9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Ηλεκτρικό Πατίνι & Οδηγική ασφάλεια – Τι να προσέχετε και tips προστασίας!

  Το Ηλεκτρικό Πατίνι (ή e-scooter) αποτελεί ένα γρήγορο, οικονομικό, αποτελεσματικό και “ec0-friendly” μέσο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Οι δρόμοι των μεγαλύτερων αστικών κέντρων έχουν γεμίσει από τα ηλεκτρικά πατίνια, αποδεικνύοντας ότι η μικροκινητικότητα δεν αποτελεί ένα παροδικό trend, αλλά μια τάση που ήρθε εδώ για να μείνει. Ωστόσο, όπως με κάθε τι νέο στη ζωή μας, πάντοτε μια “επανάσταση” δημιουργεί και νέες συνθήκες αλλά και προβλήματα, πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μέσο μεταφοράς, στο οποίο όπως μπορείτε να αντιληφθείτε ο οδηγός είναι εκτεθειμένος. Τα προσφάτα θλιβερά γεγονότα όπου δύο νέοι συνάνθρωποι μας (στη Μύκονο και στη Πάρο) έχασαν τη ζωή τους αυτό το Πάσχα από τροχαία δυστυχήματα μας καταδεικνύει και μας υπενθυμίζει την ανάγκη της σωστής οδηγικής ασφάλειας όταν οδηγάμε ένα ηλεκτρικό πατίνι. Σε συνεργασία με τους experts του getelectric.gr σας έχουμε ετοιμάσει έναν πολύ χρήσιμο οδηγό και μια σειρά από tips προστάσιας, έτσι ώστε να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες οδήγησης με ηλεκτρικο πατίνι… 

  Πριν ξεκινήσετε…

  Η οδική ασφάλεια με ένα πατίνι ξεκινά… ριν το ενεργοποιήσετε καν! Ναι, ξέρω, συνήθως όλοι βιαζόμαστε. Αλλά, αφού ξεκινήσουμε, αν κάτι δε πάει καλά, θα το αντιληφθούμε όταν θα είναι ήδη αργά. Οπότε, ξεκινάμε με ένα γρήγορο έλεγχο στα λάστιχα, πιέζοντάς τα με το χέρι μας. Οι σωστές πιέσεις είναι το Α και το Ω για να έχουμε τη μέγιστη πρόσφυση και την καλύτερη συμπεριφορά στο δρόμο. Επίσης, τσεκάρουμε το ή τα φρένα του πατινιού μας, πριν πάρουμε τον… κατήφορο!

  Ένα σημείο που θέλει πάντα προσοχή είναι ο όποιος μηχανισμός αναδίπλωσης υπάρχει. Βεβαιωθείτε πως είναι σωστά ασφαλισμένος και χωρίς “τζόγο”. Τέλος, τσεκάρετε πως τα φώτα σας λειτουργούν σωστά, ιδίως το πίσω. Ειδικά το βράδυ, αλλά και την ημέρα, το πίσω φως μπορεί να σας “σώσει” κυριολεκτικά καθώς τραβά την προσοχή των οδηγών που σας ακολουθούν.

  Σημείωση:

  Παρ’ότι τα περισσότερα πατίνια είναι αδιάβροχα (τα Xiaomi πατίνια πληρούν τις προδιαγραφές IP54), η πρόσφυση μειώνεται σημαντικά σε βρεγμένο οδόστρωμα. Αν, ωστόσο, σας “πιάσει” βροχή ή αποφασίσετε να πάρετε το πατίνι παρά το βροχερό καιρό, πρέπει να είστε… δέκα φορές προσεκτικότεροι κατά την επιτάχυνση, το φρενάρισμα αλλά και το στρίψιμο. Και φυσικά να αποφεύγετε τις “λίμνες” που ίσως συναντήσετε.

  Κράνος: Σώζει ζωές!

  Μια… υποενότητα μόνο του, το κράνος είναι κάτι που συχνά παραβλέπουν οι αναβάτες πατινιών, δυστυχώς. Οι μικρές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα περισσότερα μοντέλα, των 20 ή 25 Km/h, δίνουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας ακόμα και σε περίπτωση πτώσης. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα παραπάνω.

  Λόγω της όρθιας θέσης του αναβάτη αλλά και των μικρών τροχών ενός πατινιού, το να πέσετε με το κεφάλι εμπρός σε περίπτωση ατυχήματος είναι σύνηθες. Και ένα χτύπημα ακόμα και με 15 Km/h στο κεφάλι μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα…

  Ένα απλό, οικονομικό, ποδηλατικό κράνος μπορεί να σώσει τη ζωή σας, ενώ ιδανικά συστήνουμε full-face κράνη τύπου downhill ή motocross τα οποία προστατεύουν τις γνάθους και το πρόσωπό σας αλλά παραμένουν ελαφριά και προσφέρουν καλή ορατότητα.

  Επιπλέον, συστήνουμε κράνη με LED στο πίσω μέρος τους, τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Είναι σαφώς πιο ορατά από τους οδηγούς καθώς βρίσκονται στο ύψος των ματιών τους και ορισμένα από αυτά διαθέτουν δυνατότητα “φλας” αλλά και ανάβουν έντονα όταν επιβραδύνετε, όπως τα φώτα πέδησης των αυτοκινήτων/μοτοσυκλετών!

  Έτοιμοι… αλλά από που θα πάμε;

  Όντας μέσα που αναπτύσσουν μικρές ταχύτητες (και εν αναμονή του νομοσχεδίου που πιθανότατα θα τα περιορίζει και τυπικά στα 25 Km/h), τα πατίνια δεν είναι ασφαλές να κυκλοφορούν παντού. Καλό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό προγραμματισμό της διαδρομής σας πριν ξεκινήσετε, αποφεύγοντας μεγάλες λεωφόρους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Οι συνοικιακοί δρόμοι είναι οι πλέον ασφαλείς αλλά πάντα να ελέγχετε στις διασταυρώσεις και στα φανάρια, άσχετα αν δεν έχετε STOP ή κόκκινο.

  Εννοείται πως αν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε, αλλά σε περίπτωση που δεν υπάρχει, μπορείτε να κινείστε στο δεξί μέρος του δρόμου ώστε να μην παρεμποδίζετε τη ροή των υπόλοιπων οχημάτων. Εξαιρούνται τα “στενά” στα οποία είναι προτιμότερο να κινείστε στο κέντρο του δρόμου, σε απόσταση ασφαλείας από τα σταθμευμένα οχήματα ώστε να αποφύγετε μια πόρτα τους που ίσως ανοίξει απότομα. Αν, όμως αντιληφθείτε οτι καθυστερείτε την κυκλοφορία πίσω σας, καλύτερα κάντε για λίγο στην άκρη και αφήστε τα οχήματα να σας προσπεράσουν με ασφάλεια.

  Εννοείται, επίσης, πως πρέπει να αποφεύγετε την κίνηση στα πεζοδρόμια, ειδικά τα στενά και γεμάτα με πεζούς. Μπορείτε να κινείστε, όμως, σε φαρδιά πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αλλά με την ενδεικτική ταχύτητα των 5-6 Km/h, ώστε να μην δημιουργείτε κίνδυνο για τους πεζούς. Οδική ασφάλεια και εκτός… οδών!

  Γενικά tips για τη χρήση πατινιού (και όχι μόνο)!

  Η οδική ασφάλεια προϋποθέτει προσοχή στις κακοτεχνίες του δρόμου, τα φρεάτια, τις λακκούβες, τα σαμαράκια και οποιαδήποτε εγκάρσια ανωμαλία μπορεί να σας αποσταθεροποιήσει!

  Διατηρείτε πάντα την απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, όχι μόνο για να προλάβετε να φρενάρετε σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και για ένα άλλο λόγο: Μπορεί να ακολουθεί λακκούβα/κακοτεχνία που δεν έχετε δει και να “εμφανιστεί” μπροστά σας ξαφνικά, χωρίς περιθώριο να την αποφύγετε ή να φρενάρετε!

  Πάντα να έχετε και τα δύο χέρια σας στο τιμόνι και πάντα να είστε έτοιμοι για μεταφορά βάρους με το σώμα σας, προς τα πλάγια για κάποιον ελιγμό, προς τα πίσω για απότομα φρενάρισμα και προς τα εμπρός για επιτάχυνση. Ειδικά όσον αφορά το σύστημα πέδησης, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν μετακινείτε το βάρος σας προς τον πίσω τροχό. Η απόσταση ακινητοποίησης μειώνεται σημαντικά! Τέλος, ποτέ μη στηρίζεστε με όλο σας το βάρος στο τιμόνι, ειδικά όταν περνάτε από ανωμαλίες του οδοστρώματος.

  Ο δρόμος ανήκει σε όλους!

  Κάθε φορά που ξεκινάτε μια διαδρομή με το πατίνι σας, να θυμάστε οτι πρέπει να συνυπάρξετε στο δρόμο με εκατοντάδες διαφορετικά οχήματα και οδηγούς. Είτε Ι.Χ., είτε ΤΑΞΙ, είτε ΜΜΜ, είτε μοτοσυκλέτες και σκούτερ, κάθε όχημα έχει τη δική του, ιδιαίτερη “συμπεριφορά” και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος για την απροβλημάτιστη “συμβίωση” στους δρόμους.

  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται απέναντι στα βαριά οχήματα όπως φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϋ κ.λπ. Δεν έχουν καλή ορατότητα λόγω μεγέθους, δε μπορούν να αντιδράσουν το ίδιο εύκολα και γρήγορα με τα μικρότερα οχήματα και κάνουν συχνές στάσεις για φόρτωση/εκφόρτωση και επιβίβαση/αποβίβαση. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΑΞΙ οπότε μεγάλη προσοχή όταν περνάτε δίπλα από ένα ακινητοποιημένο όχημα όπως τα παραπάνω, καθώς μπορεί κάποια από τις πόρτες του να ανοίξει απροειδοποίητα. Και ποτέ μην περνάτε από τα δεξιά ενός ΜΜΜ, την στιγμή που βρίσκεται μπροστά από μια στάση επιβίβασης/αποβίβασης!

  Τέλος, ένα σενάριο στο οποίο συχνά θα βρεθείτε και εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια, είναι η διήθηση μεταξύ ακινητοποιημένων οχημάτων, για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα ή πριν από ένα κόκκινο φανάρι, σε δρόμους πολλών λωρίδων. Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση θα πρέπει να προχωρείτε με μικρή ταχύτητα και μόνο όταν είναι όλα τα οχήματα πλήρως ακινητοποιημένα. Και πάντα προσέχοντας τυχόν άνοιγμα πόρτας, απροειδοποίητη αλλαγή λωρίδας από κάποιο όχημα, πεζούς που ίσως επιχειρήσουν να διασχίσουν το δρόμο αλλά και μοτοσυκλέτες που επίσης αλλάζουν λωρίδες ώστε να απεγκλωβιστούν.

  Σημείωση:

  Η διήθηση είναι παράνομη κατά τον ελληνικό Κ.Ο.Κ. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να την πραγματοποιείτε, τυπικά. Μοιραία, όμως, κάποια στιγμή θα βρεθείτε σε σημείο που ίσως δεν έχετε άλλη επιλογή από το να την πραγματοποιήσετε, οπότε ακολουθήστε τις άνωθι συμβουλές.

  Αυτά ήταν ορισμένα, μόνο, από τα όσα πρέπει να προσέχετε πριν και κατά τη διαδρομή σας με ένα πατίνι στους δημόσιους δρόμους. Στο video μας θα βρείτε ακόμα περισσότερα tips και θα δείτε on-board πλάνα που περιγράφουν ιδανικά τα παραπάνω, ώστε να έχετε μια πιο καθαρή εικόνα των όσων διαβάσατε. Σε κάθε περίπτωση, όσο έμπειροι ή άπειροι κι αν είστε, όσο ικανοί κι αν νιώθετε, όση εμπιστοσύνη κι αν έχετε στις δυνατότητές σας, μια ατυχής στιγμή αρκεί για να τα “καταρρίψει” όλα.

  Οπότε, προσοχή, σεβασμό στους υπόλοιπους οδηγούς/αναβάτες/πεζούς αλλά και συνετή χρήση του πατινιού από εσάς τους ίδιους, για να φτάσετε στον προορισμό σας με τη μέγιστη ασφάλεια. Δείτε και το video που ακολουθεί έτσι ώστε να μπείτε πιο εύκολα στο κλίμα της σωστής οδηγικής ασφάλειας…

  Επιμέλεια: Πέτρος Κυπραίος / Tips και video: Δημήτρης Σκιάννης 

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles