24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Κύπρος φέρεται να είναι ανάμεσα στις 10 χώρες που δέχθηκαν παραβίαση του DNS από Χάκερ

    χάρτης κυβερνοεπίθεσης

    Ερευνητές της Cicso ανακοίνωσαν πως ομάδα αγνώστων κατάφερε να ξεγελάσει το Domain Name System (DNS) και να δημιουργήσει παρακαμπτήριες οδούς μέσω των οποίων μπορούσαν να υποκλέψουν το σύνολο της διαδικτυακής κίνησης συγκεκριμένων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν και η Κύπρος. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν η Αρμενία, η Αλβανία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία, η Τουρκία και τα Αραβικά Εμιράτα.

    Το DNS αποτελεί ουσιαστικά το τηλεφωνικό κατάλογο του διαδικτύου. Κάθε μηχανή με σύνδεση στο Internet έχει μια μοναδική IP διεύθυνση. Για να αποφεύγεται η απομνημόνευση και καταγραφή τεράστιων αριθμητικών δεδομένων, αναπτύχθηκε το σύστημα των domain names όπου γράφοντας π.χ  gov.cy  συνδέεσαι με έναν συγκεκριμένο υπολογιστή, γράφοντας google.com με έναν άλλο και ούτω καθεξής . Η όλη διαδικασία πάντως είναι πολύ πιο σύνθετη αλλά τη περιγράφουμε με απλό τρόπο για να είναι κατανοητή.
    Αυτό ακριβώς φέρεται να «αξιοποίησε» και η ομάδα των αγνώστων, η οποία, αφού παραβίασε σε πρώτο στάδιο, τους μηχανισμούς και τα συστήματα ασφαλείας, κατάφερε στη συνέχεια να δημιουργήσει “παρακαμπτήριες” οδούς που δρομολογούσαν την κίνηση μέσα από δικούς τους υπολογιστές.

    Όπως διαπιστώθηκε, το DNS χωρών όπως η Αρμενία, η Αλβανία, η Κύπρος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία, η Τουρκία και τα Αραβικά Εμιράτα παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα όλη η επικοινωνία συμπεριλαμβανομένου και του email να δρομολογείται μέσω ενδιάμεσων κόμβων που ανέλαβαν τον ρόλο της υποκλοπής.

    Οι ειδικοί της Cisco τονίζουν πως η μέθοδος είναι τόσο εξελιγμένη που το θύμα δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Προσθέτουν, επίσης, πως αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ ο αριθμός χάκερ στη Μέση Ανατολή που υιοθετεί τη συγκεκριμένη τεχνική.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles