17.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Η ιστορία του Android μέσα από ένα infographic

    Το λειτουργικό Android της Google βρίσκεται σήμερα στη συντριπτική πλειονότητα των mobile συσκευών τηλεπικοινωνίας, τα smartphones και τα tablets κυρίως, όντας αναμφισβήτητα δημοφιλές. Δύσκολα θα βρεθεί χρήστης που δε γνωρίζει έστω στο περίπου τι είναι το Android, προφανώς όμως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Από την ίδρυση της πλατφόρμας μέχρι την τωρινή της μορφή, πέρασε ακριβώς μια δεκαετία και μεσολάβησαν πολλές εκδόσεις

    Το παρακάτω infographic μας δείχνει ακριβώς αυτή την πορεία του Android από το 2003 που δημιουργήθηκε, μέχρι σήμερα. Η Android Inc. ιδρύθηκε από τέσσερα άτομα, τους Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears και Chris White, ενώ η ονομασία προήλθε από το παρατσούκλι του Rubin, που ήταν βέβαια “Android”, λόγω της εμμονής του με τα ρομπότ. Αρχικά το Android στόχευε να γίνει μια πλατφόρμα για ψηφιακές κάμερες, των οποίων η αγορά τότε έδειχνε πως θα ανθίσει σύντομα, όπως και έγινε. Ωστόσο, πολύ σύντομα η προσοχή των ιδρυτών στράφηκε προς τα smartphones, που τότε κατείχαν πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς τηλεφώνων, θεωρώντας πως δεν τους αρκούσε η αγορά των ψηφιακών μηχανών.

    androidhistory2

    Αποδείχθηκε σοφή επιλογή, αφού το 2005 η Google ενδιαφέρθηκε και αγόρασε την startup. Σοφή ήταν η επιλογή και από μεριάς της Google, καθώς μέσω του Android ενισχύθηκε σημαντικά η κυριαρχία της σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε σπίτι, πάνω σε κάθε χρήστη. Ωστόσο, από το 2005 πέρασαν 2 χρόνια για να αρχίσει η ανάπτυξη του λειτουργικού και ακόμη 1 χρόνος για να κυκλοφορήσει το Android 1.0 OS, το Σεπτέμβριο του 2008. Το T-Mobile G1 ήταν το πρώτο Android smartphone, το οποίο πωλείτο και ως HTC Dream σε πολλές αγορές. Το 2009 εμφανίστηκε το Motorola Droid που πλασαρίστηκε στην αγορά σαν εναλλακτική λύση απέναντι στο iPhone, πουλώντας μισο εκατομμύριο συσκευές στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας. Οι Android συσκευές άρχιζαν να γίνονται γνωστές και να αρέσουν στο κοινό, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές να στραφούν προς την πλατφόρμα της Google.

    Πρώτο major update ήταν η έκδοση 1.5 (Cupcake), τον Απρίλιο του ίδιου έτους, φέρνοντας τα widgets και τους φακέλους στην homescreen. Και η έκδοση 1.6 (Donut) δεν άργησε να την αντικαταστήσει, μόλις 5 μήνες αργότερα, υποστηρίζοντας οθόνες μεγαλύτερων αναλύσεων και με αρκετές βελτιώσεις. Βελτιώσεις που συνεχίστηκαν με ραγδαίο ρυθμό μέσω της επόμενης έκδοσης, με κωδική ονομασία “Eclair”, ένα μήνα αργότερα! Το Android προσπαθούσε να ωριμάσει γρήγορα για να προλάβει τις εξελίξεις, στην πραγματικότητα όμως, το ίδιο δημιουργούσε ταυτόχρονα αυτές τις εξελίξεις.

    androidhistory3

    Μέχρι που φτάνουμε στο καίριο έτος 2010, το οποίος σημάδεψαν δύο major updates (2.2 “Froyo” τον Ιούνιο και 2.3 “Gingerbread” στην εκπνοή του χρόνου, το Δεκέμβριο) και η κυκλοφορία του Google Nexus One. Η συσκευή, αν και δεν αποτέλεσε εμπορική επιτυχία, έδειξε το δρόμο για το μέλλον και προσέφερε πολύτιμη εμπειρία στους κατασκευαστές. Απόδειξη ήταν η αύξηση του μεριδίου της αγοράς του Android στις ΗΠΑ, αφού ξεπέρασε μέσα στο 2010 το iOS, χάρη κυρίως στο πρώτο Galaxy S της Samsung και το Evo 4G της HTC.

    Από εκεί και πέρα, η γιγάντωση και η εξάπλωση του Android γίνονται με τρομακτικούς ρυθμούς, την ίδια στιγμή που η Nokia διαρκώς «πέφτει», αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα πολλών ετών στην αγορά. Το Φλεβάρη του 2011 κάνει την εμφάνισή της η έκδοση 3.0 (Honeycomb), με κύριο στόχο τα ανερχόμενα tablets, η οποία γρήγορα όμως έδωσε τη θέση της στην πολύ επιτυχημένη και δημοφιλή έκδοση 4.0, γνωστή και ως Ice Cream Sandwitch. Βασιζόμενη πάνω στην Honeycomb αλλά με βελτιώσεις στα σημεία, κυριάρχησε εύκολα για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο. Έτσι, η 4.1 “Jelly Bean” αναπτύχθηκε πιό άνετα και αβίαστα, για να κυκλοφορήσει παράλληλα με το best seller της Samsung, το Galaxy S III. Προηγούμενως το Android είχε ξεπεράσει και τη Blackberry σε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, δείχνοντας πως ήρθε για να μείνει. Και τώρα απλώς περιμένουμε την 4.4 (Kit Kat), πολύ σύντομα…

    androidhistory4

    Ρίχτε και μια ματιά στο σχετικό γράφημα που παρουσιάζει όλες τις εκδόσεις του Android και το ποσοστό των συσκευών που τις έφεραν κάθε στιγμή, από το τέλος του 2009 μέχρι τις αρχές του 2013. Μέχρι σήμερα η Jelly Bean έχει ξεπεράσει το 50%, με τις υπόλοιπες συσκευές να τρέχουν την ICS αλλά κυρίως την Gingerbread! Ελάχιστες, φυσικά, έχουν ξεμείνει με παλαιότερες εκδόσεις, λιγότερο από το 3% των συσκευών. Είθε η πλατφόρμα να συνεχίσει να εξελίσσεται πάνω στο σωστό δρόμο καθώς έχει πολλά να μας προσφέρει ακόμη, αλλά δείχνει τα πρώτα σημεία κόπωσης…

    androidhistory1

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles