21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Η ταινία «Snowden» είναι ένα απλοϊκό, αλλά σημαντικό παράδειγμα της κατασκοπείας της NSA

    Όταν πρωτο-ανακοινώθηκε η ταινία Snowden του Oliver Stone, έμοιαζε να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξαναϋποθεί η ιστορία του διάσημου πλέον κατασκόπου. Μόνο τρία χρόνια έχουν περάσει από όταν διέρρευσαν τα αρχεία του Snowden, τα οποία οδήγησαν στις σοκαρίστηκες αποκαλύψεις του μαζικού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης της NSA. Λίγος χρόνος για να γίνει ουσιαστική ιστορική ανάλυση.

    snowden

    Όμως, η προσέγγιση της ταινίας στην ιστορία του Snowden αποκάλυψε ότι πέρα από την ιδιωτική ζωή και την τεχνολογία, πολλοί άνθρωποι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα που η κυβέρνηση τους τους κατασκοπεύει άσκοπα.  Ο Snowden, παρόλο που είναι αρκετά απλοϊκός και παλιομοδίτικος, είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα υπενθύμισης ότι η ιδιωτική ζωή έχει σημασία. Και όλο αυτό έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς το ACLU και η Διεθνής Αμνηστία καλούν τον Πρόεδρο Obama να δώσει χάρη στον Snowden.

    Η ταινία του Stone ξεκινάει πολύ νωρίτερα εξηγώντας μας ποιος ήταν στην ουσία ο πράκτορας της CIA. Ξεκινάει με την αποτυχημένη προσπάθεια του Snowden (Joseph Gordon-Levitt) να μπει στον Εφεδρικό Στρατό, όμως πολύ γρήγορα βρίσκεται στην CIA ως ειδικός ασφάλειας. Παρουσιάζεται ως ένας άντρας που θέλει να υπηρετήσει την πατρίδα του με τον μόνο τρόπο που ξέρει: μέσω τρελών δυνατοτήτων στον υπολογιστή.

    snowden

    Καθώς πρόκειται για μια Χολιγουντιανή ταινία, μια ιστορία αγάπης αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της ταινίας. Ο πραγματικός Snowden βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με την Lindsay Mills, η οποία τον ακολούθησε στην Ρωσία. Στην ταινία, ο χαρακτήρας της Mills (Shailene Woodley) αποτελείται από ένα ελεύθερο πνεύμα, το οποίο ενέπνευσε έναν πατριωτικό και πολιτικά συντηρητικό υπάλληλο της CIA να διαρρεύσει μυστικά της κυβέρνησης.

    Μετά την εκπαίδευση του στην CIA, θα δούμε τον πράκτορα εν ώρα δράσης ως ειδικός ασφάλειας στην Γενεύη της Ελβετίας. Η ταινία αναφέρετε στο γεγονός που οδήγησε τον Snowden να απευθυνθεί στην Γερμανική εφημερίδα, Handelszeitung, όταν ένας πράκτορας της CIA μεθάει σκοπίμως έναν Ελβετό τραπεζίτη, τον ενθαρρύνει να οδηγήσει μέχρι το σπίτι του ώστε να χρησιμοποιήσει την σύλληψη του για να τον κάνει πληροφοριοδότη του.

    Η ταινία του Stone εισχωρεί βαθιά στο πρόγραμμα PRISM της NSA. Μια περίτεχνη απεικόνιση δείχνει πως η πρόσβαση σε στόχους δεύτερου και τρίτου βαθμού παρακολούθησης οδηγεί τελικά στην άσκοπη παρακολούθηση εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων.

    Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 3 Νοέμβρη 2016.

     

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles