19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ηνωμένο Βασίλειο: Η αστυνομία «κλέβει» iPhone δράστη για να μην το κλειδώσει

    Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που η Apple αρνήθηκε να προβεί στο ξεκλείδωμα συσκευής iPhone ενός τρομοκράτη στην πρόσφατη υπόθεση των επιθέσεων στο San Bernardino, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη μεταξύ των αρχών και της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το FBI κατέβαλλε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό σε hackers για να ξεκλειδώσει το iPhone, αν και δεν ανέκτησε τελικά κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθούσαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί το ίδιο γεγονός, η μητροπολιτική αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ενήργησε διαφορετικά σε πρόσφατο περιστατικό.

    iphone

    Αντί να μεταφέρουν τη διαμάχη στις δικαστικές αίθουσες, οι αστυνομικοί κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους το iPhone του δράστη πριν αυτός να το κλειδώσει. Αυτό ο περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με το BBC, όταν οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν ένα κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε κλεμμένες πιστωτικές κάρτες για να προμηθεύονται αγαθά υψηλής αξίας και έπειτα να τα πωλούν για μετρητά. Η αστυνομία είχε πληροφορηθεί πως το κύκλωμα χρησιμοποιούσε συσκευές iPhone, προκειμένου να επικοινωνούν. Ιδιαίτερη αξία για την έρευνα θα είχε το iPhone του αρχηγού του κυκλώματος, Gabriel Yew. Ήταν γνωστό στην αστυνομία που τον παρακολουθούσε, ότι είχε συνεχώς κλειδωμένο το iPhone του, εκτός φυσικά από την περίπτωση που συνομιλούσε με κάποιον.

    Η μητροπολιτική αστυνομία παρακολουθούσε τον ύποπτο συνεχώς. Όταν τον είδαν να μιλά στο κινητό του, τον περικύκλωσαν και του πήραν αμέσως τη συσκευή. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας αστυνομικός φρόντιζε να κρατά την οθόνη ανοιχτή συνεχώς προκειμένου να μην κλειδώσει. Η επιχείριση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η συσκευή αποδείχθηκε πως περιείχε σημαντικά στοιχεία για την έρευνα. Οι αρχές οδηγήθηκαν σε άλλους τέσσερις υπόπτους οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Ο ίδιος ο Yew κρίθηκε ένοχος για απάτη και παράβαση του νόμου περί όπλων και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

    Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις αρχές αν συνέβαινε στις ΗΠΑ. Σίγουρα η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα αναδείκνυε το θέμα κατά τη διάρκεια της δίκης και θα προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι είναι ενάντια των αρχών που οι αστυνομικοί έχουν ορκιστεί να υπηρετούν.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles