15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    IFA 2012: Και ξαφνικά οι φωτογραφικές μηχανές έγιναν πιο… έξυπνες!

    Δίνοντας το «παρών» χθες στις συνεντεύξεις Τύπου των Panasonic, Sony και Samsung στην IFA 2012, μεταξύ άλλων, διέκρινα την τάση που έχει επικρατήσει ως προς την… «εξυπνοποίηση» των φωτογραφικών μηχανών. Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως διά την αποφυγή παρεξηγήσεων.

    Στην Panasonic, είδα έναν άνθρωπο της εταιρείας να μας μιλά για τις έξυπνες λειτουργίες των φωτογραφικών μηχανών της. Φώναξε λοιπόν στη σκηνή τη Σβετλάνα (ω ναι, δεν θυμάμαι –προφανώς- το όνομα του τύπου, θυμάμαι όμως αυτό της Σβετλάνας) και μαζί έβγαλαν μια φωτογραφία με φόντο κάτι κοκοφοίνικες. Πώς την έβγαλαν; Έστησαν τη φωτογραφική τους μηχανή σε ένα τρίποδο, στάθηκαν μπροστά της και ρύθμισαν ζουμ, ISO και ημέτερες δυνάμεις μέσω του iPad του λεγάμενου. Η φωτογραφική μηχανή αυτή ήταν η DMC-SZ5 η οποία μέσω DLNA «συννενοήθηκε» με smartphone και tablet. Κατόπιν, Άγνωστος Χ και Σβετλάνα, προέβαλλαν τη φωτογραφία τους, ασύρματα πάντα, σε μία LED Viera κάμποσων ιντσών και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

    Ενσταντανέ από τη συνέντευξη Τύπου της Panasonic. Ο τυχερός τύπος κι η Σβετλάνα βγάζουν «έξυπνες» φωτογραφίες.

    Στη δε Sony, βρέθηκα μπροστά σε ένα ζευγάρι NEX-5R (ψηφιακή κάμερα στα 16,1MP τύπου Fast Hybrid AF, με εναλλάξιμους φακούς, οθόνη αφής και Wi-Fi) και Xperia T. Τι το ξεχωριστό είχαν αυτά; Το κινητό χρησίμευε ως viewfinder της μηχανής! Με άλλα λόγια, όπως μπορείτε να δείτε και στις σχετικές συνοδευτικές φωτογραφίες, ότι τραβούσε ο φακός της μηχανής, φαινόταν στην οθόνη του κινητού. Και μπορεί στο booth της Sony αυτό να μην είχε καμία αξία αφού smartphone και φωτογραφική μηχανή ήταν πλάι-πλάι, ωστόσο για φανταστείτε πόσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή σας το εν λόγω στοιχείο όταν για παράδειγμα θελήσετε να τραβήξετε το αυτοπορτρέτο σας;

    Το... ζευγαράκι της Sony: κινητό και ψηφιακή μηχανή πλέον «πάνε πακέτο».

    Στη Samsung, τέλος, όπως θα μάθατε ήδη από τα κείμενα της Νικής και της Χριστίνας (αγαπάμε αμφότερες), είχαν κέφια και στον… απόηχο της σειράς των Windows 8 συσκευών τους, παρουσίασαν το Galaxy Camera. Στην αρχή νόμιζα πως επρόκειτο για μια φωτογραφική μηχανή που παίρνει και τηλέφωνα αλλά εν τέλει αντελήφθην τι συνέβαινε: μπροστά μου είχα μία κάμερα με οθόνη 4,8 ιντσών Super AMOLED, 3G, 4G, Wi-Fi και Android 4.0 με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με άλλα λόγια μια φωτογραφική μηχανή το IQ της οποίας… βαράει ταβάνι! Όποιος αποφασίσει να την αγοράσει (πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση αφού, χωρίς να γνωρίζω την τιμή στην οποία θα διατεθεί, θα ‘ναι σαν να παίρνει κανείς smartphone με καλύτερη κάμερα αλλά χωρίς… λειτουργίες κινητού τηλεφώνου!) ωστόσο, θα κρατά στα χέρια του ό,τι πιο έξυπνο έχουν να προσφέρουν οι φωτογραφικές μηχανές αυτή τη στιγμή.

    Και ιδού τα πειστήρια! Ο γράφων στην οθόνη του Xperia T να κοιτά τη NEX-5R!

    Εν τέλει, τι γίνεται με τις φωτογραφικές μηχανές; Μήπως άρχισαν να… ανεβάζουν στροφές επικίνδυνα; Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό γι’ αυτές και σίγουρα αν συνεχίσουν έτσι, η «εξυπνάδα» τους θα σπάσει κάθε ρεκόρ!

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles