11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η εποχή των παγετώνων που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει ο πλανήτης Άρης

    Μας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο πλανήτης Άρης έχει πάγο στην επιφάνεια του. Η ανάλυση αυτού του νερού αποτέλεσε το κλειδί για να καταλάβουν οι επιστήμονες, πως έχει αλλάξει ο πλανήτης στο πέρασμα των χρόνων, ιδιαίτερα αν η μορφολογία του μπορεί να αποδείξει ότι κάποτε υπήρχε ζωή εκεί. Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ο πλανήτης Άρης πέρασε τουλάχιστον μια εποχή των παγετώνων που τελείωσε πριν από 400.000 χρόνια.

    dfg

    Η έρευνα απέδειξε ότι ο πλανήτης Άρης έχει περάσει αρκετές εποχές με παγετώνες. Χρησιμοποιώντας το Mars Reconnaissance Orbiter, ένα διαστημόπλοιο της NASA γεμάτο με όργανα για τη μελέτη του κόκκινου πλανήτη, οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες του ραντάρ του που δείχνουν τα παγωμένα σημεία. Παρακολουθώντας την διάβρωση και τις επιδράσεις του ανέμου, έμαθαν πως ο πάγος εξελίχθηκε και μειώθηκε μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ενώ αποκάλυψε στους ερευνητές ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε τελείωσε η τελευταία επέλαση του παγετώνα.

    Η μελέτη των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη Άρη, προσέφερε στους ερευνητές ένα παραλληλισμό σε σχέση με την παγκόσμια υπερθέρμανση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ο Άρης είναι ο πιο κοντινός πλανήτης της Γης στο ηλιακό μας σύστημα, καθιστώντας τον το καλύτερο εργαστήριο για να μελετήσουν πως θα έμοιαζε μια παρόμοια ατμόσφαιρα χωρίς το καυσαέριο που υπάρχει στη Γη εδώ και αιώνες. Όμως αν κάποια στιγμή σταλούν άνθρωποι στον Άρη, είναι καλό να γνωρίζουν από πριν τις καιρικές συνθήκες του.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles