Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η Wind στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη. Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι, επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι 500.000 γραμμές είναι περίπου το 12,5% των συνολικών στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχουν και οι επενδύσεις της Vodafone, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του σε εξέλιξη κύκλου επενδύσεων το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση) με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από την υπόλοιπη αγορά.

Το δίκτυο που αλλάζει τα δεδομένα στην Καλαμάτα

Η Καλαμάτα δύναται να καταστεί η πρώτη πόλη που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες. Όπως ανακοίνωσε η Wind είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Με αυτό θα καλύπτεται το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Wind οι τεχνολογίες NGA και οι ταχύτητες σύνδεσης που επιτυγχάνονται συνοψίζονται ως εξής:

– Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.

– Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.

– Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Τέτης Ηγουμενίδη για το Info-Com.gr