21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση παράγει μια νέα φθηνή συσκευή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού

    ilektrismos-apo-xionoptosi

    Την πρώτη συσκευή στον κόσμο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από χιονόπτωση δημιούργησαν  μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες. Η συγκεκριμένη συσκευή, που φέρει την ονομασία  «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι»  παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, και παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ), ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

    Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας “Nano Energy”, δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι η καλύτερη για την παραγωγή περισσότερου ηλεκτρισμού, όταν πέφτει πάνω της το χιόνι. Η σιλικόνη που περιέχει η συσκευή, είναι αρνητικά φορτισμένη, ενώ το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός.

    Δεδομένου οτι το χειμώνα, περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι, και  τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά, ώστε να βελτιώσει την απόδοση τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει.

    Παράλληλα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε διάφορα άλλα χειμερινά σπορ, καθώς και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορητών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles