BREAKING

12

Η Microsoft εξαγοράζει το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia έναντι 5.44 δισ. ευρώ

Σε μία κίνηση που μπορεί πολλές φορές να είχες σκεφτεί, συζητήσει ή διαβάσει ως ενδεχόμενο, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε γίνει πραγματικότητα, η Microsoft εξαγοράζει το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia έναντι 5.44 δισ. ευρώ.

elop-ballmer

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το πρώτο τρίμηνο του 2014, η Microsoft θα καταβάλει 3.79 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Nokia και επιπλέον 1.65 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της φινλανδικής εταιρείας. Στο πλαίσιο της εξαγοράς, 32.000 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν από τη Nokia στη Microsoft, ενώ, πέρα από τα Windows Phone smartphones, η Microsoft θα πάρει υπό τη σκέπη της και το brand Asha, με το οποίο η φινλανδική εταιρεία έχει τεράστια απήχηση σε αναπτυσσόμενες αγορές.

"Η σημερινή συμφωνία μπορεί να απογειώσει το momentum των συσκευών και των υπηρεσιών της Nokia, φέρνοντας στον κόσμο πιο καινοτόμα smartphones σε περισσότερους, ενώ σχεδιάζουμε να συνδέσουμε το επόμενο δισεκατομμύριο ανθρώπων με τα κινητά τηλέφωνα της Nokia" ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους Ballmer και Elop.

O CEO της Microsoft, Steve Ballmer, σε email που απέστειλε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ανέφερε το Lumia 1020 σαν ένα παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν μαζί οι δύο εταιρείες, αναφέροντας, ωστόσο, ότι το τηλέφωνο δεν προκάλεσε το θόρυβο που του άξιζε στην αγορά. "Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτό το momentum" σημείωσε. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι από τη Microsoft σπεύδουν να σημειώσουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν και τους υπόλοιπους κατασκευαστές που διαθέτουν Windows Phone 8 μοντέλα.

Ως μέρος της συμφωνίας, ο CEO της Nokia, Stephen Elop, θα είναι ο νέος Executive VP of Devices & Services της Microsoft με τους "ψίθυρους" να αναφέρουν ότι παραμένει φαβορί για την αντικατάσταση του Steve Ballmer μετά την απομάκρυνσή του από το Redmond, ενώ προσωρινός CEO της Nokia ορίζεται ο Risto Silasmaa πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η φινλανδική εταιρεία μετά την εξαγορά του τμήματος συσκευών της από τη Microsoft θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικές τεχνολογίες: NSN (την υποδομή του δικτύου της), HERE (τους χάρτες και τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και "Advanced Technologies" (ένας βραχίονας αδειοδότησης και ανάπτυξης).

Η συνεργασία Nokia και Microsoft είχε ξεκινήσει το 2011 όταν ο Stephen Elop, που είχε αναλάβει τα ηνία της φινλανδικής εταιρείας λίγους μήνες νωρίτερα προερχόμενος από την αμερικανική εταιρεία, είχε ανακοινώσει στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης ότι η Nokia θα υιοθετήσει τα Windows Phone 7 ως βασικό λειτουργικό της.

Τώρα βέβαια δε μιλάμε απλά για μία συνεργασία, αλλά για μία εξαγορά, που σίγουρα αποτελεί "ιστορική στιγμή" για την αγορά αλλά και για ένα μεγάλο κατασκευαστή. Η Nokia, εξάλλου, είναι ένας από τους πλέον ιστορικούς "παίκτες" της κινητής, με τον καθένα από εμάς να έχει ακόμη και προσωπικές αναμνήσεις από κινητά της που έγραψαν ιστορία.

Ένα "τέλος εποχής" φτάνει, με μία νέα να ανοίγει υπό τη σκέπη της Microsoft, η οποία φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα άλλων κολοσσών, όπως η Google ή η Apple, θέλοντας να έχει υπό τον έλεγχό της και τις συσκευές, πέρα από το λειτουργικό σύστημα που ενσωματώνουν.

12 Comments

 • TGM
  6 Σεπτεμβρίου 2013 at 01:35

  Συμφωνώ με την άποψη οτι «οι εταιρίες-κολοσσοί θέλουν να έχουν υπο τον πλήρη ελεγχο τους συσκευή&λειτουργικό»
  Η Samsung έχει μεγαλώσει αρκετά για να μπορέσει να το κάνει αυτό. Δε ξέρω αν θα αποσχιστεί τελείως απ’το android. Μπορεί να το έχει για τα πιο οικονομικά και mainstream μοντέλα της, ενώ κάποια «ναυαρχίδα» να φοράει το δικό της λειτουργικό καλύπτοντας τους χρήστες που θέλουν κάτι πιο «premium» απ’το android.
  Τώρα τι θα γίνει με τις χιλιάδες εφαρμογές που πρέπει να ξαναγραφτούν, ποιος ξέρει μπορεί να γράφονται και αυτή την στιγμή που μιλάμε..

 • paris1
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 00:43

  Ναι το ξέρω αυτό. Απλά η Ms αποκτά το δικαίωμα χρήσης για 10 ή επ άπειρων χρόνια. Δεν θα έχει οικονομικό όφελος από αυτές όμως, αυτό θέλω να επισημάνω. Από την άποψη ότι θα μπορουσε με αυτό το portfolio να ξεκινήσει τρελό δικαστικό αγώνα και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα από άλλους κατασκαυαστές κλπ.. Τώρα τα έσοδα από τις πατέντες παραμένουν στην Νοκια.
  Σίγουρα έχει όφελος λόγω της δωρεάν χρήσης τους αλλά σίγουρα θα είχε ακόμα μεγαλύτερο άν τις αποκτούσε κ αυτές. Δεν είναι δηλαδή ίδια περίπτωση με Google-Motorola.

 • panos
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:52

  @paris1:

  Αν διαβάσεις εδώ:
  http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/Sep13/09-02AnnouncementPR.aspx
  θα δεις σε κάποιο σημείο να λέει τα εξής:
  «Nokia will retain its patent portfolio and will grant Microsoft a 10-year license to its patents at the time of the closing. Microsoft will grant Nokia reciprocal rights to use Microsoft patents in its HERE services. In addition, Nokia will grant Microsoft an option to extend this mutual patent agreement in perpetuity.»

  Αν το ψάξεις, η ακριβής μετάφραση της λέξης «perpetuity» είναι «στο διηνεκές». Τουτέστιν, αν γουστάρει η Microsoft επεκτείνει τη χρήση των πατεντών για πάντα. Και δε βλέπω το λόγο να μην το κάνει. Εκτός κι αν ακόμα και με τη Nokia να μη φαίνεται πουθενά, το πείραμα των WP αποτύχει ξανά και εγκαταλείψει την προσπάθεια. Είδωμεν.

  Νομίζω ότι με τα παραπάνω σε κάλυψα.

  Με λίγια λόγια, η Nokia κινητών τηλεφώνων από σήμερα επισήμως παύει να υπάρχει όπως την ξέραμε, γιατί ανεπίσημα εμείς οι «συνωμοσιολόγοι» και οι «κινδυνολόγοι» το βλέπαμε να έρχεται από την πρώτη ώρα.
  Το αν από δω και πέρα θα ασχοληθεί με τα δίκτυα (Nokia Siemens Networks) ή θα γυρίσει πίσω στις πρώτες εποχές της και θα ασχοληθεί με την ξυλεία, προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει. Το θέμα είναι ότι Nokia Mobility πάπαλα, κι επομένως, εκτός συγκολονιστικού απροόπτου, κινητό Nokia σε ράφι δε θα ξαναδούμε. Και αυτό εμένα με πειράζει.

  Αυτά τα ολίγα.

 • p
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:51

  Αν θελεις να αυτοβαπτιστεις διορατικός κανένα πρόβλημα ωστόσο εξαγορές γινονταν, γίνονται και θα εξακολουθήσουν να γίνονται στο μελλον για λόγους πολυ μεγαλύτερους και πολύπλοκους από αυτούς που μπορεί να φτάσει το φτωχό μυαλό μας. Το ξαναλέω δεν μου αρέσουν τα σενάρια συνομωσίας τα θεωρώ γραφικά, δεν μπορώ να πιστεψω οτι ένα άτομο και μόνο έφτιαξε μια απίστευτη πλεκτάνη για μια εταιρία και δεν το κατάλαβε κανείς. Δεν καταδικάζω ή επικροτώ την εξαγορά, θεωρώ ότι ο χρόνος είναι αυτος που θα δείξει αν ήταν σωστη ή λάθος κίνηση. Ούτε ποτέ έκρινα την εξαγορά, μίλησα απλά για μια παγκόσμια τάση που διαφαίνεται και που θελει τους κολοσσούς να έχουν υπο τον πλήρη ελεγχο τους συσκευή-λειτουργικό. Τέλος είναι προσωπική σου άποψη οτι η nokia καταβαραθρωθηκε, προσωπικά ξανά λέω Προσωπικά γουστάρω τρελά τα νεα lumia είναι αρκετά υποσχόμενα.

 • paris1
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:35

  @panos Η Νοκια κρατάει της πατέντες της. Οπότε αυτό που λες δεν ισχύει.

 • panos
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 22:16

  Κι εμένα δε μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες. Εδώ όμως δε μιλάμε πλέον για σενάρια. Μιλάμε για κάτι το οποίο είναι γεγονός αναμφισβήτητο, κάτι που έγινε ήδη και σφραγίστηκε πανηγυρικά σήμερα. Με την έλευση του €λοπ στην εταιρεία, η Nokia καταβαραθρώθηκε. Εγκατέλειψε ό,τι είχε σαν δυναμική (Symbian) και σαν επένδυση για το μέλλον (MeeGo). Και φυσικά δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι ο εν λόγω κύριος είναι πρώην στέλεχος της Microsoft, και το όνομά του πλέον παίζει σοβαρά για την ανάληψη της θέσης του Ballmer. Δηλαδή με λίγα λόγια, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Άλλο διορατικός, άλλο συνωμοσιολόγος. ;)

 • p
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 21:42

  @panos Μα και έτσι να είναι αυτο δεν αναιρεί οτι εγραψα παρακάτω. Οταν αναφέρομαι στην νεα λογική των εταιριών να διαχειρίζονται συσκευή – λειτουργικό φυσικά εννοω και τις πατέντες. Αυτο είναι προφανές. Δεν καταλαβαίνω πως τοσο απλά γράφεις οτι δεν ισχύει? Δεν μπορώ να μιλήσω για δουρειους ίππους, γιατι ποτέ δεν ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ! Αυτο που βλεπω είναι το απόλυτα λογικό: Κάθε εταιρία θελει να παιξει μπάλα αυτόνομη και ίσως έρχεται μια νεα εποχή. @spiros Συμφωνω απόλυτα όμως δεν το εννοούσα έτσι όπως το κατάλαβες. Θεωρώ οτι η Samsung θα το κάνει σταδιακά βγάζοντας συσκευές και με τα δυο λειτουργικά αρχικά και αργότερα θα αποσχιστει.

 • panos
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 18:37

  Το σκεπτικό περί εταιρίας-λειτουργικού που αναφέρει ο φίλος πιο πάνω δεν ισχύει. Google-Motorola και Microsoft-Nokia είναι δύο κλασικά παραδείγματα όπου ο αγοραστής (Google, Microsoft) προέβη στην εξαγορά για να βάλει στο χέρι τις πατέντες της εξαγοραζόμενης εταιρίας (Motorola, Nokia). Τα πάντα είναι στις πατέντες.
  Όσο για το τι έγινε με την εξαγορά της Nokia, απόλυτα αναμενόμενο. Όταν δέχεσαι για CEO ένα δούρειο ίππο, αυτά παθαίνεις. Από κει και πέρα τα γνωστά: δήλωση €λοπ για καιγόμενες πλατφόρμες, εγκατάλειψη των κερδοφόρων Symbian και MeeGo κλπ κλπ. Το τελικό αποτέλεσμα και η σημερινή ανακοίνωση, και τα δύο απόλυτα λογικά.

 • paris1
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 18:10

  Η MS πήρε την Νοκια για ψίχουλα θα πω εγώ!
  Και αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος του Ελοπ σε όλο αυτό το σκηνικό.
  Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστρία, αν και η πρόβλεψη είναι πως το όνομα νοκια θα το ξεχάσουμε σιγά σιγά.

 • lion
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 13:51

  Σωθηκε η nokia γτ έτσι όπως πήγαινε ,πήγαινε για κλείσιμο η nokia

 • Spiros
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 12:32

  Καλό το σκεπτικό σου φίλε μου, αλλά όσον αφορά την Samsung αυτό που λες είναι τεράστιο βήμα και μάλλον θα είναι λάθος…. Φαντάζεσαι πόσες εφαρμογές πρέπει να γραφτούν από την αρχή? Ποιος χρήστης θα πάει να πάρει μια εξαιρετική «ας πούμε» συσκευή την στιγμή που θα γνωρίζει ότι οι εφαρμογές γι αυτήν θα είναι ελάχιστες?

 • p
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 10:59

  Ειναι προφανες ότι οι περισσότερες εταιρίες θέλουν ένα ολοκληρωμένο συστημα λειτουργικού – συσκευής. Αυτο άλλωστε γράφεται και στο τέλος του άρθρου και είναι η όλη ιστορία. Βλέπε Google + Motorola, Apple, και τώρα Microsoft + Nokia. Νομίζω είναι θέμα χρόνου να ακουσουμε οτι η Samsung αποχωρεί απο το android της Google και υιοθετεί αποκλειστικά δικό της λειτουργικό tizen.