16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ηλιακή έκλαμψη έγινε αντιληπτή από τη NASA! Πιθανή επίδραση στις δορυφορικές επικοινωνίες

    Μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη έγινε αντιληπτή χτες από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα ή το Σαββατοκύριακο. Είναι πιθανό το φαινόμενο να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές, επηρεάζοντας και τις δορυφορικές επικοινωνίες.

    Τι συμβαίνει με τα σήματα GPS και επικοινωνιών

    Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας. Δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά – αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη – είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό “καιρό” και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου “ταξιδεύουν” τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

    Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1, σύμφωνα με τη NASA. Η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κλπ. Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C. Οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ. Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ήλιου, η οποία “βλέπει” προς τη Γη. Ο Ήλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιστορική επιστροφή στη Σελήνη για τη Nasa: Το Φεβρουάριο η αποστολή Artemis 1 (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles