14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Κύπρος παραμένει χαμηλά (24η θέση) στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας και το 2020

    Την 24η θέση κατέλαβε η Κύπρος στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Παρά την αύξηση της συνολικής βαθμολογίας της (44,00 το 2020 έναντι 41,5 το 2019), η Κύπρος παρέμεινε στην ίδια θέση με αυτή που είχε το 2019, ενώ το 2018 ήταν στην 23η καθώς η βαθμολογία της εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Ωστόσο, η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στον τομέα της συνδεσιμότητας και τη χρήση του διαδικτύου. Σε ότι αφορά τη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, η επίδοση της Κύπρου είναι  πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, υστερεί όμως σημαντικά, στη διείσδυση ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας, καθώς η επίδοση της στο τομέα αυτό είναι κάτω μέσο όρο της ΕΕ . Σχεδόν το ένα όγδοο των Κυπρίων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, ενώ το ήμισυ του πληθυσμού δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Παρά την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά εργασίας, η προσφορά ειδικών ΤΠΕ εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ.

    Όσον αφορά το μέλλον, σε σχέση με τους δείκτες DESI, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της νόσου COVID-19, η Κύπρος δεν έχει διαθέσει ακόμη κανένα φάσμα συχνοτήτων για ανάπτυξη υπηρεσιών 5G. Το επίπεδο των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, η Κύπρος έχει σχετικά χαμηλές επιδόσεις στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

    Οι ψηφιακή πρόοδος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης   

    Στην κατάταξη του δείκτη DESI η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία προηγούνται κατά σειρά, όσον αφορά τις συνολικές ψηφιακές τους επιδόσεις στην ΕΕ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ιρλανδία έχει σημειώσει τη σημαντικότερη πρόοδο στον δείκτη, ακολουθούμενη από την Ολλανδία, τη Μάλτα και την Ισπανία.

    Ο DESI δείχνει ότι φέτος σημειώνεται πρόοδος σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλους τους βασικούς τομείς που μετράει ο δείκτης, γεγονός  που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει καταδείξει πόσο σημαντικές έχουν καταστεί οι ψηφιακές τεχνολογίες.

    Παρότι η πανδημία προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση στη χρήση του διαδικτύου, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η τάση αυτή ήταν παρούσα ήδη πριν από την κρίση, καθώς το 85% των ατόμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (έναντι 75% το 2014). Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η χρήση βιντεοκλήσεων, από 49% των χρηστών του διαδικτύου το 2018 σε 60% το 2019. Οι τραπεζικές συναλλαγές και οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι επίσης πιο δημοφιλείς σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς χρησιμοποιούνται από το 66% και το 71% των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου αντίστοιχα.

    Το 2019 το 78% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε συνδρομή σε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, έναντι 70% πριν πέντε χρόνια, ενώ τα δίκτυα 4G καλύπτουν πια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης. Ωστόσο, μόνο 17 κράτη μέλη έχουν ήδη εκχωρήσει φάσμα στις ζώνες 5G (πέντε χώρες περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι). Η Φινλανδία, η Γερμανία η Ουγγαρία και η Ιταλία είναι οι πλέον προηγμένες, όσον αφορά την ετοιμότητα για τα δίκτυα 5G. Σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας διατίθενται στο 44% των νοικοκυριών της ΕΕ.

    Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο, με πρωτοπόρες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 38,5% των μεγάλων επιχειρήσεων βασίζονται ήδη σε προηγμένες υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και το 32,7% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν αναλύσεις μαζικών δεδομένων (big data). Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) δεν αξιοποιούν ακόμη πλήρως αυτές τις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς μόλις το 17% χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και το 12% την ανάλυση μαζικών δεδομένων.

    Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, μόλις το 17,5% των ΜμΕ πραγματοποίησαν πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο το 2019 (πολύ μικρή αύξηση 1,4% σε σύγκριση με το 2016). Αντίθετα, το 39% των μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποίησαν διαδικτυακές πωλήσεις το 2019.

    Τέλος, παρατηρείται αυξητική τάση στη χρήση ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής υγείας. Το 67% των χρηστών του διαδικτύου που υπέβαλαν έντυπα στη δημόσια διοίκηση το 2019, χρησιμοποιούν πλέον διαδικτυακούς διαύλους, έναντι 57% το 2014. Οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον εν λόγω τομέα είναι η Εσθονία, η Ισπανία η Δανία, η Φινλανδία και η Λετονία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles