12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η ώρα των Intel Rocket Lake S (11th-gen) έφτασε! Τα πάντα για τις νέες desktop CPUs που προκαλούν τους Ryzen!

    Ήδη από τον Ιανουάριο που μας πέρασε γνωρίζαμε για τo σχέδιο της Intel να απαντήσει στην επέλαση της AMD, με τους νέου αναβαθμισμένους επεξεργαστές της που ανήκουν στην οικογένεια των Rocket Lake S (11η γενιά). Οι νέες CPU που θα αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες από τα τέλη Μαρτίου, πρόκειται να boostάρουν σημαντικά το single-core performance, πράγμα που πρακτικά σημαίνει καλύτερες επιδόσεις για τους λάτρεις του gaming (όλα τα PC games εκμεταλλεύονται την απόδοση των μεμονωμένων επεξεργαστών και όχι των multi-core).

    To flagship μοντέλο της σειράς των Rocket Lake S θα είναι ο Core i9-11900K, ένα 8πύρηνος «κτήνος» που η συχνότητα του ρολογιού του φτάνει τα 5.3GHz (single core). Εάν βέβαια ανήκετε στους λεπτολόγους θα διαπιστώσετε ότι η ναυαρχίδα της Intel έρχεται με 2 πυρήνες λιγότερους σε σύγκριση με τον 10900Κ. Αυτός ήταν και ένας συμβιβασμός που έπρεπε να κάνει η Intel, από τη στιγμή που η τεχνολογία κατασκευής των Rocket Lake S παραμένει στα 14nm, καθώς «θυσιάζοντας» δύο πυρήνες ουσιαστικά πετυχαίνει καλύτερο performance. H Intel ισχυρίζεται ότι το κορυφαίο αυτό μοντέλο της είναι 14 φορές πιο γρήγορο από τον προκάτοχο του, τρέχοντας MS Flight Simulator στα 1080p (σε high settings), ενώ αύξηση 13% σημειώθηκε και στο Total War: Three Kingdoms. Μάλιστα, με βάση τα benchmarks της «μπλε εταιρείας», η δική της πρόταση ξεπερνάει τον κορυφαίο και πανίσχυρο Ryzen 9 5900X σχεδόν 10 με 11% στα παραπάνω games.

    Και μπορεί το single-core κομμάτι να αφορά τους gamers, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Intel γυρίζει την πλάτη και στις πιο «επαγγελματικές» χρήσεις των Rocket Lake S. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο 11900Κ προσφέρει 88% καλύτερη απόδοση στον τομέα του video editing, ενώ μάλιστα είναι 35% πιο γρήγορος από τον Ryzen 9 5900X. Σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς, θα πρέπει να περιμένετε 50% γρηγορότερα γραφικά, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη του Xe GPU hardware (εντάξει γνωρίζουμε όλοι ότι δύσκολα θα βρεθεί gamer που δεν θα αγοράσει μια dedicated GPU για το extreme gaming σύστημα του). Επίσης, οι Rocket Lake S υποστηρίζουν 20 PCIe 4.0 lanes, DDR4-3200 RAM, πιο γρήγορη USB 3.2, Thunderbolt 4 και διπλάσιο bandwidth ανάμεσα στο chipset και στην CPU.

    Φυσικά, όλα τα παραπάνω αφορούν σε στοιχεία πού έχει δώσει η Intel, για αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε και τα ανεξάρτητα benchmarks. Πάντως, όπως όλα δείχνουν πάμε για μια ακόμη… σύγκρουση γιγάντων!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles