλις δυο ημέρες εκπαίδευση, ενώ έπρεπε να κατεβάσουν και ένα app της Apple στη συσκευή τους, με επιπρόσθετες πληροφορίες πάνω στο τομέα αυτό αλλά και στις υπερωρίες. Η Apple επέβλεπε συχνά για τυχόν προβλήματα με την ασφάλεια ή για την ύπαρξη ανήλικων εργαζομένων. Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Apple που μίλησε στο Business Insider η ίδια έχει εργαζόμενους στο εργοστάσιο σε καθημερινή βάση που θα διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα δουλέψει πάνω από 60 ώρες. Η Apple επεσήμανε επίσης ότι οι μισθοί στην Pegatron έχουν αυξηθεί 50% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο Zeng τονίζει ότι η σύντομη εμπειρία του στο εργοστάσιο αυτό επιβεβαίωσε ότι το σχέδιό του να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η σωστή επιλογή.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles