16.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Ηνωμένο Βασίλειο: Επένδυση 272 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή AI

    Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο επενδύουν τεράστια κεφάλαια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αφού η νέα τεχνολογία αναμένεται να δώσει αναρίθμητες νέες δυνατότητες, παρά τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες που εγείρει. Μια ανακοίνωση έρχεται τώρα να αποκαλύψει μια τεράστια επένδυση, αυτή τη φορά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστοποίησε ότι προχωρά σε επένδυση ύψους 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του ταχύτερου supercomputer της, του Isambard-AI, ο οποίος θα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων υπερυπολογιστών AI στον κόσμο, όταν έρθει η ώρα να ενεργοποιηθεί.

    Όπως έγινε γνωστό, η κατασκευή του θα βασίζεται σε χιλιάδες superchips NVIDIA, που θα του επιτρέπουν να εκτελεί αρκετά εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο Isambard-AI αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2024 και θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

    Ο υπερυπολογιστής κατασκευάζεται από την Hewlett Packard Enterprise και θα χρησιμοποιεί 5.448 από τα Superchips GH200 Grace Hopper της NVIDIA, ανέφερε η NVIDIA στη δική της ανακοίνωση. Θα είναι σε θέση να επιτύχει πάνω από 21 exaflops AI performance ή πάνω από 21 quintillion floating point operations ανά δευτερόλεπτο για AI application, όπως η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο Isambard-AI θα είναι 10 φορές ταχύτερος από τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Θα στεγαστεί στο Εθνικό Κέντρο Σύνθετων Υλικών του Μπρίστολ σε ένα αυτόνομο κέντρο δεδομένων».

    Διαβάστε επίσης:

    Xiaomi 14 και 14 Pro: Flash sales που… ζαλίζουν για τη νέα ναυαρχίδα της Xiaomi! (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles