18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Imagine Cup: Ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στους παγκόσμιους τελικούς της Αυστραλίας

    Τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Imagine Cup», έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους φοιτητικούς διαγωνισμούς τεχνολογίας ανέδειξε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Microsoft. Η διαδικασία επιλογής της κυπριακής συμμετοχής πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και η ομάδα που θα εκπροσωπήσει το νησί μας στους παγκόσμιους τελικούς που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούλιο στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, είναι η «BrightSight» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την εφαρμογή «Braille Messenger».

    Η εφαρμογή «Braille Messenger» βασίζεται στο σύστημα Μπρέιλ και επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα σε κινητά αφής (touch) τα οποία δεν έχουν πληκτρολόγιο. Το Braille Messenger είναι μια εφαρμογή η οποία τρέχει πάνω στην πλατφόρμα του Windows Phone. Η ομάδα «BrightSight» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελείται από τους Βασίλειο Μιτρούση και Αριστόδημο Παφίτη με μέντορα το Βασίλη Βασιλειάδη.

    Τα τρία μέλη της ομάδας θα ταξιδέψουν με έξοδα της Microsoft στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, τον Ιούλιο για να διαγωνιστούν στον 10ο Παγκόσμιο τελικό «Imagine Cup». Εκτός από τις μοναδικές εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι φοιτητές συμμετέχοντας σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό αυτής της εμβέλειας, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα από τα χρηματικά έπαθλα που θα δοθούν στις τρείς πρώτες ομάδες, με την πρώτη ομάδα να κερδίζει 25 χιλιάδες δολάρια.

    Η διαδικασία του διαγωνισμού «Imagine Cup», έχει διάρκεια περίπου ένα χρόνο, με την προετοιμασία να έχει αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ομάδες φοιτητών, με τη βοήθεια μεντόρων, οι οποίοι είναι καθηγητές και διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων, κλήθηκαν να δώσουν απάντηση στο θέμα του διαγωνισμού: «Φαντάσου έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των δυσκολότερων προβλημάτων». Επισημαίνεται πως το «Imagine Cup», χρησιμοποιεί τους στόχους «Millennium Development Goals» που έχει προσδιορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ως κατευθυντήριες γραμμές για πηγή έμπνευσης των φοιτητών, με στόχο τη δημιουργία εφαρμογών που μπορούν να κάνουν την αλλαγή.

    Η νικήτρια ομάδα περιγράφει την εφαρμογή της ως ακολούθως: «Ο Braille Messenger χρησιμοποιεί τη γραφή Braille για τη σύνταξη των μηνυμάτων, έτσι ώστε η διαδικασία της σύνθεσης και αποστολής ενός μηνύματος να μη χρειάζεται την ανθρώπινη όραση για να ολοκληρωθεί. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 130 γλώσσες και χρησιμοποιείται σαν κύριο μέσο γραφής και ανάγνωσης από ανθρώπους με περιορισμένη ή και ανύπαρκτη όραση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες της εφαρμογής μας δε χρειάζονται επιπλέον εκμάθηση, και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν άμεσα. Κατά την ανάγνωση, οι χρήστες μπορούν και διαβάζουν τους χαρακτήρες του μηνύματος χρησιμοποιώντας την αφή τους, και μέσω σύντομων δονήσεων μπορούν να καταλάβουν ποιος χαρακτήρας αναγράφεται. Τέλος, θα θέλαμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε τη Microsoft για την ευκαιρία που μας έδωσε να διαγωνιστούμε σε έναν τόσο αξιόλογο διαγωνισμό στο εξωτερικό, και να προωθήσουμε τις ιδέες μας εκτός των συνόρων Ελλάδας και Κύπρου».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles