21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οι ΗΠΑ “παραιτούνται” από τον έλεγχο διαχείρισης του Διαδικτύου

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έως και τώρα είχαν τον έλεγχο του συστήματος διαδικτυακών διευθύνσεων, παρέδωσαν την τεχνική επίβλεψη του Διαδικτύου σε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, μέσω μίας διεθνούς σύμβασης. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, που αποτελούσε έως τώρα πάγιο αίτημα της διεθνούς κοινότητας, καθώς οι ΗΠΑ κατείχαν τον έλεγχο της ICANN από τη σύστασή της το 1998.

    www

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε το Σάββατο, όταν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη λήξη συμβολαίου με την ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), η οποία πλέον θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος οργανισμός. Η αμερικανική κυβέρνηση δε θα μπορεί πλέον να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ICANN, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, οργανώσεων και άλλων φορέων.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ICANN είναι η εταιρεία που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου ανώτατου επιπέδου, όπως .com ή .org, ενώ ελέγχει το βασικό κατάλογο διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο DNS (Domain Name System), το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει κάθε διαδικτυακή διεύθυνση με την αντίστοιχη αριθμητική διεύθυνση IP.

    Στο παρασκήνιο της υπόθεσης, τέσσερις αμερικανικές πολιτείες είχαν καταθέσει αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η παράδοση της επίβλεψης του Διαδικτύου είναι αντισυνταγματική και ότι η μετάβαση απειλεί την ελευθερία του λόγου, καθώς θα επιτρέψει σε απολυταρχικές κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ICANN. Η αγωγή ωστόσο απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Texas.

    Να σημειώσουμε τέλος ότι από την ανεξαρτητοποίηση της ICANN δε θα προκύψει κάποια αλλαγή ορατή για το χρήστη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles