16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η Google αφήνει το WebKit και θέλει να βελτιώσει το “οικοσύστημα” του Web με το νέο rendering engine Blink

    blink

    Κι όμως υπήρχε ένα πεδίο στο οποίο η Google και η Apple θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνδέονταν με τα “δεσμά” ενός ιδιαίτερου “γάμου”…. Αυτό αφορούσε το WebKit, ένα engine software που επιτρέπει στους web browsers να κάνουν rendering web pages.

    Το WebKit ξεκίνησε από την Apple το 2001, η οποία, όμως, το έκανε γρήγορα open source, έτσι, κάποια χρόνια αργότερα, η Google “έχτισε” πάνω του τον browser Chrome. Φαίνεται, όμως, ότι τώρα αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της εργαλείο, το Blink, το οποίο, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του Chrome, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την εφαρμογή χαρακτηριστικών του WebCore στον browser, αλλά και την απλοποίηση του κώδικα του. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μηχανικοί της Google, “η απόφαση για fork του WebKit καθοδηγήθηκε από το γεγονός ότι αισθάνονταν περιορισμένοι από την τεχνική πολυπλοκότητα της εργασίας στο οικοσύστημά του”.

    Το Blink, αρχικά, θα χρησιμοποιεί την ίδια βάση κώδικα που μοιράζονται όλοι οι WebKit-based browsers, αλλά, αργότερα, θα διαχωριστεί σε ένα εντελώς ξεχωριστό project, όπως αποκάλυψε η Google.

    Προς το παρόν, οι developers (και φυσικά οι χρήστες) δε θα αντιληφθούν μεγάλες διαφορές, καθώς οι περισσότερες από τις “εργασίες” θα επικεντρωθούν σε βελτιώσεις στην εσωτερική αρχιτεκτονική. Όπως αναφέρει η Google, για παράδειγμα, θα είναι σε θέση να “απομακρύνει 7 build systems και να διαγράψει πάνω από 7.000 αρχεία που περιλαμβάνουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια γραμμές κώδικα”. Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία αναφέρει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μία πιο “υγιή” βάση κώδικα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και λιγότερα σφάλματα στο browser της. Και αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει συνολικά προς το καλύτερο το “οικοσύστημα” του Web.

    Αν μην ξεχνάμε, βέβαια, και πόσο σημαντικό θεωρεί η Google τον Chrome συνολικά, καθώς γι’ αυτήν δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό, αλλά αποτελεί βάση της λειτουργίας συνολικά του operating system Chrome OS της εταιρείας. Και, όπως είναι προφανές, ένα πιο ισχυρό rendering engine θα συνεπάγεται και ένα πιο ισχυρό λειτουργικό σύστημα με περισσότερες χρήσιμες εφαρμογές.

    Και ο Opera browser ανακοίνωσε ότι θα στραφεί στο Blink –αν και μόλις πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει το WebKit- αφήνοντας μόνο του τον Safari στο ήδη υπάρχον engine software, καθώς η Microsoft χρησιμοποιεί στον Internet Explorer το δικό της rendering engine, ενώ η Mozilla χρησιμοποιεί στον Firefox τη μηχανή Gecko.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles