15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η τεχνητή νοημοσύνη… ακύρωσε χθες το πρώτο γκολ ως οφσάιντ στον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ Κατάρ – Ισημερινού

    Μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύχθηκαν για να συμβάλουν στην διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλου στο Κατάρ, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από χθες στους αγώνες του Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, χθες με τη χρήση του αποκαλούμενου «ημιαυτόματου οφσάιντ» είχαμε στον εναρκτήριο αγώνα Κατάρ – Ισημερινού το πρώτο γκολ που ακυρώθηκε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ως οφσάιντ.

    Οι δεκάδες κάμερες που είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή των γηπέδων του Κατάρ, καταγράφουν κάθε ποδοσφαιριστή σε 29 διαφορετικά σημεία του σώματος του πενήντα φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τους δημιουργούς του συστήματος χαρτογραφείται με ακρίβεια χιλιοστού η θέση κάθε ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο ανά πάσα στιγμή.

    Επίσης, στις μπάλες των αγώνων του φετινού Μουντιάλ υπάρχει εμφυτευμένο ένα τσιπάκι ή καλύτερα ένας αισθητήρας οποίος καταγράφει 500 δεδομένα το δευτερόλεπτο τα οποία στέλνει σε ένα κεντρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις κάμερες μπορεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να δείξει στο δωμάτιο ελέγχου των φάσεων (στο VAR δηλαδή) αν υπάρχει σε κάποια φάση οφσάιντ ή όχι.

    Το σύστημα αυτό, όπως είδαμε και χθες, βοηθά ώστε οι αποφάσεις για το οφσάιντ να λαμβάνονται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ή τέλος πάντων μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και χωρίς να σταματά για μερικά λεπτά η ροή του παιχνιδιού για τον έλεγχο της φάσης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

    Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αποφασίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν υπάρχει οφσάιτ ή όχι. (πηγή φωτό FIFA)

    Η μπάλα των αγώνων του Μουντιάλ διαθέτει τσιπάκι για να βοηθά στον έλεγχο του οφσάιντ. (πηγή φωτό YouTube)

    Τέλος με μια κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας οι υπεύθυνοι του φετινού Μουντιάλ δημιούργησαν στα στάδια ειδικούς χώρους παρακολούθησης των αγώνων για άτομα με παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται στις εξέδρες ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές. Δημιουργήθηκαν μέσα στα στάδια σουίτες σχεδιασμένες για παραμονή ατόμων με αυτισμό ή διαφόρων ειδών νευρολογικά προβλήματα. Το εσωτερικό αυτών των χώρων είναι απόλυτα ασφαλές για αυτά τα άτομα ώστε να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν, διαθέτουν ακουστικά μείωσης του θορύβου ώστε να παρακολουθούν όσοι είναι εκεί τους αγώνες χωρίς να ενοχλούνται από τον θόρυβο του γηπέδου, ειδικούς φωτισμούς που προσφέρουν πιο χαλαρωτικό περιβάλλον, υπάρχουν εκεί αντικείμενα και παιχνίδια που μειώνουν το στρες και το άγχος κ.α.

    Μια από τις σουίτες στις οποίες θα βλέπουν τους αγώνες άτομα με νευρολογικά και άλλα σχετικά προβλήματα υγείας. (πηγή φωτό FIFA)

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles