15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η πανδημία βυθίζει τις startups: Κατακόρυφη πτώση της ζήτηση

    Τις νέες προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού Covid 19, καλείται να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών. Η χρηματοδότηση, η ζήτηση στην αγορά και το εργατικό δυναμικό συνθέτουν τις τρεις κορυφαίες προκλήσεις, με τη χρηματοδότηση να είναι η πιο σημαντική. Μάλιστα, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη μετά COVID-19 εποχή, ωθεί ένα σημαντικό ποσοστό των νεοφυών εταιρειών, να επανεξετάσει συνολικά το επιχειρηματικό του μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα ,ποσοστό 63% των startups, προσανατολίζονται σε αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου μετά από την πανδημία. Απ’ αυτές μάλιστα τις εταιρείες, το 36% δηλώνει ότι έχει συγκεκριμένα σχέδια για στροφή της επιχείρησης σε νέο προσανατολισμό.

    Επιπλέον, ένα ποσοστό 17% των startups, διεθνώς, απαντά ότι δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σχετική απόφαση, ενώ το 20% δηλώνει απερίφραστα ότι δεν έχει τέτοια σχέδια.

    Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα του World Business Angels Investment Forum (WBAF), το οποίο απαρτίζουν ιδιώτες επενδυτές (angel investors). Η παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις από 81 χώρες του κόσμου, που εκπροσωπούν διάφορους κλάδους της οικονομική δραστηριότητας.

    Κατακόρυφη πτώση της ζήτησης
    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 41% των startups αντιμετωπίζει πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα και της υπηρεσίες του, λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, η πτώση της ζήτησης στην αγορά, που διαπιστώνουν οι τέσσερις στις δέκα νεοφυείς εταιρείες παγκοσμίως, είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από 50%.

    Σχεδόν μία στις δύο (46,5%) εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα έτος. Το 11,3% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος αυτός θα έχει χρονικό ορίζοντα διετίας – τουλάχιστον. Επίσης, το 40% των startups αναφέρει μείωση της αποτίμησης της επιχείρησης, αν και υπάρχει ένα 22%, που κάνει λόγο για αύξηση.

    Η χρηματοδότηση, η ζήτηση στην αγορά και το εργατικό δυναμικό είναι – όπως τονίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις – οι τρεις κορυφαίες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν, με τη χρηματοδότηση να είναι η πιο σημαντική.

    Επιπλέον, το 52% εκτιμά ότι τα κεφάλαια, που διαθέτει σήμερα, αρκούν για 3-6 μήνες χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ σχεδόν μία στις τρεις εταιρείες (30%) δηλώνει ότι τα τρέχοντα κεφάλαια αρκούν για περισσότερους από 3 μήνες. Τέλος, τέσσερις στις δέκα νεοφυείς εταιρείες βλέπει μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές – τόσο τους μακροπρόθεσμους όσους και τους βραχυπρόθεσμους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles