15.7 C
Athens
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
More

    Intellexa και Cytrox στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ για spyware: Σιγή ιχθύος… τηρεί η Κύπρος

    H κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε την περασμένη Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, τέσσερις ξένες εμπορικές οντότητες spyware στον κατάλογο οντοτήτων για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιο συγκεκριμένα, η Intellexa S.A. στην Ελλάδα, η Intellexa Limited στην Ιρλανδία, η Cytrox AD στη Βόρεια Μακεδονία και η Cytrox Holdings Crt στην Ουγγαρία προστέθηκαν στον Κατάλογο Οντοτήτων του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με βάση τη διαπίστωση ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη διακίνηση κακόβουλου λογισμικού απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, απειλώντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

    Παρά το ότι και οι τέσσερις αυτές εταιρείες σχετίζονται με τον Όμιλο Intellexa, που έχει ως ιδρυτή τον «γνωστό» μας Ταλ Ντίλιαν και συνιδρυτή τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (κατόπιν δικής τους παραδοχής), στην Κύπρο δεν κουνιέται… φύλλο. Η κυβέρνηση δεν συγκινείται… και δείχνει να τηρεί «σιγή ιχθύος» κρατώντας αποστάσεις από το όλο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω  επιχειρηματίες έχουν δραστηριότητες στην Κύπρο και απασχόλησαν την τελευταία εξαετία, τις διωκτικές Αρχές της Κύπρου. Τα ονόματά τους ήταν επί μακρόν στο προσκήνιο σε υποθέσεις όπως αυτή του «περιβόητου βαν» παρακολουθήσεων και του λογισμικού υποκλοπών Predator που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Ο πολλαπλασιασμός του εμπορικού spyware θέτει διακριτούς και αυξανόμενους κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του κυβερνητικού προσωπικού των ΗΠΑ και των οικογενειών τους. Η κατάχρηση αυτών των εργαλείων σε παγκόσμιο επίπεδο διευκόλυνε επίσης την καταστολή και επέτρεψε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων για τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων και τον περιορισμό της διαφωνίας, τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και την παρακολούθηση και στόχευση ακτιβιστών και δημοσιογράφων».

    Διαβάστε επίσης: Πόσο ασφαλές είναι το smartphone μας στις κυβερνοεπιθέσεις;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles