20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η βρετανική κυβέρνηση ζητά πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα του WhatsApp και άλλων εφαρμογών

    Τελικά, μπορούν οι υπηρεσίες social media & messaging να βοηθήσουν ενεργά στη “μάχη” κατά της τρομοκρατίας; Η, αν προτιμάτε, χρειάζεται ο έλεγχός τους και υπάρχει θέμα “απορρήτου” των επικοινωνιών τελικά, σε ένα πλαίσιο αυστηρότητας απαραίτητο στις μέρες μας;

    whatsapp

    Καθώς πολλοί τρομοκράτες χρησιμοποιούν εφαρμογές που έχουν κρυπτογράφηση στα μηνύματα, φαίνεται πως οι ισχυρές κυβερνήσεις θέλουν να τις έχουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Λονδίνο, όπου μαθαίνουμε πως ο τρομοκράτης Khalid Massod χρησιμοποίησε το WhatsApp (λίγο πριν την επίθεση όπου παρέσυρε και σκότωσε διερχόμενους στη γέφυρα του Westminster και έπειτα επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικούς πριν πυροβοληθεί) έχουν φέρει τη συζήτηση των “αυστηρών” μέτρων καταπάτησης της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και πάλι στο προσκήνιο.

    Τώρα, η Υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Amber Rudd, ζητά από εφαρμογές όπως το WhatsApp να συνεργαστούν με τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιούν.

    “Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οργανισμοί όπως το Whats App δεν παρέχουν ένα μυστικό μέρος για τρομοκράτες να επικοινωνούν μεταξύ τους” αναφέρει “Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μας έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε καταστάσεις όπως κρυπτογραφημένα μηνύματα στο WhatsApp“.

    Οι δηλώσεις της προκαλούν φυσικά ισχυρές αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων ιδιωτικότητας των πολιτών.

    Πάντως, παρά το γεγονός ότι η πλήρης απαγόρευση της κρυπτογράφησης end-to-end είναι ανέφικτη, δεν είναι προς το παρόν σαφές πώς η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να χειριστεί την κατάσταση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles