16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Η Microsoft σταματά οριστικά την υποστήριξη των Windows Vista

    Η Microsoft σταματά την υποστήριξη των Windows Vista, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία τους στην αγορά. Οι χρήστες θα πρέπει να αναβαθμίσουν σε ένα πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα και ως εκ τούτου σε κάποια νεότερη έκδοση. Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής, ενός λειτουργικού συστήματος που έφθασε καθυστερημένα στην αγορά και με ιδιαίτερα άσχημες κριτικές.

    Windows_Vista_Desktop

    Έχοντας την κωδική ονομασία Longhorn, τα Windows Vista είχαν σαν στόχο να φέρουν την επανάσταση στο χώρο των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με ένα νέο σύστημα αρχείων και User Interface. Η Microsoft έχασε εντελώς τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος και αναγκάστηκε να διαθέσει μια stable έκδοση των Windows στη μέση της διαδικασίας ανάπτυξής τους. Μάλιστα, τα σχέδια της Microsoft ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξα, ιδίως με το νέο σύστημα αρχείων Windows Future Storage (WinFS). Τα σχέδια για το WinFS τελικά ακυρώθηκαν και η εταιρεία υποχρεώθηκε να μετατρέψει το σύστημα αρχείων των Windows σε μια τεράστια βάση δεδομένων, όπου η αναζήτηση σε αυτή θα γινόταν γρήγορα. Ήταν ένα αρκετά μεγάλο εγχείρημα, το οποίο τελικά απέτυχε παταγωδώς και η εταιρεία αναγκάστηκε να ενσωματώσει μέρος του WinFS στα προϊόντα SQL Server.

    Τα Windows Vista εισήγαγαν παράλληλα και το νέο Aero Interface (Windows Aero ή Aero Glass) που έδωσε στα Windows μια εντελώς νέα εμφάνιση. Μια sidebar παρείχε γρήγορη πρόσβαση στα widgets και το Start Menu είχε υποστεί κατάλληλες τροποποιήσεις που στόχο είχαν να διευκολυνθεί η αναζήτηση μέσα στα Windows. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και ένα νέο 3D feature, που στόχο είχε να κάνει render τα παράθυρα σε 3D view. Είχε σχεδιαστεί με στόχο να αποτελεί μια καλύτερη εκδοχή του alt+tab, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνταν.

    Windows_Vista_Flip_3D

    Ορισμένα άλλα προβλήματα των Windows Vista ήταν η προστασία DRM για τα Blu-ray discs και ο αριθμός των User Account Control (UAC) prompts κατά τη διάρκεια της συνήθης χρήσης του λειτουργικού. Η Microsoft τελικά αναγκάστηκε να τροποποιήσει το σύστημα των UAC prompts, αλλά όχι αρκετά σύντομα, με αποτέλεσμα να δώσει αφορμή στην Apple, για τις γνωστές διαφημιστικές καμπάνιες Mac Vs PC. Εκτός όμως από τα αρνητικά στοιχεία, θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε και ορισμένα θετικά. Το νέο search interface που γνωρίσαμε στα Windows Vista, ήρθε σε βελτιωμένη έκδοση στα Windows 7, 8 και 10 και πολλές αλλαγές στο Start Menu επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Η Microsoft είχε μεγάλες φιλοδοξίες με τα Windows Vista και άσχετα αν απέτυχαν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των χρηστών, έθεσαν τα θεμέλια για το design, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των σύγχρονων εκδόσεων.

    Τα Windows Vista έφθασαν σε άσχημη χρονική περίοδο για τη Microsoft

    Δυστυχώς για αυτά, έκαναν το ντεμπούτο τους όταν η Microsoft βρίσκονταν στα χειρότερά της. Η εταιρεία ήταν υπεροπτική και εμμονική στο να διατηρήσει το μονοπώλιο των Windows, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες ιδίως στο mobile κομμάτι. Ενώ η Apple, έχτιζε ένα νέο touch interface για το iPhone, ο Ballmer ξόδευε εκατομμύρια στην εμπορική τους προώθησή και μάλιστα αρκετές φορές με λανθασμένο τρόπο. Τα Windows Vista αναμφισβήτητα αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακής πορείας της Microsοft τόσο στην ανάπτυξη των Windows όσο και στην εσωτερική κουλτούρα της εταιρείας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles