15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ημερίδα ενημέρωσης για το Roaming: Τί αλλάζει για τους Κύπριους που χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ

    geriet roaming (Copy)

    Τις πρόνοιες του νέου Κανονισμού που θα επιφέρει αλλαγές στην τιμολόγηση της διεθνούς περιαγωγής εντός της ΕΕ, καθώς και στην προσέγγιση που πρέπει να έχουν οι παροχείς υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο έναντι της χρήσης που πραγματοποιούν οι συνδρομητές τους παρουσίασε προχθές το Γραφείο Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

    Συγκεκριμένα, σε ενημερωτική ημερίδα που έγινε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου για τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, και τους συνδέσμους καταναλωτών, στελέχη του ΓΕΡΗΕΤ, ανέλυσαν διεξοδικά τις αλλαγές που θα επιφέρει ο συγκεκριμένος κανονισμός ενώ ακολούθησε συζήτηση επί διευκρινιστικών ερωτήσεων που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες.

    Όπως είναι γνωστό, μέσω της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής (International Roaming) μας παρέχεται σήμερα η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Μπορούμε δηλαδή, μέσω της διεθνούς περιαγωγής, να κάνουμε χρήση όλων των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στην Κύπρο (π.χ. κλήσεις, SMS, MMS, υπηρεσίες δεδομένων). Οι εταιρείες/ παροχείς κινητών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών στους εγχώριους πελάτες τους που ταξιδεύουν εντός Ένωσης, να αγοράζουν υπηρεσίες περιαγωγής χονδρικής από παροχείς/ εταιρείες του κράτους μέλους που επισκέπτεται ο πελάτες τους. Η ρύθμιση των τελών περιαγωγής από την Ε.Ε., θεσπίστηκε μέσα από τον Κανονισμό 531/2012. Με βάση τις ρυθμίσεις του κανονισμού  αυτού, έχουν καθοριστεί ανώτατα όρια χρέωσης χονδρικών και λιανικών υπηρεσιών στις υπηρεσίες φωνής, sms, δεδομένα, με διαχρονική μείωση.

    Με τον νέο κανονισμό θεσπίζεται έναν νέος μηχανισμός  για τις τιμές λιανικής στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ε.Ε. με σκοπό να καταργηθούν τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής,  Υιοθετείται επίσης η κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής κινητής  και  όπως προνοείται από τις 15 Ιουνίου 2017 οι παροχείς περιαγωγής δεν θα χρεώνουν στους  πελάτες περιαγωγής πρόσθετο τέλος επιπλέον από τις εγχώριες τιμές λιανικής σε κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε., για τις ακόλουθες υπηρεσίες:  Εισερχόμενες ή και εξερχόμενες κλήσεις περιαγωγής,  Εξερχόμενα μηνύματα SMS σε περιαγωγή,  Υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων MMS, και Τέλη ενεργοποίησης του τερματικού εξοπλισμού ή της υπηρεσίας που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται επίσης ότι για να αποτραπεί η καταχρηστική χρήση των ρυθμιζόμενων υπηρεσιών περιαγωγής λιανικής εκ μέρους των πελατών, οι παροχείς μπορούν να εφαρμόσουν πολιτική εύλογης χρήσης. 

    Εύλογη χρήση

    Η πολιτική εύλογης χρήσης δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του παροχέα περιαγωγής να καταναλώνουν συγκεκριμένες ποσότητες υπηρεσιών περιαγωγής που προσφέρονται με τις ισχύουσες εγχώριες τιμές λιανικής οι οποίες είναι συνεπείς προς το αντίστοιχο τιμολογιακό τους πρόγραμμα. Έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2016, η Επιτροπή κατόπιν διαβούλευσης με τον BEREC θα εκδώσει εκτελεστικές πράξεις οι οποίες θα θεσπίζουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής εύλογης χρήσης.  Εάν η χρήση υπερβαίνει τα όρια με βάση την πολιτική εύλογης χρήσης τότε  θα καθορίζονται ανώτατα όρια τιμών (σύνολο εγχώριας τιμής λιανικής + οποιουδήποτε τέλους περιαγωγής στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες) όπως πιο κατω:

    • Εξερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή ανώτατο όριο 0,19 EUR ανά λεπτό,
    • Εξερχόμενα SMS σε περιαγωγή, ανώτατο όριο 0,06 EUR ανά μήνυμα,
    • Υπηρεσίες περιαγωγής δεδομένων, ανώτατο όριο 0,20 EUR ανά megabyte,
    • Εισερχόμενες κλήσεις σε περιαγωγή, οποιοδήποτε πρόσθετο τέλος δεν υπερβαίνει τη σταθμισμένη μέση τιμή των μέγιστων τελών τερματισμού κλήσεων κινητής τηλεφωνίας ανά την Ε.Ε. Η Επιτροπή θα επανεξετάζει το εν λόγω τέλος ετησίως.
    • Εισερχόμενα SMS, κανένα πρόσθετο τέλος όπως και στα τέλη για ακρόαση μηνυμάτων

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles