13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ιστορική επιστροφή στη Σελήνη για τη Nasa: Το Φεβρουάριο η αποστολή Artemis 1

    Μετά από αρκετές δεκαετίες συζητήσεων, οι αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Σελήνη, καθώς η Nasa ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο ξεκινά η αποστολή Artemis 1. Αυτή η κρίσιμη αποστολή ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει πριν από τα τέλη του έτους. Θα σηματοδοτήσει την πραγματική έναρξη του προγράμματος Artemis, με το οποίο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη και, για πρώτη φορά, μια γυναίκα.

    Μη επανδρωμένη η πρώτη πτήση

    Η πρώτη πτήση πάντως δεν θα είναι επανδρωμένη. Ο νέος πύραυλος SLS θα οδηγήσει την κάψουλα Orion μέχρι τη Σελήνη και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη.

    «Το παράθυρο εκτόξευσης τον Φεβρουάριο ανοίγει στις 12 και η τελευταία μας ευκαιρία θα είναι στις 27» του μηνός αυτού, ανέφερε ο Μάικ Σάραφιν, ο επικεφαλής της αποστολής. Αν χρειαστεί, κυρίως αν ο πύραυλος δεν είναι έτοιμος εγκαίρως, υπάρχουν και άλλα τέτοια «παράθυρα» τον Μάρτιο (12-27) και τον Απρίλιο (8-23).

    Ο πύραυλος, με την κάψουλα Orion στην κορυφή του, βρίσκεται ήδη συναρμολογημένος στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας. Έχει ύψος περίπου 100 μέτρα.

    «Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Δείχνει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», σχολίασε ο Σάραφιν.

    Στις αρχές Ιανουαρίου ο πύραυλος θα μεταφερθεί στην εξέδρα εκτόξευσης για τη γενική δοκιμή. Οι δεξαμενές του θα γεμίσουν με καύσιμα και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση – αλλά μόνο εικονικά. Μετά τη δοκιμή θα οριστεί και η ακριβής ημερομηνία της εκτόξευσης. Εάν επιλεγεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, η αποστολή θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Αν επιλεγεί η δεύτερη, η διάρκεια της αποστολής θα είναι μόνο τέσσερις εβδομάδες. Η δεύτερη αποστολή της Nasa στη Σελήνη, η Artemis 2, προβλέπεται να γίνει το 2023. Αυτή τη φορά θα είναι επανδρωμένη, όμως δεν θα υπάρξει προσσελήνωση. Μόνο με την τρίτη αποστολή, την Artemis 3, θα πατήσουν οι αστροναύτες στο σεληνιακό έδαφος. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το 2024, όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό σήμερα μοιάζει αδύνατον να τηρηθεί.

    Διαβάστε επίσης: Εμπόδια στην κατάκτηση του διαστήματος για τη Νότια Κορέα (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles