23 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Η πρωταπριλιάτικη ανακοίνωση της Google που “σύστησε” το Gmail πριν 20 χρόνια

    Η Google ανακοίνωσε το Gmail πριν από 20 χρόνια, την Πρωταπριλιά, με ένα δελτίο τύπου που αρκετοί νόμιζαν πως ήταν… αστείο. Το Gmail περιγράφηκε τότε ως “μια δωρεάν υπηρεσία webmail βασισμένη σε αναζήτηση, με  storage capacity έως και 8 δισεκατομμύρια bits of information, το αντίστοιχο των 500.000 σελίδων email ανά χρήστη”.

    Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Larry Page και Sergey Brin, ήταν γνωστοί για τις φάρσες τους και πριν από δύο δεκαετίες, η ιδέα της τόσο μεγάλης αποθήκευσης email φαινόταν αδιανόητη. Το Gmail μπορούσε να αποθηκεύσει περίπου 13.500 emails πριν τελειώσει ο χώρος, σε σύγκριση με τα μόλις 30 έως 60 emails των τότε κορυφαίων υπηρεσιών της Yahoo και της Microsoft. Η ιδέα ήταν ότι οι χρήστες δεν θα έπρεπε να ταξινομούν ή να διαγράφουν μηνύματα, βασιζόμενοι στο τρίπτυχο: αναζήτηση, αποθήκευση και ταχύτητα. Η υπηρεσία εμπνεύστηκε από “έναν χρήστη της Google που διαμαρτυρόταν για την κακή ποιότητα των υπαρχουσών υπηρεσιών email,” σύμφωνα με τον Page.

    “Διαμαρτυρόταν για το χρόνο που ξοδεύει για να ταξινομεί μηνύματα ή να τα βρίσκει,” είπε, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του 2004. “Και όταν δεν το έκανε αυτό, έπρεπε να διαγράφει μηνύματα σαν τρελός για να μην υπερβεί το όριο των τεσσάρων megabyte. Έτσι ρώτησε, “Δεν μπορείτε να το διορθώσετε αυτό;”

    Το Gmail κατασκευάστηκε με το search technology της Google, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λέξεις-κλειδιά για να βρουν emails και να οργανώνει τα emails σε “συνομιλίες” για να δείχνει πιο ξεκάθαρα τις απαντήσεις. Υπάρχουν σήμερα περίπου 1,8 δισεκατομμύρια λογαριασμοί Gmail, κάθε ένας με 15 gigabytes δωρεάν αποθήκευση που συνοδεύεται από το Google Photos και το Google Drive.

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles