21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες που διαθέτουν πλήρη σταθερή ευρυζωνική κάλυψη

    Πρόοδο σε ότι αφορά το γρήγορο Ίντερνετ συνεχίζουν να καταγράφουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και η “ψαλίδα” μεταξύ των κρατών – μελών παραμένει μεγάλη. Συγκεκριμένα, περισσότερο από τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-28) είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας έως τα τέλη Ιουνίου 2017. Για την ακρίβεια, μέχρι τα μέσα του 2017, οι σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 30 Mbps ήταν διαθέσιμες στο 79% των νοικοκυριών της Ε.Ε. Πάντως, όπως προκύπτει από τη μελέτη των IHS Markit και Point Topic Broadband Coverage, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κύπρος, Μάλτα, Ολλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν την ομάδα των χωρών που διαθέτουν πλήρη σταθερή ευρυζωνική κάλυψη.

    cyprus fixed internet land

    Ειδικότερα, από τις 31 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, 26 χώρες παρουσιάζουν σταθερή ευρυζωνική κάλυψη άνω του 95.0%, ενώ 19 χώρες είχαν σταθερή ευρυζωνική κάλυψη άνω του μέσου όρου της ΕΕ των 28 που είναι στο 97,5%. Αρκετές χώρες καταχωρήθηκαν στη μελέτη με πλήρη σταθερή ευρυζωνική κάλυψη μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος. Εν τω μεταξύ, σε τέσσερις χώρες (Εσθονία, Σλοβακία,  Ρουμανία και Πολωνία), η σταθερή ευρυζωνική διαθεσιμότητα ήταν κάτω του 90% των νοικοκυριών.

    Η μελέτη διαπιστώνει επίσης πως έως τα τέλη Ιουνίου 2017, περίπου 176 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ΕΕ είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, που παρέχονται μέσω δικτύων επόμενης γενιάς, όπως VDSL, DOCSIS 3.0 και FTTP, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 9,9 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συνολικά, το 92,4% των νοικοκυριών σε αστικές περιοχές είχε πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω NGA, σε σύγκριση με 46,9% στις αγροτικές περιοχές. Η διαφορά αυτή είναι μεν 3,5 μονάδες χαμηλότερη απ’ ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διαφορά, πάντως, να παραμένει σημαντική.

    Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η μελέτη, το VDSL παρέμεινε η πιο διαδεδομένη τεχνολογία NGA στην ΕΕ-28, καλύπτοντας το 53,4% των νοικοκυριών. Στο μεταξύ, τα δίκτυα DOCSIS 3.0 κάλυπταν το 44,7% των νοικοκυριών της ΕΕ-28, με τη διαθεσιμότητα του FTTP να φτάνει το 26,8% μέχρι τα μέσα του 2017.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles