20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στο 5G: Το γιγαντιαίο άλμα στην ασύρματη τεχνολογία που αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας

    Το ασύλληπτο ποσό των 6,55 δις. ευρώ άντλησε το Γερμανικό δημόσιο από τη δημοπρασία εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων 5G, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες και 497 γύρους που διήρκεσε η διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Ομοσπονδιακός Ρυθμιστής Δικτύων της χώρας. Το γεγονός αυτό περιγράφει από μόνο του με εκκωφαντικό τρόπο, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την τεχνολογία 5G και την καταλυτική συμβολή της στο μέλλον που έρχεται στις τηλεπικοινωνίες, και ειδικότερα σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η συνδεσιμότητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).

    5g

    Οι επιδόσεις της Κύπρου στο δρόμο για το 5G

    Το 5G έχει εισέλθει στη χώρα μας, νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς. Η πρόκληση του 5G βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών Έργων, το οποίο ολοκλήρωσε σχετικά γρήγορα τη διαδικασία εκχώρησης φάσματος συχνοτήτων για ανάπτυξη

    πιλοτικών δικτύων 5G. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που έφεραν τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα να ξεκινούν μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2020 διαψεύστηκαν, καθώς η Cyta υλοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Κύπρο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2019.

    Η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας του 1ου πιλοτικού δικτύου τεχνολογίας 5G στην Κύπρο από την Cyta, έγινε στο τέλος Μαΐου 2019 στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Όπως αναφέρθηκε τότε στη διάσκεψη, το πιλοτικό αυτό δίκτυο βρίσκεται σε εσωτερική δοκιμαστική λειτουργία , με σκοπό να προσφέρει στη Cyta την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία. Παράλληλα, η δοκιμαστική λειτουργία του δικτύου σε αυτή τη φάση, όπως επισημάνθηκε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη πάγια τακτική της Cyta, να δοκιμάζει ενδελεχώς κάθε νέα τεχνολογία πριν την εισαγάγει και τη διαθέσει στους πελάτες, καθώς επίσης να συμμορφώνεται απόλυτα με τα παγκόσμια αναγνωρισμένα πρότυπα.

    Στις αρχές Ιουλίου 2019 η Cyta, αξιοποιώντας τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του 1ου πιλοτικού δικτύου τεχνολογίας 5G που έθεσε σε λειτουργία – όπως οι υψηλότατες ταχύτητες μετάδοσης, η χωρητικότητα και η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση δικτύου – παρουσίασε «ζωντανά» την 1η ολογραφική κλήση στην Κύπρο (holographic call), δίνοντας μια πρώτη γεύση… των δυνατοτήτων του 5G.

    Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G στην Κύπρο. Ένας από τους βασικότερους λόγους δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκχωρηθεί το απαραίτητο φάσμα συχνοτήτων, μία διαδικασία που σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών Έργων, αναμένεται να δρομολογηθεί στο τέλος του 2019.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων για το 5G στη Κύπρο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από την πλευρά των παρόχων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πόσο ψηλά θα κινηθεί το τίμημα για το φάσμα συχνοτήτων.

    Παράλληλα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν περεταίρω τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης δικτύων 5G σε σχέση με τους πιθανούς κίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

    Τι είναι η τεχνολογία 5G;

    Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που προορίζεται να συμπληρώσει παρά να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα δίκτυα 4G. Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπόσχεται να επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων από τα 100Mbps έως τα 10Gbps και ακόμα περισσότερο. Μια τεράστια αύξηση στην ταχύτητα που θα καταστήσει την επόμενη ασύρματη γενιά ακόμη πιο ανταγωνιστική και συγκρίσιμη πλέον ακόμη και με τα ταχύτερα δίκτυα οπτικών ινών.

    Παράλληλα, η χαμηλή καθυστέρηση (latency), ένα από σημαντικότερα χαρακτηριστικά του 5G, το καθιστούν κατάλληλο για κρίσιμες εφαρμογές που χρειάζονται ταχεία αντίδραση, όπως π.χ oι χειρουργικές επεμβάσεις εξ’ αποστάσεως σε ασθενείς οπουδήποτε στον κόσμο, και ο τηλεχειρισμός αυτόνομων οχημάτων.

    Τέλος, η τεχνολογία 5G αναμένεται να ενισχύσει καταλυτικά τις εδώ και πολλά χρόνια υποσχόμενες δυνατότητες του Internet of Things (IoT) καθώς έχει την ικανότητα και την ευελιξία να συνεργαστεί άψογα με ασύρματους αισθητήρες, τεχνολογίες επικοινωνιών μεταξύ οχημάτων, έξυπνο φωτισμό, φορητές συσκευές, έξυπνες οικιακές συσκευές και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.

    Το 5G, θα χρησιμοποιεί ζώνες ραδιοσυχνοτήτων στις περιοχές των 700 MHz, 3,6 – 3,8 GHz, αλλά και φάσμα σε υψηλότερες συχνότητες που φτάνουν ακόμα και στην περιοχή των 30 έως 300 GHz, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

    5G Vs 4G

    Συνολικά, η καθυστέρηση σε δίκτυα 5G αναμένεται ότι θα είναι από 60 έως και 120 φορές μικρότερη από τη μέση καθυστέρηση σε δίκτυα 4G. Σε ιδανικές συνθήκες, τα δίκτυα τεχνολογίας 5G είναι ικανά για χρόνους καθυστέρησης που φτάνουν τα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

    Σε ό,τι αφορά την μέγιστη ταχύτητα το 5G είναι περίπου 20 φορές ταχύτερο από το 4G. Αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο χρόνο με το 5G θα έχετε κατεβάσει εικοσαπλάσιο όγκο δεδομένων σε σχέση με το 4G. Ή διαφορετικά, στον χρόνο που το 4G θα κατέβαζε μισή ταινία, με το 5G θα μπορούσαν να κατέβουν 10! Η νέα αυτή τεχνολογία παρέχει ελάχιστη ταχύτητα λήψης 20 Gbps, ενώ το 4G προσφέρει μόνο 1Gbps. Διευκρινίζεται πάντως ότι οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε συσκευές που δεν βρίσκονται σε κίνηση, όπως π.χ. σε μια εγκατάσταση σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) όπου υπάρχει άμεση ασύρματη σύνδεση μεταξύ της κεραίας της κινητής τηλεφωνίας και της συσκευής του χρήστη. Οι ταχύτητες ασφαλώς ποικίλουν όταν υπάρχει κίνηση, όπως σε ένα αυτοκίνητο ή τρένο.

    Παρά το ότι το 5G δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμο, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη επαναλαμβανόμενες εμπειρίες σε πραγματικές συνθήκες, ωστόσο η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και παρουσιάζει συνεχώς ταχύτητες λήψης 100Mbps το ελάχιστο. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν την ταχύτητα, αλλά τα δίκτυα 4G ίσα που φτάνουν κατά μέσο όρο ταχύτητες των 10Mbps, γεγονός που καθιστά το 5G τουλάχιστον 10 φορές ταχύτερο από το 4G σε ρεαλιστικές συνθήκες.

    Οι διαφορές στην ταχύτητα, στην καθυστέρηση και στις εφαρμογές: Τι κάνει το 5G που δεν κάνει το 4G

    Είναι σαφές ότι το 5G ανοίγει ένα νέο δρόμο για το μέλλον για τις κινητές συσκευές και την επικοινωνία. Όμως τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα για τους χρήστες; Ασφαλώς το 5G θα συνεχίσει να επιτρέπει… την αποστολή SMS, την πραγματοποίηση… τηλεφωνικών κλήσεων, την περιήγηση… στο διαδίκτυο, και το streaming βίντεο. Στην πραγματικότητα, τίποτα από όσα είναι εφικτά σήμερα σε σχέση με το διαδίκτυο, δεν θα χαθούν με το 5G. Αντίθετα θα βελτιωθούν θεαματικά. Όπως π.χ οι ιστοσελίδες και τα βίντεο που θα φορτώνονται γρηγορότερα, τα online multiplayer παιχνίδια θα σταματήσουν να έχουν καθυστέρηση, ενώ οι χρήστες θα βλέπουν ένα πιο ομαλό και ρεαλιστικό βίντεο όταν χρησιμοποιούν το Skype ή το FaceTime.

    Παράλληλα, με την χρήση του 5G στο σπίτι – το οποίο θα μπορεί άριστα να αντικαταστήσει την καλωδιακή γραμμή – οι χρήστες θα διαπιστώσουν ότι μπορούν να συνδέουν περισσότερες συσκευές στο διαδίκτυο ταυτόχρονα, χωρίς προβλήματα. Με απλά λόγια το 5G στο σπίτι θα επιτρέπει τη σύνδεση του smartphone, του ασύρματου θερμοστάτη, της κονσόλας παιχνιδιών βίντεο, των έξυπνων χειρολαβών πόρτας, των headset εικονικής πραγματικότητας, των ασύρματων καμερών ασφαλείας, των tablet και των φορητών υπολογιστών στον ίδιο δρομολογητή, χωρίς την ανησυχία ότι θα πάψουν να λειτουργούν όλα ταυτόχρονα.

    5G: Τα οφέλη για τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία

    Η ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων, μια τάση που παραμένει ανεκπλήρωτη σε μεγάλο βαθμό, αναμένεται να βρει στήριξη… στο 5G. Οι ταχύτητες του 5G αποτελούν το κλειδί για την υποστήριξη εφαρμογών έξυπνης πόλης, όπως τα χρονοδιαγράμματα των δημόσιων μεταφορών, η ανίχνευση και αναφορά εγκλημάτων, ο έξυπνος φωτισμός των δρόμων και οι αισθητήρες που παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα, τη χρήση του νερού, τους χώρους στάθμευσης, την κυκλοφορία, τις αποχετεύσεις και τη συλλογή απορριμμάτων.

    Το 5G θα είναι επίσης πολύ υποστηρικτικό για την ανάπτυξη και χρήση έξυπνων αστικών υπηρεσιών. Αναμένεται επίσης να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην τηλεϊατρική, όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση και η φροντίδα των ασθενών. Σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, η τεχνολογία υπόσχεται ότι οι χειρουργοί μπορούν να πραγματοποιούν επεμβάσεις εξ’ αποστάσεως σε ασθενείς οπουδήποτε στον κόσμο, κάτι που τώρα είναι αδύνατο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του 4G. Λύσεις ασφαλώς, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία.

    Το 5G στις επιχειρήσεις

    Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 5G θα επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση όλων των κλάδων της οικονομίας και τη μετάβαση προς το Industry 4.0.

    Η διάθεση νέων τεχνολογιών αιχμής, θα αυτοματοποιήσει πολλές διαδικασίες, θα δοθούν νέες δυνατότητες στο εργατικό δυναμικό, και θα αυξηθεί θεαματικά η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Όπως εκτιμούν, η τεχνολογία 5G θα ενισχύσει καταλυτικά τις εδώ και χρόνια υποσχόμενες δυνατότητες του Internet of Things (IoT), σε αντίθεση με το 4G που δεν έχει την ταχύτητα, την ικανότητα και την ευελιξία που απαιτούνται για την πλήρη υποστήριξη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης σειράς κινητών και σταθερών συσκευών.

    Επιπρόσθετα το 5G θα εξαλείψει την χαμηλή καθυστέρηση υπολογισμών μέσω cloud, θα ενισχύσει τη διαδικασία επεξεργασίας για να επιτρέψει τον χειρισμό σύνθετων εργασιών σε πραγματικό χρόνο και θα προσφέρει τεράστια ισχύ επεξεργασίας και πρακτικά απεριόριστη αποθήκευση με χαμηλότερο κόστος. Το 5G αναμένεται να δημιουργήσει ένα εταιρικό περιβάλλον εργασίας IoT που θα επιτρέπει στα άτομα και τις συσκευές να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο. Πολλοί κλάδοι της οικονομίας αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά από το 5G, και ειδικότερα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η δημόσια ασφάλεια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μέσα ενημέρωσης και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

    Η νέα τεχνολογία π.χ της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και της εικονικής πραγματικότητας (VR), που θα συνδέει τους χρήστες μέσω του 5G, υπόσχεται να επιτρέψει την καθημερινή συνεργασία σε πραγματικό χρόνο σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποδοτικό και αποκεντρωμένο εργατικό δυναμικό, πράγμα που δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί μέχρι σήμερα από τα δίκτυα 4G.

    Τέλος, θετικό πρόσημο στην τεχνολογία 5G, συνιστούν και τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας που θα επιτευχθούν, λόγω του ότι πολλές επικίνδυνες εργασίες θα μπορούν πλέον να γίνονται μέσω των δικτύων 5G.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles