12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η Κίνα έβαλε σε λειτουργία το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών

    Η Κίνα έβαλε σε λειτουργία ένα τεράστιο «πιάτο» που κατέχει πλέον επίσημα το ρεκόρ του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ελπίζουν το τηλεσκόπιο να τους παρέχει βοήθεια στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

    dasf

    Το τηλεσκόπιο που ονομάζεται “FAST” (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί πριν από λίγες μέρες. Είναι 200 μέτρα μεγαλύτερο από τον προκάτοχο του ρεκόρ, το Παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο, στα 305 μέτρα, βρισκόταν στην πρώτη θέση από το 1960. Για να καταλάβετε την έκταση του, το FAST έχει το μέγεθος 30 ποδοσφαιρικών γηπέδων.

    Το μέγεθος του FAST… «μετράει». Είναι πολύ ισχυρό και έχει μεγάλο οπτικό πεδίο, δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του Παρατηρητηρίου Arecibo. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, το Κινέζικο τηλεσκόπιο είναι 10 φορές ισχυρότερο από τον κοντινότερο του ανταγωνιστή, το 100 μέτρων τηλεσκόπιο κοντά στη Βόννη της Γερμανίας. Ο Peng Bo, ερευνητής των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων, δήλωσε ότι η πιθανότητα να εντοπίσει το FAST εξωγήινο πολιτισμό είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον εξοπλισμό που είχαμε μέχρι σήμερα, καθώς μπορεί να δει πιο μακριά και πιο «σκοτεινούς» πλανήτες.

    Επίσης, το τηλεσκόπιο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν περισσότερα “pulsar”, δηλαδή βαρυτικά κύματα ή κυματισμούς στον χωροχρόνο, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών και την προέλευση του σύμπαντος. Η κατασκευή μιας τόσο μεγάλης εγκατάστασης είχε όμως το τίμημα της. Όχι μόνο έκανε την Κίνα να επενδύσει 180 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του, αλλά προκάλεσε την αμφιλεγόμενη μετεγκατάσταση δέκα χιλιάδων κατοίκων της επαρχίας Guizhou. Οι κάτοικοι μετοίκισαν στις επαρχίες Pingtang και Luodian λόγω ανησυχιών για μαγνητικές παρεμβολές!

    Για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, οι αστρονόμοι της Κίνας θα δώσουν προτεραιότητα στο FAST. Έπειτα, θα μπορέσουν κι άλλοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles