23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Η ώρα της υλοποίησης για την επιδότηση πολιτών με το Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Superfast Broadband

    Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η δράση «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Superfast Broadband» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ περνά στην υλοποίησή της.

    FTTH

    Η δράση θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο κουπονιού (voucher) και σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει κάνει η ΓΓΤΤ υπό το γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα δικαιούχοι του κουπονιού είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013) σε οποιαδήποτε από τις περιοχές όπου προσφέρονται SFΒΒ Υπηρεσίες (σύνδεση στο διαδίκτυο υπερ υψηλών ταχυτήτων).

    Η επιδότηση είναι συνολικού ύψους 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ ανά μήνα και 48 ευρώ για τη σύνδεση). Δυνητικά θα ωφεληθούν περίπου 139 χιλ. πολίτες, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι συνδέσεις που θα επιδοτηθούν θα είναι κατά βάση νοικοκυριά οι ωφελημένοι συνολικά θα είναι περί τις 400 χιλ.

    Η υπηρεσία σύνδεσης στο διαδίκτυο που επιδοτείται αφορά πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1Gbps. Αυτό σημαίνει δίκτυα οπτικών ινών έως τα σπίτια (FTTH). Ως εκ τούτου οι περιοχές στις οποίες οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση της επιδότησης, αρχικά, θα είναι περιορισμένες. Πληροφορίες αναφέρουν π.χ. ότι σε ορισμένες περιοχές στην Αττική FTTH δίκτυο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

    Η λογική της επιδότησης έχει και ως στόχο να «παρακινηθούν» οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι οποίοι σήμερα υλοποιούν δίκτυα Vectoring (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες – ταχύτητες έως 200 Mbps) σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας και FTTH σε ένα πολύ μικρότερο, να πάνε την ίνα μέχρι τα σπίτια σε περισσότερες περιοχές.

    Όλη η διαδικασία τόσο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα κάνουν σχετικές προσφορές αφού έχουν εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο πληροφοριακό σύστημα της δράσης όσο και τους πολίτες θα διεκπεραιώνεται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.sfbb.gr η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles