18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    iBooks 2 και iBooks Author: Τα σχολικά βιβλία “αλλιώς”, από την Apple… και η πανεπιστημιακή πλατφόρμα, iTunes U

    “Η εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν βαθιά στο DNA μας” είπε ο Philip Schiller κατά την έναρξη της παρουσίασης της Apple, στο μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη, προετοιμάζοντας το κοινό για το iBooks 2.

    To iBooks 2 είναι ο τρόπος που η Apple επαναπροσδιορίζει τα σχολικά (και όχι μόνο) βιβλία. Στο iBooks 2 έχει κανείς πρόσβαση σε σχολικά εγχειρίδια με διαδραστικό περιεχόμενο, γραφήματα και 3D μοντέλα, διαθέσιμα από μεγάλους και γνωστούς εκδοτικούς οίκους που ασχολούνται με το εκπαιδευτικό υλικό. Η Apple υποστηρίζει στην παρουσίασή της πως διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν ήδη περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια iPads και οι χρήστες κατεβάζουν περισσότερες από 20.000 εφαρμογές.

    Αυτό ισχύει, όπως και το γεγονός ότι οι μαθητές θα ήθελαν πολύ περισσότερο διαδραστικά βιβλία προκειμένου να απολαμβάνουν την διαδικασία της εκπαίδευσης. Από την παρουσίαση της Apple, ήταν πασιφανές ότι εστιάζει σε αυτό: Να μην αναφερθεί στην οικονομική αύξηση της ζήτησης ψηφιακών σχολικών εγχειριδίων, αλλά στην απόλαυση που αυτά μπορούν να προσφέρουν στην διαδικασία της μάθησης. H εφαρμογή iBooks 2 για iPad είναι διαθέσιμη από σήμερα, δωρεάν.

    Μαζί με το iBooks 2, μπορεί κανείς να κατεβάσει και το iBooks Author. Ουσιαστικά, η εφαρμογή iBooks Author, είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα βιβλίο σχολικής ή πανεπιστημιακής ύλης, με το κείμενο που θέλει, την εικονογράφηση που θέλει, αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό που επιθυμεί. Όπως ακριβώς είναι το GarageBand για τη μουσική.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση της Apple, με την εφαρμογή iBooks Author, που είναι διαθέσιμη από σήμερα στο AppStore, μπορεί κανείς να προσαρμόσει το βιβλίο του με όποιον τρόπο θέλει, να το παραμετροποιήσει με εύκολες και λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και να το δημοσιεύσει στο iBooks. Είτε αυτός που θα το κάνει είναι καθηγητής και θέλει το σχολικό εγχειρίδιο να είναι διαθέσιμο στους μαθητές του, είτε φοιτητής στο πανεπιστήμιο, είτε κάποιος που θέλει να δημοσιεύσει το πόνημά του.

    Επίσης, στην ίδια “εκπαιδευτική παρουσίαση”, η Apple έδειξε το iTunes U, μία πλατφόρμα επικοινωνίας για τα πανεπιστήμια αλλά και τα σχολικά ιδρύματα. Στο iTunes U, μπορεί οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα να οργανώσει τα μαθήματά του, να ανεβάσει εγχειρίδια για εργασίες, αλλά και να εδρεώσει την επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών και των φοιτητών, ή μεταξύ των μαθητών.

    Η πλατφόρμα iTunes U χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερα από 1000 πανεπιστήμια, ενώ έχει παρουσιάσει ήδη περισσότερα από 700 εκατομμύρια downloads. Σε αυτή την πλατφόρμα, εμφανίζονται ήδη ολοένα και περισσότερα online courses, πλήρη, με βιβλιογραφία, βίντεο, τα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να σημειώσει την παρακολούθηση, αλλά και να τα σχολιάσει.

    All in all, η Apple παρουσίασε σήμερα την ιδέα της, όχι μόνο να φιλοξενεί περιεχόμενο όπως αλληλεπιδραστικά σχολικά εγχειρίδια από μεγάλους εκδοτικούς οίκους που ήδη διαθέτουν το περιεχόμενό τους μέσα από το iBooks και ειδικά το iBooks 2, αλλά και την φιλοξενία οποιουδήποτε θέλει να αυτοεκδοθεί, ειδικά για εκπαιδευτικούς λόγους. Το iTunes U δε, φιλοδοξεί να γίνει το εκπαιδευτικό ψηφιακό hotspot, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη γνώση και την επικοινωνία, ανάμεσα στους χρήστες iTunes σε όλο τον κόσμο  και όχι μόνο σε μεμονωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Φώτο: The Verge

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles