17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η Κύπρος στην κοινωνία του Gigabit: Πρόσβαση στο ίντερνετ με ταχύτητες «φωτός» από το δίκτυο Cyta Fiber

    Η σύνδεση στο Internet με υπέρ – υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps είναι ήδη πραγματικότητα στην Κύπρο. Η Cyta, υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης δικτύων πέμπτης γενιάς και της συνδεσιμότητας Gigabit  στη χώρα, φέρνει μια νέα τεχνολογική περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες της Κύπρου, η οποία βοηθά τη χώρα να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σύγχρονους τηλεπικοινωνιακούς προορισμούς διεθνώς, με δυνατότητα διάθεσης νέων υπηρεσιών που της επιτρέπουν να συμμετέχει ισότιμα στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία.

    Το επενδυτικό πλάνο της Cyta, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι», (Fiber To The Home – FTTH) για ολόκληρη την Κύπρο, που θα καλύψει σταδιακά 220.000 υποστατικά και θα εξυπηρετεί περίπου 140.000 συνδρομητές. Το κατασκευαστικό πλάνο επέκτασης του δίκτυο Cyta Fiber υλοποιείται με πολύ εντατικούς ρυθμούς, με την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών καθημερινά, σε νέες γεωγραφικές περιοχές του νησιού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κάλυψη με οπτική ίνα περιοχών μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως περιοχές με νοσοκομειακές μονάδες, πανεπιστημιακά ιδρύματα,  βιομηχανικά πάρκα, σχολεία και δημόσια κτίρια.

    Ήδη, η Cyta, ξεκίνησε πρόσφατα να προσφέρει, για πρώτη φόρα στην Κύπρο, πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μέσω οπτικών ινών. Με την  καινοτόμα αυτή τεχνολογία, το δίκτυο Cyta Fiber, διασφαλίζει πρόσβαση στο ίντερνετ με ταχύτητες που φτάνουν το 1 Gbps download και 100Μbps upload, και μάλιστα σε τιμές που είναι απρόσμενα… προσιτές. Προσφέρονται επίσης επιλογές σύνδεσης σε ταχύτητες των 65/150/250και 500Mbps.

    Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του δικτύου Cyta Fiber, αναμένεται να συμβάλουν καταλυτικά  στον εκσυγχρονισμό των κυπριακών επιχειρήσεων που εδρεύουν στο νησί, αναβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε νέες αγορές. Παράλληλα, αλλάζουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το δίκτυο Cyta Fiber, παρέχει συνδεσιμότητα με  γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, πολύ μεγάλη χωρητικότητα και εξαιρετικά αξιόπιστες συνδέσεις με άριστη ποιότητα φωνής και εικόνας. Συνεπώς, μπορεί να ανταποκρίνεται επιτυχώς σε πλήθος διαφορετικών συσκευών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), υπηρεσίες cloud, δίκτυα δεδομένων, ενώ μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ευρυζωνικές υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης, του Cloud, του Internet of Things, της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και του 3D printing.

    Καταληκτικά, στην νέα ψηφιακή εποχή όπου οι αλλαγές γίνονται με εκθετικούς ρυθμούς, και για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, χρειάζονται δίκτυα, το δίκτυο Cyta Fiber που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδιασμών της Cyta, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στους ακόλουθους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, ενδεικτικά όπως: η εκπαίδευση, η επιστήμη, η ιατρική, η επιχειρηματικότητα, τα Μέσα ενημέρωσης και ο τουρισμός. Καθιστά επίσης τεχνολογικά εφικτή, τη ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και των Υπηρεσιών του κράτους, περιλαμβανομένων των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, το δίκτυο Cyta Fiber προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες του μέλλοντος με δίκτυα νέας γενιάς, αναβαθμίζοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και βελτιώνοντας συνάμα την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles