14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Wi-Fi σύνδεση που μπορεί να μεταδώσει επτά Blu-ray ταινίες το δευτερόλεπτο

    Αν νομίζετε ότι η Wi-Fi σύνδεσή σας είναι γρήγορη, ξανασκεφτείτε το… Επιστήμονες μελετούν ένα νέο τρόπο για να μεταδίδουν δεδομένα ασύρματα, επιτυγχάνοντας, μέχρι αυτή τη στιγμή, να μεταφέρουν 2 terabits πληροφορίας το δευτερόλεπτο. Αυτό ισοδυναμεί με την πλήρη μετάδοση επτά ταινιών Blu-ray το δευτερόλεπτο, κάτι που πραγματικά προκαλεί “ίλιγγο” αν το συγκρίνει κάποιος με τα σημερινά δεδομένα.

    Η ομάδα των Αμερικανών και των Ισραηλινών επιστημόνων εργάζεται πάνω σε ένα νέο concept, όπου τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που συνήθως μεταφέρουν δεδομένα, περιπλέκονται σε δίνες δεσμών. Αυτά τα “περιστρεφόμενα” σήματα χρησιμοποιούν τροχιακή στροφορμή (OAM), ώστε να χωρέσουν πολύ περισσότερα δεδομένα σε μία ενιαία δέσμη. Στα τρέχοντα κορυφαία πρωτόκολλα μετάδοσης (WiFi, LTE, COFDM), μπορούμε να διαμορφώσουμε μόνο τη στροφορμή περιστροφής (SAM) των ραδιοκυμάτων και όχι την τροχιακή στροφορμή (OAM). Για καλύτερη αντίληψη της διαφοράς των δύο στροφορμών (SAM & ΟΑΜ) χρησιμοποιούμε το παράδειγμα του πλανήτη μας, όπου SAM είναι η στροφορμή περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της, ενώ OAM η στροφορμή περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, η επανάσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα ασύρματο πρωτόκολλο δικτύου που χρησιμοποιεί τόσο OAM όσο και SAM στροφορμή.

    Ο συνδυασμός των δύο παρέχει κάποιες εκπληκτικές δυνατότητες. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, έχουν ενώσει μεταξύ τους οκτώ ροές δεδομένων, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί στα 300 Gbps, ώστε να επιτευχθεί το νέο ρεκόρ των 2,5 terabits το δευτερόλεπτο. Προς το παρόν, έχουν επιτύχει να μεταδώσουν σήματα σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτή θα μεγαλώσει, με τους ερευνητές να παραδέχονται ότι το ένα χιλιόμετρο είναι πιθανώς ένα ανώτατο όριο.

    Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, πάντως, αυτής της τεχνικής είναι το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “περιπλέξει” μία σειρά από πιο αργές συνδέσεις δεδομένων. Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature εξηγούν ότι θεωρητικά μπορούν να συστρέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες συμβατικά LTE σήματα σε μία ενιαία δέσμη. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας “κρίσης” που πιθανόν να υπάρξει στο μέλλον στον τομέα του bandwidth.

    Φυσικά, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η ομάδα των ερευνητών να συνεχίσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί σε εμπορική κλίμακα – κάτι που δε γνωρίζουμε, βέβαια, πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να απαιτεί.

    Πηγή: Gizmodo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles