Ενώ η προσπάθεια στροφής στην ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας «θεωρητικά» εντείνεται, ο αριθμός των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι είναι θλιβερά ανεπαρκής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν ούτε ένα σημείο φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου. Με βάση τα ίδια στοιχεία, 17 χώρες έχουν λιγότερα από πέντε σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου, ενώ πέντε χώρες διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.
Για την ακρίβεια, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα βρίσκονται στην προτελευταία θέση της κατάταξης με μόλις ένα φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα, και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Λιθουανία με έναν φορτιστή ανά 500 χιλιόμετρα. Αναλύοντας τα στοιχεία της ACEA γίνεται εύκολα αντιληπτό το χάσμα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φορτιστές ανά 100 χλμ. δρόμου και εκείνων με τους λιγότερους. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία υπάρχει ένας φορτιστής για κάθε 1,5 χιλιόμετρο δρόμου, ενώ η Πολωνία, η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη, έχει μόνο έναν φορτιστή κατά μήκος κάθε 150 χλμ. Στη Γερμανία που είναι μια χώρα που δραστηριοποιείται έντονα στην αυτοκίνηση, υπάρχει ένας φορτιστής ανά 4 χιλιόμετρα, στη Σουηδία θα βρούμε έναν φορτιστή ανά 8 χιλιόμετρα και στη Γαλλία ένα φορτιστή ανά 30 χιλιόμετρα διαθέτουν περισσότερους από 10 φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.
Μειονότητα οι γρήγοροι φορτιστές
Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι γρήγοροι φορτιστές (με χωρητικότητα άνω των 22 kW) αποτελούν τη μειονότητα. Μόνο ένα στα επτά από όλα τα σημεία φόρτισης της ΕΕ διαθέτει γρήγορο ταχυφορετιστή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν χωρητικότητα 22 kW ή λιγότερο και δεν φορτίζουν τα οχήματα γρήγορα.
Το σίγουρο είναι ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να αυξηθούν μαζικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ καλή υποδομή και κατακόρυφη αύξηση των σημείων φόρτισης. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACEA, Sigrid de Vries «Αν θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση την επόμενη δεκαετία, η φόρτιση αυτών των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο ο ανεφοδιασμός σήμερα. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν για πολλά χιλιόμετρα χωρίς να βρουν φορτιστή, ούτε θα πρέπει να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να φορτίσουν το όχημά τους».