17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Innocence of Muslims: Το “trailer” που έγινε η αιτία να ξεσπάσει θρησκευτικός πόλεμος

    Λίγο παρακάτω σε αυτό το post, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλο το 14ων λεπτών “trailer” που έχει ξεσηκώσει την οργή των  Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Θα σας προτρέψουμε να μην το δείτε για δύο λόγους. Ο ένας είναι αν αισθάνεστε ότι προσβάλλονται τα θρησκευτικά σας αισθήματα εφόσον είστε Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Ο άλλος λόγος για να μη δείτε αυτό το βίντεο, είναι γιατί θέλετε να προστατεύσετε την αισθητική σας από κάτι τόσο άθλια φτιαγμένο.

    Η περίφημη «ταινία», το τρέιλερ της οποίας ανέβηκε στο Youtube στις 2 Ιουλίου, με θέμα την «ζωή» του προφήτη Μωάμεθ, κάθε άλλο παρά ιστορική αναφορά μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχει τόση σχέση με την ιστορία όση έχει και ο Αστερίξ με την Κλεοπάτρα. Για να μην σας πούμε ότι η δεύτερη περίπτωση έχει περισσότερη αληθοφάνεια.

    Η εν λόγω «ταινία» φέρεται να είναι παραγωγή ενός κτηματομεσίτη που ζει και κατοικοεδρεύει στο Λος Άντζελες, του Sam Bacile, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, μίλησε για το «καρκίνωμα» του Ισλάμ, μεταξύ άλλων. Στην ίδια συνέντευξη, ο Bacile αποκάλυψε πως η ταινία που σκηνοθέτησε χρηματοδοτήθηκε από τις συνεισφορές 100 περίπου Εβραίων δωρητών, δωρεές που έφτασαν το ύψος των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. H αντικειμενικότητα των παραπάνω αμφισβητείται καθώς, το όνομα Sam Bacile φαίνεται ανύπαρκτο και οι Αμερικανικές αρχές ανακρίνουν σήμερα κάποιον Nakoula Basseley Nakoula για την εμπλοκή του στην παραγωγή αυτής της ταινίας.

    Γιατί όμως ενώ το τρέιλερ αυτό βρίσκεται στο Youtube από τις 2 Ιουλίου, σήμανε ξεσηκωμός στον Ισλαμικό κόσμο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ξεσηκωμός που οδήγησε στον οδυνηρό θάνατο των Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη και σε σωρεία επιθέσεων σε πρεσβείες των ΗΠΑ στον Αραβικό κόσμο; Η New York Times αναφέρει πως ένας Αιγύπτιος – Αμερικανός Κόπτης, ο Morris Sadek, γνωστός για την αντι-ισλαμική του ρητορική, ανέφερε την ύπαρξη του τρέιλερ σε ένα post γραμμένο στα Αραβικά και ένα newsletter στην Αγγλική που παράλληλα παρουσίαζε και την πράξη ενός φονταμενταλιστή πάστορα στην Florida των ΗΠΑ, του Terry Jones, που έκαψε δημοσίως το Κοράνι. Τρεις μέρες μετά από αυτή τη δημοσίευση, Αιγυπτιακή εφημερίδα μετέδιδε ότι ο αρχηγός ενός κόμματος στην Αίγυπτο «αποκήρυξε την παραγωγή αυτής της ταινίας, με την συμμετοχή εκδικητικών Κοπτών, που συνοδεύονται από τον εξτρεμιστή ιερωμένο Terry Jones».

    Την ίδια ημέρα με το παραπάνω δημοσίευμα, μία σκηνή από την «ταινία», προβάλλεται στην Αίγυπτο από το τηλεοπτικό κανάλι Al-Nas, ιδιοκτησίας του Σεϊχη Khaled Abdalla, ο οποίος πολύ συχνά τείνει να αναφέρεται σε «επιθέσεις κατά του Ισλάμ». Το τι ακολούθησε από εκεί κι έπειτα, γράφεται αυτή τη στιγμή στην ιστορία. Πολλοί μιλούν ήδη για τον «Αραβικό Χειμώνα». Η έκρηξη που έχει προκληρθεί στον μουσουλμανικό κόσμο, δύσκολα θα κοπάσει, με ενδιαφέρουσα τη συγκυρία όλων αυτών των γεγονότων την επέτειο από τα 11 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, που είχε χρεωθεί εξ ολοκλήρου σε μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, αν και η εξήγηση αυτή, έχει αμφισβητηθεί όσο δεν παίρνει.

    Πέρα από την ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί ακόμα, εξαιτίας αυτής της «ταινίας», καθώς οι φονταμενταλιστές Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει τους πιστούς τους σε ιερό πόλεμο, ενώ οι φονταμενταλιστές Χριστιανοί εκμεταλλεύονται τον θόρυβο για να συνεχίσουν τα αντι-ισλαμικά παραληρήματά τους, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, βλέποντας το «τρέιλερ»: για ποιο λόγο μπήκε κάποιος στη διαδικασία να φτιάξει ένα τέτοιο τερατούργημα;

    Κι επιμένουμε να βάζουμε τον όρο «ταινία» ή «τρέιλερ» σε εισαγωγικά, γιατί αυτό που βλέπουμε στο Youtube κι έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερα από 3 εκατομμύρια views, για την δική μας αισθητική, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ταινία. Όσο μετριοπαθής κι αν είναι κανείς στις τεχνικές του και καλλιτεχνικές του απαιτήσεις, η συγκεκριμένη παραγωγή, καλλιτεχνικά μιλώντας, ξεφεύγει από τα όρια της γελοιότητας. Είναι τραγική. Το περιεχόμενο δε, στις αναφορές του στον προφήτη Μωάμεθ είναι προσβλητικό, ανιστόρητο και με εμφανή τη διάθεση προσβολής απέναντι στο πρόσωπο που συγκεντρώνει την πίστη πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτό τον πλανήτη.

    Αναρωτιόμαστε όμως: Πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο γελοίο, που στερείται κάθε έννοια σοβαρότητας, να είναι αιτία για να ξεσπάσει θρησκευτικός πόλεμος και να έχει στοιχίσει ήδη τόσες ζωές; Κι ακόμα περισσότερο, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο που διατηρούν μία τέτοια ρητορική μίσους και ακαλαισθησίας; Και μάλιστα, όλο αυτό να το «στεγάζουν» κάτω από κάποιου είδους «πνευματικότητας»;

    Σε αυτό το site που γράφουμε συνέχεια για την εξέλιξη, την τεχνολογία και την επιστήμη, τελικά μας εκπλήσσει πόσο στενά μυαλά υπάρχουν και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα προκειμένου να ισχυριστούμε ότι εξελισσόμαστε ως ανθρωπότητα. Απ’ όλες τις πλευρές και ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, πίστης και εθνικότητας.

    Αν αντέχετε, δείτε το εδώ.

    Πηγές: WSJ, New York Times, Al Jazeera, Associated Press (Twitter)

    σ.σ Η φωτογραφία είναι μέρος του εξώφυλλου του περιοδικού TIME που αναμένεται να κυκλοφορήσει

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles