21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Ψηφιακή Επανάσταση «είναι εδώ για να μείνει»

    digital

    Το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων έδωσε ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Γιούρι Ράτας, ο όποιος  μιλώντας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής του Τάλιν, ανέφερε ότι οι 28 συμφώνησαν πως η ψηφιακή επανάσταση «είναι εδώ για να μείνει», και τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να ενεργήσουν από κοινού ώστε η Ευρώπη να βρεθεί και να μείνει στην κορυφή της τεχνολογικής εξέλιξης, ούσα πρωτοπόρος σε ψηφιακά θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων, τις οποίες ο κ. Ράτας χαρακτήρισε μάλιστα «εμπνευσμένες», βρέθηκαν θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η μεταφορά των δεδομένων, οι ψηφιακές υποδομές και οι ψηφιακές δεξιότητες. «Οι τέσσερις ελευθερίες πρέπει να περιλάβουν και μια  πέμπτη, αυτή των δεδομένων». Όμως για να συμβεί αυτό –όπως είπε- «οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα και αυτό θα συμβεί μόνο με σημαντικές επένδυση στις υποδομές και την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς δεν είναι αρκετή και πρέπει να υπάρξει παράλληλη έρευνα και επενδύσεις σε υποδομές και την ψηφιακή νοημοσύνη: «για να διατηρηθεί η αξιολόγηση τριπλού Α (ΑΑΑ) στην ΕΕ, θα πρέπει να αξιολογηθούμε με “ΑΑΑ” και στην ψηφιακή εποχή» είπε χαρακτηριστικά. Ο Εσθονός Πρωθυπουργός σχολίασε, εξάλλου, ότι τα 28 κράτη-μέλη οφείλουν να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στην αγορά εργασίας, τις συμβάσεις εργασίας και την εκπαίδευση, ώστε να μην μείνει κανείς έξω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υπογράμμισε κάποιες από τις αγκυλώσεις που καθιστούν ακόμη σχέδιο και όχι πράξη την ενιαία ψηφιακή αγορά. Όπως είπε, αν και η Επιτροπή ανέλαβε συνολικά 43 πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, εκ των οποίων 24 νομοθετικές προτάσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς, για παράδειγμα, μόνον οι 6 από τις νομοθετικές προτάσεις εγκρίθηκαν. «Η απελευθέρωση των εύρους ζώνης του φάσματος από τα κράτη μέλη εξακολουθεί να γίνεται με ασυντόνιστο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η ήπειρός μας είναι διαφορετική όσον αφορά την κάλυψη 4G. Επίσης, οι διαφορετικοί κανόνες συμβάσεων για διασυνοριακό εμπόριο αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

    Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε κάποια θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην ψηφιακή πορεία της ΕΕ: «έχουμε βελτιώσει τη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Καταργήσαμε τις χρεώσεις περιαγωγής. Από το επόμενο έτος, δωρεάν hotspots Wi-fi θα είναι διαθέσιμα σε δημόσιες πλατείες, σε αίθουσες πόλεων και πάρκα. Επίσης οι Ευρωπαίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές τους συνδρομές σε ταινίες ή αθλητικές εκδηλώσεις όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Δημιουργήσαμε εξάλλου, έναν ενιαίο ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αυτό θα προστατεύσει τους πολίτες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελεύθερη ροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις 25 Μαΐου 2018».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles