19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ομοφοβία: Εσύ κάνεις ακόμη διακρίσεις;

    Η 17η Μαϊου είναι γνωστή σε πολλούς ως η “Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών”. Λιγότεροι γνωρίζουν, ωστόσο, πως έχει οριστεί και ως “διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας”. Και μπορεί να μη μας αρέσουν οι παγκόσμιες ημέρες, για θέματα όμως “ταμπού” σε πολλές κοινωνίες, φαίνεται πως αποτελούν μία αφορμή για γόνιμο προβληματισμό αλλά και δράσεις

    Ως ομοφοβία ορίζεται, σύμφωνα με τη Wikipedia, “o φόβος, η αποστροφή ή οι διακρίσεις κατά της ομοφιλοφιλίας ή σε βάρος των ομοφυλόφιλων”. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ομοφοβία μπορεί να οφείλεται σε θρησκευτική προκατάληψη, ενώ σε άλλους παράγοντες που την επιτείνουν συμπεριλαμβάνονται το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικό στάτους, η έλλειψη επαφής με ομοφιλόφιλους και η έλλειψη παιδείας.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας έγινε με αφορμή το ότι στις 17 Μαΐου του 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταμάτησε να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως “ψυχολογική διαταραχή”, αφαιρώντας την από το Διεθνή Πίνακα Νοσημάτων. Η επίσημη αναγνώριση του συμβολισμού της συγκεκριμένης ημέρας επικυρώθηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006.

    Σύμφωνα με έρευνες, δυστυχώς η Ελλάδα φαίνεται ότι ανήκει στις πιο ομοφοβικές χώρες της Ευρώπης, ενώ, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 64% των Ελλήνων δηλώνει ότι η δυσμενής μεταχείριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι “πολύ ή αρκετά διαδεδομένη” και μόνο το 17% των Ελλήνων αναφέρουν ότι έχουν φίλους/ες γκέι ή λεσβίες. Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τα LGBT άτομα έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες απάντησης ως υποψήφιες/οι σε θέσεις απασχόλησης.

    Τις προηγούμενες μέρες, το θέμα ήρθε στην ελληνική επικαιρότητα, με ένα θλιβερό περιστατικό στην Αθήνα, όταν πετάχθηκαν στο Γκάζι φυλλάδια με τη φράση “Μετά τους μετανάστες έρχεται και η σειρά σας”, με αναφορές να θέλουν το κόμμα της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια, χωρίς όμως το θέμα να παίρνει ιδιαίτερη δημοσιότητα. Ελπίζουμε απλά οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν να μην έχουν βάση αλήθειας. Αν πάλι έχουν, είναι κάτι που δεν τιμά σε καμία περίπτωση όποιον προέβη σε αυτή την ενέργεια.

    Κατά τη γνώμη μας, εν έτει 2012, το να πραγματοποιεί κάποιος “διακρίσεις” απέναντι σε οποιουδήποτε είδους “διαφορετικότητα” είναι κάτι που οφείλει να ξεπεραστεί από την εποχή. Και αυτό, βέβαια, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την ομοφοβία, απλά η σημερινή μέρα αποτελεί μία αφορμή για σκέψεις του καθενός από εμάς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα…

    Η Αθήνα γιορτάζει τη 17η Μαΐου με συνέντευξη τύπου στον Ιανό (Σταδίου 24), στις 12.00. Θέμα: «Ομοφοβία, Λεσβιοφοβία και Τρανσφοβία στα Μέσα Ενημέρωσης». Την Παρασκευή 18, στην πλατεία Κεραμεικού, θα γίνουν δράσεις δρόμου από δώδεκα ΛΟΑΔ οργανώσεις (19.00-22.00).

    Πηγές: Wikipedia, Athens Pride, Athens Voice

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles