14.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    IFA 2016, o απολογισμός. Το home tech απογειώνεται!

    Ακόμη ένας Σεπτέμβρης, ακόμη μια IFA στο Βερολίνο στην οποία φυσικά βρεθήκαμε για να πάρουμε τα vibes της αγοράς, να δούμε νέες τεχνολογίες (μήνες ή… χρόνια πριν έρθουν και στην Ελλάδα μας) και να πιάσουμε στα χέρια μας τις πιο high-end συσκευές των μεγάλων και μικρών κατασκευαστών.

    ifa venue

    Ως συνήθως, η Samsung «άνοιξε» το χορό των μεγάλων events με το Unpacked στο Tempodrome, όπου παρουσίασε το νέο Galaxy Gear S3, δείχνοντας να έχει μάθει από την εμπειρία με τα προηγούμενα smartwatches της.

    Samsung Gear S3 (2)
    Samsung Gear S3

    Η μικρή αυτονομία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά τα wearables και το Gear S3 ξεπερνάει το σκόπελό της, διατηρώντας τα ισχυρά στοιχεία των προκατόχων του και αποκτώντας στρογγυλό σχεδιασμό.

    Την αμέσως επόμενη ημέρα, ακολούθησε η Huawei, η οποία λάνσαρε μια νέα σειρά smartphones ονόματι Nova, με έμφαση στο design και υιοθετώντας τα επιτυχημένα χαρακτηριστικά που έχουν φέρει τις mobiles συσκευές της ψηλά στην εκτίμηση του κοινού.

    nova
    Huawei Nova

    Ωστόσο, η IFA δεν είναι μια έκθεση αποκλειστικά για mobile συσκευές και φέτος έκανε ένα δυναμικό comeback με τις πάσης φύσεως “home” τεχνολογίες! Το Internet of Things απογειώνεται σιγά-σιγά και αλλάζει τη ζωή μας, αποτελώντας, ίσως, τη νέα μεγάλη επανάσταση μετά από το… ίδιο το Internet! Και δε μιλάμε μόνο για έξυπνους φούρνους, ψυγεία και πλυντήρια (τα οποία ομολογουμένως έχουν κάνει άλματα προόδου και είναι συσκευές που όλοι θα θέλαμε στο σπίτι μας), αλλά για ολόκληρο το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων κίνησης, θερμοκρασίας, υγρασίας, των καμερών, του αυτοματισμού εν γένει.

    lg smartthinq (4)
    LG Smart Home

    Πολλές εταιρείες, όπως η LG, έδειξαν το δικό τους concept για το smarthome, με μια μικρή διαφορά: Φέτος, δεν ήταν απλά ένα “concept”. Η αγορά είναι πιο ώριμη και οι συσκευές έχουν φθάσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργικότητας και αξιοπιστίας, έτσι η φετινή IFA περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το έξυπνο σπίτι. Άλλωστε, ο ίδιος ο Kazuo Hirai, πρόεδρος και CEO της Sony, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η επόμενη «μεγάλη αλλαγή» έρχεται και μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει τα smartphones και πως η εξεύρεση ενός επιχειρηματικού μοντέλου για το IoT είναι μεγάλη πρόκληση. Χρήσιμη πληροφορία: Η Sony έχει ήδη παρουσιάσει έναν έξυπνο «βοηθό» για το σπίτι σε μορφή μικρού ρομπότ, ονόματι Xperia Agent, το οποίο έδειξε εν λειτουργία στην IFA 2016…

    Sony Xperia Agent
    Sony Xperia Agent

    Και φυσικά, από τη φετινή έκθεση του Βερολίνου δε θα μπορούσαν να λείπουν εντυπωσιακές συσκευές εικόνας και ήχου! Από γιγαντιαίες 4K OLED τηλεοράσεις (κυρτές ή μη) και UltraWide gaming monitors και άλλα ξεχωριστά gadgets μέχρι premium ενισχυτές, headsets, soundbars (μια κατηγορία προϊόντων που γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη) και media players, όλα με «σημαία» τον Hi-Res ήχο, τις υψηλές αναλύσεις και τεχνολογίες εικόνας όπως το HDR.

    CRUSHER VRA WIRELESS2
    Skullcandy CRUSHER VRA WIRELESS

    Το θέαμα δεν πεθαίνει και παρά τις «μέτριες» πρώτες χρονιές, το 4K γίνεται το νέο standard και οι διαγώνιοι άνω των 50 ιντσών βρίσκουν το δρόμο τους προς κάθε σαλόνι. Ωστόσο, η κατηγορία των VR προϊόντων δεν παρουσιάζει τις ίδιες τάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ακολουθεί λάθος «μονοπάτι». Η IFA 2016 ήταν μια μεστή έκθεση από κάθε άποψη και μας έκανε να ανυπομονούμε για την επόμενη…

    Μείνετε συντονισμένοι στο ειδικό category IFA 2016 που έχουμε δημιουργήσει, για όλα τα νέα της IFA 2016 έως και το κλείσιμο της έκθεσης

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles